Görüş Bildir
Haberler
Mutfaktaki Unuttuğunuz Köşeleri Bile Bal Dök Yala Kıvamına Getirecek 17 Pratik İpucu

Mutfaktaki Unuttuğunuz Köşeleri Bile Bal Dök Yala Kıvamına Getirecek 17 Pratik İpucu

mignon
16.06.2016 - 13:56

Kabul edelim mutfak evin en en hijyenik olması gereken alanı. Sadece görünürde değil her alanının gerçekten de bal dök yala kıvamında olması gerekiyor. Bu nedenle ben de size mutfağınızdaki unuttuğunuz köşeleri hatırlatayım dedim!

1. İlk adım davlumbaz!

Yemek yaparken sürekli açık olan davlumbazınıza bir kere kafanızı kaldırıp bakmadığınızı biliyorum. Çünkü unutulan köşelerin başında gelir. Ama yemeğin buharıyla ve sıçramasıyla oluşan bütün yağ orada birikir. Bir de yağ kuruyunca yapışkan bir form alır bütün tozlar üzerine yapışır. Siz en iyisi 15 günde bir davlumbazınızın tellerini çıkarıp kaynar suyun altına koyun ve bir yağ sökücü ile iyice ovalayın. Pırıl pırıl olacaklar!

2. Davlumbazın tam üstündeki çıkıntı hep bir toz yuvası dimi?

Davlumbazın üzeri nasıl oluyor anlamıyoruz ama hep yapışkan iğrenç bir toz tabakası ile kaplanıyor. Bunun temel sebebi de yanmış yağların oraya bir şekilde ulaşıp tozları üzerilerine çekmeleri. Bu yağlardan kurtulmanızın çözümü de yine yağdan geçiyor desem. 

Evet bir peçeteye az miktarda sıvı yağ döküp tozları silin, daha sonrasında deterjanlı bir bezle yüzeyi tekrar silin son olarak da ıslak bir bezle durulayın.

3. Aslında tavaların sadece üzeri değil altı da kirleniyor.

Bu nasıl oluyor derseniz, yemek yaparken ya da başka bir kaba aktarırken kenardan akan yağlar ve diğer besinler ateşle temas ettiğinde yanıyor ve yapışıyor. Sonrasında da ne kadar yıkarsanız yıkayın yine de orada kalıyorlar. Siz gelin bolca karbonat ile biraz sirkeyi karıştırıp bir macun oluşturun ve tavanızın altını iyice ovun.

4. Aynı yağ lekelerinden ocakta da oluyor farkındayım!

4. Aynı yağ lekelerinden ocakta da oluyor farkındayım!

Evet o yapışan ve asla gitmeyen lekeler ocak demirlerini de etkilemiş durumda. Bundan en rahat kurtulma şekli ise bir gece amonyağın içerisinde bekletmek.

5. Fırının içi pis mi olurmuş canım diyenler burada mı?

Nasıl yemek ocakta pişerken her yere sıçrıyorsa aynı işlemi fırında da gerçekleştiriyor. Üstelik fırın pislenmemiştir diye düşündüğümüz için o kirler orada uzunca bir süre yaşıyor. Bundan kurtulmanın yolu ise karbonat, su ve bulaşık deterjanını karıştırarak bol köpüklü bir karışım hazırlayıp fırının içine sürün ve 15 dk kadar bekletip ıslak bir bezle temizleyin.

6. Peki ya fırın telleri?

6. Peki ya fırın telleri?

Farkında olmadığımız bir yer de fırının içindeki teller. Her ne kadar yemekleri tepsiyle fırına koysak da yine akan yağlara ve sıçrayanlara engel olamıyoruz. Hal böyle olunca bir süre sonra fırın telleri simsiyah oluyor. Ama merak etmeyin bunun da çözümü kolay! Sirke karbonat ve bulaşık deterjanı üçlüsünü sıcak suyun içerisine karıştırın ve telleri yaklaşık 4-6 saat bu suda bekletin. Daha sonra sildiğinizde kirler kolayca çıkacaktır.

7. Ocaktaki inatçı kirler için çözümü buldum!

7. Ocaktaki inatçı kirler için çözümü buldum!

Evet deterjanlardan uzaklaşarak bir çözüm buldum demem daha doğru olacak. Oksijenli su ve karbonat ikilisini karıştırarak inatçı kirlerden kurtulabilirsiniz.

8. Tahmin etmiyorsunuz ama en kirlilerinden biri doğrama tahtası!

Evet üzerinde bin farklı şey doğruyoruz. Daha sonrasında ne kadar yıkasak da tahtanın kenarında köşesinde bir yerinde bakteri oluşturabilecek organizmalar yaşıyor. Onlara elveda demek için bol bol tuz ve limon alıp tahtanızı bir güzel ovalayabilirsiniz.

9. Mutfakta unutulanlarda bu hafta: Perdeler!

9. Mutfakta unutulanlarda bu hafta: Perdeler!

Evet şimdi kabul edelim mutfağın minik camında duran perde evin diğer perdeleri kadar dikkat çekmiyor. Bu nedenle kendisini yıkamayı unutuyoruz. En azından ayda bir defa kendisini hatırlayıp çamaşır makinesine göndermekte fayda var!

10. Peki ya mutfak havluları?

10. Peki ya mutfak havluları?

El havlunuzu haftada bir makineye yollarken mutfaktakilere de bir göz atmaya ne dersiniz? Fazlasıyla kirli olduklarını düşündüklerinizi çamaşır sodasıyla kaynatıp öyle makineye atabilirisiniz.

11. Sizin mutfakta jaluziler varsa onların temizliği de kolay!

11. Sizin mutfakta jaluziler varsa onların temizliği de kolay!

'Ah nereden yaptırdım bu jaluziyi hep toz topluyor' diyenlere müjde! Alın bir maşayı uçlarına havlularınızı sarın. Sonrasında jaluzilerin arasını şipşak temizleyin.

12. Tıkanan mutfak musluğu başa beladır farkındayım!

12. Tıkanan mutfak musluğu başa beladır farkındayım!

Mutfaktaki musluğun tıkanması kısa metrajlı bir korku filmi. Su olmazsa o lavabodaki bulaşıkların akıbetini düşünmek dahi istemiyorum. Neyseki pas tutmuş musluğu bir süre sirkede bekletince bütün paslarından kurtuluyor bilginize.

13. Çöp öğütücüsü olanları buraya alalım!

13. Çöp öğütücüsü olanları buraya alalım!

Size biraz iğrenç bir haberim var. O çöp öğütücüsünün sıçratmayan siyah lastiğinde biriken kir ve yağ sülalemizi öldürecek kadar fazla. Siz en iyisi eski bir diş fırçasını karbonatınızı ve sirkenizi alın ve oraya minik bir ziyaret yapın.

14. Peki orayı temizledik de bunun kokusu hiç geçmiyor diyenler de buraya!

14. Peki orayı temizledik de bunun kokusu hiç geçmiyor diyenler de buraya!

Çöp öğütücüsünün kokusunu geçirirken bıçaklarını da keskinleştirmek isterseniz birkaç limon dilimi ve buz küpü atıp çalıştırmanız yeterli olacaktır.

15. Lavabo her daim yağ içindeyse...

15. Lavabo her daim yağ içindeyse...

Şimdi o bulaşıklar yıkanıyor ama temiz bir yerde mi yıkanıyor işte bu hep soru işareti. Siz her bulaşık yıkadıktan sonra lavabonuza bol bol karbonat döküp bir de ovarsanız her daim temiz kalır.

16. Sıra geldi buzdolabına!

16. Sıra geldi buzdolabına!

Kendisi dip köşe temizliğe en çok ihtiyaç duyan yer durum bu olunca tek bir maddede anlatmak bir hayli zor. En iyisi siz gelin buzdolabınızı şu içeriğime bakarak bal dök yala kıvamına getirin.

17. Son olarak pırıl pırıl mutfağın bir de düzeni var!

17. Son olarak pırıl pırıl mutfağın bir de düzeni var!

Mutfağı bu kadar temizledikten sonra elim ayağıma dolaşmasın rahat rahat iş yapayım derseniz şu içerikteki düzen taktikleri işinizi kolaylaştırabilir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
173
58
20
9
8
6
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
KOVALA NEJDET

çöp öğütücüm var ama benim pisliğimi öğütemiyor mignon, daha yeni taşındım buraya ama bir kaç aya çöp eve döner :)) bak bakim ev hanımlığıma kaç puan veriyo... Devamını Gör

mignon

Hahahhahah kovala o lavabonun hali neee!! Kalan yerler okey ama lavaboyu toparlaman şart!

Demet Sam

Lavabo,musluklar,bulasik evyesi.davlumbaz ve butum metal aksamlari bulasik makinesi parlaticisi ile silersrniz parlakligini da goreceksiniz.,! Bu da benden b... Devamını Gör

Kurumi Kumamakura

mutfak tezgahında neler olsun mignon hemen söyle ya tertemiz olsun :/

mignon

nasıl yani anlayamadım :s