Görüş Bildir
Haberler
Mural Çalışmaların En Güzellerinin Olduğu Buenos Aires'ten 18 Muhteşem Sokak Sanatı

Mural Çalışmaların En Güzellerinin Olduğu Buenos Aires'ten 18 Muhteşem Sokak Sanatı

Hicbi sey
14.04.2016 - 13:01 Son Güncelleme: 20.06.2022 - 12:30

Buenos Aires kuşkusuz sokak sanatı konusunda dünyanın en popüler şehirlerinden biri haline geldi. Dünyanın en ünlü sanatçıları ülkelerinden kalkıp Buenos Aires’e kadar yeni mural çalışmaları yapmak için gidiyor, şehirde sık sık gerçekleşen sokak sanatı festivallerine katılıyor, lokal sanatçılarla işbirliği yapıyor. Peki dünyanın en DEV, en iyi sokak sanatı listelerinin olmazsa olmazı Buenos Aires neden bu kadar popüler? 

Buenos Aires’in bu denli bir popülariteye ulaşmasının ana sebeplerinden biri sokak sanatı çalışmaları için belediyelerden herhangi bir izin alma zorunluluğu olmaması. Yalnızca o binanın sahibinden izin almanız yeterli. Ev/mekan sahiplerinden izin almak hiç de zor bir iş değil. Çünkü ev sahipleri, şehirde aynı oranda yaygın olan graffiti ve tagler yerine duvarlarını görsel açıdan daha güzel görünmesini sağlayacak mural çalışmalarını tercih ediyor. Graffiti ve tag yapanlar ise, mural çalışmalarına ekstra saygı gösterdiği için çoğunlukla gelip muralların üzerini karalamıyor. Böylece herkes amacına ulaşmış oluyor; sokak sanatçıları para kazanıyor, ev sahipleri karalanmayan duvarları ile mutlu mesut yaşıyor. Tabii ki bazı lokal sanatçıların bu izin alma sürecine girmeden çalışmalar yaptığı da oluyor, çünkü Buenos Aires’te illegal mural çalışmaları da oldukça yaygın. Bunun sebebi ise sokak sanatına karşı ceza yaptırımının çok az ve ucuz olması.

Sonuç olarak Buenos Aires'te karşınıza çıkabilecek muhteşem mural çalışmalarını, bazılarının adresini de belirterek hikayelerini anlatmaya çalıştık. Dileyen gidip görsün, dilemeyen aşağıdaki görsellere dadansın.

Kaynak: http://www.oitheblog.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Campos Jesses

1. Campos Jesses

Arjantinli sanatçı Campos Jesses, bu muralda Frida Kahlo’nun klasik pozlarından birini, kendisini “hipster” bir hale sokarak çalışmış ve bitirmesi yaklaşık 3 hafta sürmüş. Bu çalışma olmasaydı Tumblr kızları ne yapacaktı?

Adres: Avenida Dorrego 

2. Fintan Magee

2. Fintan Magee

Dünyanın en iyi sokak sanatçılarından biri olan Avustralyalı Fintan Magee Buenos Aires’te sık sık mural çalışmaları yapıyor. Bu eserini de yaklaşık iki buçuk günde tamamlamış. Bir zamanlar bu binada kalan evsiz insanlar kalacak yeni bir yer bulmak zorunda bırakılmışlar ve Magee çalışmasında bu durumu yansıtmak istemiş.

Adres: El Salvador Caddesi no: 5721 yanı

3. Lean Frizzera & Spok

3. Lean Frizzera & Spok

Bu muralda Yunan mitolojisindeki çok başlı yaratık Hydra çalışılmış. Fotoğraftan da anlaşılabileceği üzere bu DEVCİLEYİN mural tam 7 katlı bir binayı kaplıyor.

Adres: Avenida Cordoba & Malabia

4. Mario Calvo

4. Mario Calvo

Mario Calvo, yaşadığı Palermo bölgesinde bol bol sokak sanatı çalışması yapıyor. Kendisi büyük bir Star Wars hayranı olduğu için, şehrin birçok yerinde filmdeki karakterler üzerine çalışmalar yapmış. Zaman zaman E.T gibi karakterlerin de çalışmalarını yapıyor. Olur da bir yerlerde karşınıza bu tarz bir çalışma çıkarsa çok yüksek ihtimalle Mario Calvo tarafından yapılmıştır.

5. Martin Ron & Nase

5. Martin Ron & Nase

Arjantinli meşhur sokak sanatçısı Martin Ron’un bir eseri; selfie çeken dev bir kız muralı.

Adres: Scalabrini Ortiz & Soler

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Alfredo Segatori & Alice Pasquini

6. Alfredo Segatori & Alice Pasquini

Soldaki mural, bina sahibinin kızının hoşuna gidebilecek bir çalışma olabilmesi için kalp şeklinde çizilmiş. Sağdaki mural ise İtalyan sanatçı Alice Pasquini tarafından tam 4 saatte yapılmış. Genellikle mural çalışmalarında kadın figürleri çizmeyi tercih ediyormuş.

Adres: Valderama Caddesi

7. El Marian

7. El Marian

Bu mural cadde üzerinde bulunan bir okulun duvarında yer alıyor. Okulun duvarı boydan boya sokak sanatı çalışmaları ile kaplı, ancak içlerinden yalnızca bu eser legal olarak yapılmış. Çünkü okul çok uzun süre sanatçılara izin vermemek için direnmiş ancak sonunda pes etmişler ve El Marian’a bu muralı hazırlaması için olanak tanımışlar. Marian genel olarak mural çalışmalarında dünya çapındaki direnişleri yansıtmaya çalışıyor.

Adres: Dr. Ramulo Naon Caddesi 

8. Primo

8. Primo

Primo, 2 grafik tasarımcı kuzenin eserlerinde imza olarak kullandıkları isim. Bu çalışmalarında bir Afrika kabilesinden bir kadını çizmişler.

Adres: Dr. Ramulo Naon Caddesi 

9. Martin Ron

9. Martin Ron

Martin Ron’un bir eseri daha. Yukarıda söz ettiğimiz, okul duvarına illegal olarak yapılan çalışmalardan biri.

Adres: Dr. Ramulo Naon Caddesi 

10. Fintan Magee

10. Fintan Magee

Bu da Magee’nin inanılmaz mural çalışmalarından bir diğeri. 2011 yılında memleketi Brisbane’de yaşanan seli ve 2013 yılında Buenos Aires’te 99 kişinin hayatını kaybettiği büyük seli anmak üzere muralda sırtında tavuk, sular içinden yürümeye çalışan bir kadını çalışmış. Kızılderili figürünün olayla ilgisi nedir, tavuk nereden geldi, onları biz de anlayamadık, ama bunlar eserin mükemmel olduğu gerçeğini değiştirmiyor tabi.

Adres: Dr. Romulo Naon caddesi

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Ice

11. Ice

8 saatte tamamlanan 3-D görünümlü bir gergedan muralı. 

Adres: Estombla Caddesi 

12. Martin Ron

12. Martin Ron

Martin Ron bu çalışmasını 3-D yapmak istemiş. Renklerinin ve özelliklerinin 3D çizime uygun olduğunu düşündüğü için kaplumbağa çizmeye karar vermiş. Harika bir karar vermiş çünkü bizce Buenos Aires’teki en başarılı mural çalışmalarından biri olmuş.

Adres: Pedro de Luján Caddesi

13. Alfredo Segatori

13. Alfredo Segatori

Bitişiğindeki binalardaki çalışmalarıyla toplamda 2000 m2 büyüklüğü ile dünyanın en uzun muralı olan bu çalışma, Buenos Aires’in ilk tanınan sokak sanatçısı Alfredo Segatori’den geliyor. Devlet tarafından desteklenen bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında çalışılan bu muralın ortasında Arjantinli ressam Benito Quinquela Martin var. Muralın geri kalanında ise, Martin’in çoğu resminin teması olan, Buenos Aires limanlarının civarında yaşayan insanların, işçilerin günlük hayatını yansıtılmış. Segatori de, bu muralda özellikle bölgenin tarihini ve burada yaşayan insanların hayatını ele almak istemiş.

Adres: San Antonio ve Lavadero sokaklarının kesiştiği noktada (nehir kenarı)

14. Jorge Rodriguez-Gerada

14. Jorge Rodriguez-Gerada

Kübalı sanatçı Gerada bu muralda lokal, 11 yaşında, yoksul çocukların yoğunlukta olduğu Isauro Aranciba okuluna giden bir erkek çocuğunu çizmiş. Okulun bir yol projesi için yıkılması istenince Gerada, konuya dikkat çekmek bu mural çalışmasını yapmış.

Adres: Tacuari & Venezuela 

15. Chu, P3dro & Tec

15. Chu, P3dro & Tec

2011’de gerçekleşen graffiti festivalinde çalışılan bir mural.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Blu

16. Blu

Evet bu çalışma ilk bakışta görebileceğiniz en iyi mural çalışması gibi görünmüyor olabilir. Ancak dünyaca ünlü İtalyan sokak sanatçısı Blu’nun bu eseri, binada gerçekleşen renovasyonlar sonucu deforme olmuş ve bu hali almış. Benzer bir durum Blu’nun Berlin’deki bir mural çalışmasında yaşanmış ve bu duruma tepkisini göstermek için bir gece ansızın çalıştığı duvarı siyaha boyamış. Blu genelde burada da olduğu gibi büyük ebatlarda mural çalışmaları yapıyor.

Adres: Holberg Caddesi 

17. Martin Ron

17. Martin Ron

412 m2’lik bu çalışmayı Martin Ron 16 günde bitirmiş ve bu eser Buenos Aires’te bir bina üzerine çalışılmış murallar içinde en geniş alanı kaplayanı. Soldaki çıplak çocuğu Fransız heykeltraş Jean-Baptiste Carpeaux’tan esinlerek yapmış. Sağdaki bir arkadaşının kafası, el figürü ise kız arkadaşına ait. Ron genelde sevdiği arkadaşlarının mural çalışmalarını yapmasıyla biliniyor. Bizimle de arkadaş olmak istemez misin Ron?

Adres: Holberg Caddesi

18. El Marian

18. El Marian

El Marian’ın 2012 yılında Güney Amerika turuna çıkan Morrissey için çalıştığı bir muralı. Portre çizmek konusunda oldukça başarılı olan El Marian’ın şehirde Argentinos Juniors stadında da olmak üzere birkaç tane Maradona mural çalışması da var. Olur da bir Maradona muralına denk gelirseniz, El Marian tarafından yapılmış olması oldukça yüksek bir ihtimal.

Bu da yazıyı sonuna kadar okuyanlara, bizim gibi Star Wars hayranları olanlara bonus olarak gelsin.

Bu da yazıyı sonuna kadar okuyanlara, bizim gibi Star Wars hayranları olanlara bonus olarak gelsin.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
140
55
8
7
4
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
komodo ejderi

yeteneiği olan insanların ortaya çıkarmasına fırsat verilmiş ve çok da iyi olmuş tabii belediye üzerlerini kireçle boyamazsa :P

Mrs Dalloway

#2 kemal sunal?? 😄