Görüş Bildir
Haberler
Ne Zaman Hayatımıza Girecek? Kendi Kendini Süren Arabalara Dair Her Şey Bu İçerikte!

Ne Zaman Hayatımıza Girecek? Kendi Kendini Süren Arabalara Dair Her Şey Bu İçerikte!

Ma Belle
19.10.2022 - 18:33

Kendi kendine giden arabaların fikri bile ortaya atıldığında çok heyecanlanmıştık. Şimdi ise hayatımıza yavaş yavaş girmeye başlayan otonom araçlar (kendi kendine giden arabalar) hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu içeriğimizde bulabilirsiniz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Otonom arabalar ne ola ki?

Otonom arabalar ne ola ki?

Otonom araçlar, kendi kendine gidebilme özelliğine sahip. Direksiyonu, vitesi veya gaz ile freni bulunmaz; arabayı yönlendirmek için sadece devasa bir araç içi ekran ve sesli komutlar yeterli oluyor. Benzin ve dizel kullanmayan bu araçlar, elektrikli motorları sayesinde çevre kirliliğini de en aza indiriyor.

Çevreyi koruma adına atılan en büyük adımlardan biri!

Otonom arabalar, sahip olduğu elektrikli motorlar sayesinde dizel ve benzin kullanan motorlara nazaran çevre kirliliğini en aza indiriyor. Bu hem enerji kaynaklarını daha temiz kullanmak, hem de karbon ayak izimizi daha da azaltmak anlamına geliyor.

Otopilot ile trafik kazaları geride kalıyor!

Hatırlarsınız, Germanwings uçağı, hayatına son vermek isteyen yardımcı pilot tarafından düşürülmüştü ve sonucunda 149 masum insan hayatını kaybetmişti. Bundan dolayı otopilot araçlar ve yapay zekaya sahip bilgisayarların önemi hızla arttı. Kim bilir, belki otonom araçlar sayesinde insanlar tarafından araba kullanmak ileride suç sayılacak...

Trafik kuralları mı? Tarih oldu diyebiliriz.

Otonom araçların yaygınlaşmasıyla yakında araba kullanmak suç sayılabilir demiştik. Çünkü yapay zekaya sahip bu araçlar trafik kurallarına uyuyor, sarhoş ve uykusuz sürücüler gibi insan hayatını tehlikeye atmıyor ve en önemlisi ehliyetinizi trafik polisine kaptırmıyor.

Arabaların anahtarı basit bir yazılım ile yer değiştiriyor.

Arabaların anahtarı basit bir yazılım ile yer değiştiriyor.

Evden alelacele çıkıp anahtarı kapı girişinde unuttuğumuz günler geride kalıyor.  Telefonumuza kullandığımız araba için hazırlanan uygulamarı yükleyerek anahtara gerek kalmadan aracımızı kullanabileceğiz. Hatta bazı otonom araçlar akıllı kol saatleri ile de kullanılabiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Yazılım güncellemesini indirmek için Wi-Fi'a bağlanın."

"Yazılım güncellemesini indirmek için Wi-Fi'a bağlanın."

Otonom arabalar satın aldığımız gün gibi kalmıyorlar. Laptop veya telefon için gelen yazılım güncellemeleri gibi, otomatik park etme, tek bir komut ile eve doğru yola çıkma gibi aracınıza yeni özellikler katabileceksiniz.

Lügatımızdan "benzin bitmek üzere" kalıbının çıkmasına az kaldı!

Bu araçların sahip olduğu elektrikli motorlar sayesinde benzin ve dizel kullanımına ihtiyaç kalmıyor. Şarj etmek için çeşitli noktalarda kurulan şarj istasyonları ile benzinlikte sıra beklemek de son buluyor.

Kendi kendine giden araçların öncülerinden biri de "Tesla".

Elon Musk'ın kurucusu olduğu Tesla, Inc. markası, otonom araçların başta gelen isimlerinden biri. Waymo, GM Cruise, Ford and Argo AI, Aptiv ve Uber gibi önde gelen firmaların da otonom araçları bulunmakta.

Neredeyse her alanda görmeye alışık olduğumuz Xiaomi firması da bu sektöre el attı.

Neredeyse her alanda görmeye alışık olduğumuz Xiaomi firması da bu sektöre el attı.

Çinli akıllı telefon üreticisi, hayatımızı kolaylaştıracak ürünler ürettikten sonra otonom araç alanında bir adım atmayı planlıyor. 2024'ün ilk yarısında marka bünyesinde üretime başlamak isteyen Xiaomi, LiDAR sensörlerini kullanarak kendi kendine giden aracının bir prototipini paylaştı.

Herhangi bir aksilikte suçlu kim olacak?

Otonom araçların trafik kurallarına insanlara göre daha çok uyduğunu söylemiştik, lakin trafik polisletinin el-kol işaretlerini, sağ şeritten dönmeye çalışan bir sürücünün korna çalmasını veyahut karşıdan karşıya geçmek isteyen bir yayanın o anki hareketini mimiklerinden anlayabilirsiniz. Bu araçlar kusursuz çalışmıyor ve tabi olası aksilikleri de beraberinde getiriyor. Bu durumda suçlunun araç sahibi mi yoksa firma mı olacağı halen tartışma konusu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki kendi kendine giden araçlar hayatımıza ne zaman girecek?

Peki kendi kendine giden araçlar hayatımıza ne zaman girecek?

Açıkçası çoğumuzun bildiği ve halihazırda satışı olan Tesla arabalara otopilot yüklü olarak geliyor. Fakat direksiyon sallama keyfinden mahrum kalmak istemeyen sürücüler için bu arabaların direksiyonu da bulunmakta. Şu an birçok firma otopilotu olan araçların satışına devam ediyor ama doğal sürece adapte olmaları için gelecek olan yazılım güncellemelerini beklemek daha doğru olacaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Henüz bu ülke buna hazır değil? Kendi iradesiyle bile bile bka basanlar varken hiç olmaz