Görüş Bildir
Haberler
Muhabbetlerde Eksik Kalmayın Diye: Tüm Detaylarıyla Basketboldaki Temel Pozisyonlar

Muhabbetlerde Eksik Kalmayın Diye: Tüm Detaylarıyla Basketboldaki Temel Pozisyonlar

Takım oyununun en önemli olduğu sporlardan birisi basketboldur kuşkusuz. Birbirinden farklı özelliklerdeki 5 sporcunun birbiriyle uyumu, takıma başarıyı getiren en temel unsurlardandır. Bilmeyenler için basketboldaki 5 pozisyon ve o pozisyona ait sporcunun görevleri ve özelliklerini kısaca sıraladık.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1- Oyun Kurucu

Takım atağa çıkarken topu rakip sahaya bu oyuncu taşır. Takımın hücum organizasyonunu yönetmek oyun kurucunun görevidir. Bu yüzden pas becerileri hayli yüksektir. Aynı zamanda topla beraber kolay mesafe katedebilirler. Oyun kurucular için takımın beyni diyebiliriz. Maçın gidişatına göre topu hızla rakip sahaya taşıyıp uygun pozisyondaki arkadaşlarına topu aktarırlar. Ya da yine maçın gidişatına göre oyunun temposunu yavaşlatırlar.

Oyun kurucuların etkili şut atmaları da önemli bir husustur. Takım arkadaşlarının kolay sayı üretmesi için uygun ortamı yaratmaya çalışsalar da bazen kendileri de top kullanır. Ayrıca oyun kurucular en çok faul yapılan oyuncular olduğu için serbest atış çizgisinde de etkili olmalıdır. 

Oyun kurucular hücumdan savunmaya geçişi de iyi bilir. Rakip atak yaparken ilk savunmaya başlayan oyunculardır. Defansta rakibin hızlı ataklarını durdurması beklenir.

Bu pozisyonda görev yapan en başarılı oyuncular arasında Chris Paul, Derrick Rose, Tony Parker, Stephen Curry, Kyrie Irving, Russell Westbrook, Rajon Rondo gibi isimler yer alıyor.

2- Şutör Gard

Oyun kurucuya benzer özelliklere ve görevlere sahiptirler. Oyunu yönetme konusunda oyun kurucuya yardımcı olabilirler. Ama oyun kurucu kadar topla oynayan oyuncular değillerdir. Oyun kuruculardan en büyük farkları daha çok skor üretmeye yönelik oynamalarıdır. Şutörlerden uzak mesafeden etkili atışlar yapmaları ve pota altını zorlayabilmeleri beklenir. Bu pozisyonda görev yapanlar genellikle takımın en skorer ismi olur.

Şutör ve oyun kurucu pozisyonlarının ikisini birden oynayabilen oyuncular en tehlikeli oyunculardır. Buna örnek olarak Kobe Bryant ve Stephen Curry gösterilebilir.

Şutör gardın en iyi örnekleri olarak Michael Jordan, James Harden, Klay Thompson, Jimmy Butler gibi oyuncuları gösterebiliriz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3- Kısa Forvet

Kısa forvetler fiziksel olarak kısa değillerdir. Neredeyse uzun forvet ve pivotlar kadar uzundurlar. Onlardan en büyük farkları çok daha hızlı ve atik olmalarıdır. Top hakimiyeti ve şut atma konusunda iyilerdir. Ribaunt konusunda da uzun forvetler ve pivotlar kadar olmasa da başarılı olmaları beklenir. Ribaunt alarak uzunlara, sayı atarak gardlara yardım edebilmeleri kısa forvetleri taktiksel açıdan çok önemli kılar. Kısa forvetlerin en önemli özelliklerinden birisi de iyi savunma yapmalarıdır.

Bu pozisyona verilebilecek en iyi örnekler LeBron James, Carmelo Anthony, Kevin Durant, Paul Pierce gibi oyuncular olur

4- Uzun Forvet

Pivota yardım eden uzun boylu oyunculardır. Pota altında sayı tamamlama, ribaunt alma gibi özelliklerinin yanı sıra şutör kadar olmasa da dışarıdan da şut atabilmeleri beklenir. Ama en çok sayı buldukları bölge pota yakınlarıdır. Savunmada pivot kadar caydırıcı değiller, ama pivotlara göre daha yüksek top tekniğine sahip olurlar.

Bu pozisyonun en başarılı isimleri arasında Charles Barkley, Karl Malone, Tim Duncan örnek gösterilebilir.

5- Pivot

Pota altında oynayan takımın en uzun, en güçlü ismidir. Hem savunmada hem de hücumda çok önemli bir yere sahip olan pivotlar ribaunt alma, blok yapma konusunda çok iyi olmalıdır. Takımda en çok ribaunt alan ve blok yapan isimler genellikler pivot pozisyonunda oynayan isimler olur. Pota altında rakibin kolay sayı bulmasını engellemek için güçlü bir savunma yaparlar. 

Hücumda ise en etkili oldukları yer pota altı ve boyalı bölge olarak tanımlanan yerdir. Sadece yakın mesafelerden sayı bulabilirler. Potaya sırtı dönükken de sayı bulabilmeleri önemli özelliklerinden birisidir. Ancak serbest atış çizgisi ve uzak mesafede oldukça etkisizler. 

En önemli avantajı uzun ve güçlü olmak olan pivotların dezavantajı ise top tekniklerinin düşük olmasıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kareem Abdul-Jabbar, Hakeem Olajuwon, Shaquille O’Neal gibi isimler en iyi pivotlara örnek gösterilebilir.

s304.photobucket.com

Sizce basketbolda en çok kilit role sahip pozisyon hangisi?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
105
16
15
6
5
4
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Berkay Dönmez

bu pozisyonların hepsinde oynayabilecek tek adam var şu anda : Lebron James !!

Antifrizli Dondurma

magic johnson , kobe bryant, michael jordan , patrick ewing , shaquille O'neal karşısına 5 tane lebron cıkartsam parçalar diyorsun. oynamak farklıdır oyn... Devamını Gör

Melih Ugur Oktar

bir de emekçi dansçı kızlar var unutmadan :D

Antifrizli Dondurma

patrick ewing;scottie pippen;bill russel,john stockton,wilt chamberlain?