Görüş Bildir
Haberler
Nakit, Çek, Kredi Kartı, Kripto Para ve Daha Fazlası: Teknoloji Geliştikçe Değişen Ödeme Sistemleri

etiket Nakit, Çek, Kredi Kartı, Kripto Para ve Daha Fazlası: Teknoloji Geliştikçe Değişen Ödeme Sistemleri

Teknoloji ilerledikçe ödeme sistemlerindeki gelişmeler, ödemeyi daha hızlı ve güvenli hale getirdi. Geçmişe baktığımızda nakit baskın bir ödeme şekliydi. Artık günümüzde insanların birçok ödeme seçeneği var. Bugün evinizin rahatlığında dünyanın herhangi bir yerindeki kişiye para transfer edebilirsiniz. Peki, teknoloji ilerlemeye devam ettikçe hangi ödeme sistemleri insanların hayatına karakterize olmuştur? İşte, teknolojiyle beraber değişen ödeme sistemleri.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Nakit

1. Nakit

İlk olarak insanlar nakit ödeme sistemini kullanıyordu. Nakit genellikle teknoloji ilerlemeden önce kullanılan baskın ödeme şekliydi. Zamanla yerini başka ödeme araçları almaya başladı.

2. Çekler

2. Çekler

Nakitten sonra çekler devreye girdi. Çek, üzerinde yazan parayı almaya yetkili kişiye ödemeyi garanti eden belge demektir.

3. Kredi Kartı

www.google.com

1958 yılından itibaren bankalar ödeme çözümü olarak kart sunmaya başladılar. İlk kart Visa olarak biliniyordu. Artık tüm ödemeler nakit para olmadan kredi kartı ile ödenebilir hale geldi.

4. Banka kartı

www.google.com

1960'ların sonuna gelindiğinde, bankalar ve kredi birlikleri müşterilerin tasarruf hesaplarına bağlı banka kartları vermeye başladı. Banka kartları ilk başta ATM makinelerinden nakit çekmek için kullanılıyordu. Bankacılık sistemleri geliştikçe, müşteriler banka hesabından doğrudan para çekebilir hale geldi.

5. Dijital Cüzdanlar

www.google.com

Yeni teknolojilerin devreye girmesiyle beraber cep telefonu ve dijital saat ile ödeme yapmak mümkün hale geldi. Dijital cüzdan uygulamaları, kredi kartı bilgilerini telefon ve saat gibi bir mobil cihazda saklar. Ayrıca günümüzde birçok tüccar kendi dijital cüzdanını geliştirebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kripto para birimleri

6. Kripto para birimleri

1998 yılında Wei Dai, kriptografiye dayalı merkezi olmayan para birimi önerdi. Böylece kripto para kavramı doğmuş oldu. Satoshi Nakamoto takma adıyla bilinen bir kişi Bitcoin para birimini 2009 yılında yarattı. Bitcoin ve diğer sanal para birimlerinin her gün ivme kazanmasıyla beraber yerel para birimlerine bağlılık azalmaya başladı.

7. Temassız ödeme

7. Temassız ödeme

Temassız ödeme, NFC teknolojisi ve çipli kartlar ile gerçekleştirilir. COVID-19 salgını ile birlikte tüm dünyada popüler olmaya başladı. Dijital cüzdan kartsız olarak da ödeme almayı kolaylaştırmaktadır.

8. QR ile ödeme

8. QR ile ödeme

Covid-19 salgını başladığından beri insanlar mobil ödeme yöntemlerini daha da geliştirdiler. Böylece temassız ödeme ile beraber QR ödeme yöntemi de kullanır hale geldi. QR ödeme yöntemi ile hem kâğıttan hem ekrandan kolayca ödeme yapılabilir. Bugün bazı online mağazalarda ve uygulamalarda QR kod ile ödeme seçeneği mevcuttur.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın