Görüş Bildir
Haberler
Muhabbet Kuşunuzun Size Olan Güvenini Kaybetmesine Neden Olacak Yapmamanız Gereken 11 Davranış

Muhabbet Kuşunuzun Size Olan Güvenini Kaybetmesine Neden Olacak Yapmamanız Gereken 11 Davranış

Nurseda Gerek
22.05.2021 - 07:00

İnsani duygulara sahip olan muhabbet kuşları, sahiplerinin hareketlerinden etkilenebiliyor ve farklı birçok duygu değişimi yaşayabiliyor. Muhabbet kuşunuzun sizden uzaklaşmaması için asla yapmamanız gereken 11 davranış için buyurun içeriğimize! 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Zorla banyo yaptırmak

1. Zorla banyo yaptırmak

Muhabbet kuşları, yıkanmayı seven hayvanlar arasında yer alır. Büyük küçük fark etmeksizin banyo yapmayı sevmelerine rağmen, zorlanmaktan hiç hoşlanmazlar. Zorla banyo yapmak muhabbet kuşlarını korkutur ve sizden uzak durmalarına neden olur. Bu durum aynı zamanda travma yaşamalarına neden olabilir. Bu yüzden zorlamamak, kendi kendilerine yıkanmaları için bir alan oluşturmak en doğru seçenektir.

2. Zorla yakalamaya çalışmak

2. Zorla yakalamaya çalışmak

Muhabbet kuşlarını korkutan bir diğer davranış ise zorla yakalamaya çalışmaktır. Genellikle zorla yapılan tüm davranışlar muhabbet kuşlarını ürkütür. Avuçlayarak yakalamak ya da avuç içinizde tutmanız halinde kuşunuz sizden soğur. Bu nedenle muhabbet kuşlarına kibar ve nazik davranılması gerekmekte. Kibar bir şekilde parmağınızı uzatmanız ve kendilerinin gelmesini beklemeniz kuşunuzun güven duyması için en sağlıklı yöntem olacaktır.

3. Tırnak kesme işlemi

3. Tırnak kesme işlemi

Muhabbet kuşlarına travma yaşatan bir başka durum ise tırnak kesme işlemidir. Tırnak kesme esnasında sıkıca tutulmaları kuşları korkutur ve sahiplerinden uzaklaştırır. Zorlandıklarını düşündükleri her durum, muhabbet kuşlarının sahiplerine karşı olan  güvenini azaltır. Bu yüzden yeni sahiplendiğiniz muhabbet kuşunuzun özellikle eğitim aşaması bitmeden tırnaklarını kesmemeniz, daha doğrusu tırnak kesme işlemini ertelemeniz en doğru yöntem olacaktır.

4. Parazit spreyi uygulamak

4. Parazit spreyi uygulamak

Parazit spreyi uygulama esnasında muhabbet kuşları tutulmak zorundadır. Aynı zamanda sprey işlemi kuşlar için yıkanma hissiyatı verir. Hem zorla tutulma hem de yıkanma durumu, muhabbet kuşlarını korkutur. Sahiplerine olan güvenin sarsılmaması adına, muhabbet kuşunuza parazit spreyi uygulama işlemini ertelemeniz gerekmektedir. Özellikle yeni sahiplenilmiş muhabbet kuşlarının eğitim süresinin bitmesinin beklenmesi, güven duygularının sarsılmaması için yapılması gereken davranışlar arasında yer alır.

5. Ayaklarına ve kuyruğuna dokunmak

5. Ayaklarına ve kuyruğuna dokunmak

Muhabbet kuşlarının kendilerini güvende hissetmesi çok önemli bir durumdur. Herhangi bir tedirginlik anı, tehlikede olduklarını düşünmelerine yol açabilir. Ayaklarına ve kuyruklarına dokunmak muhabbet kuşlarına tam olarak bu hisleri yaşatır. Özellikle ayaklarını dokunulmasından hoşlanmazlar. Dokunulduğu takdirde savunmasız ve tehlikede hissederler. Aynı şekilde kuyruklarına dokunulmasından da haz etmezler. Ayaklarına dokunulduğunda yaşadıkları savunmasızlık halini kuyruklarına dokunulduklarında da yaşamaları çok olasıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yüzlerine ve göğüslerine doğru üflemek

6. Yüzlerine ve göğüslerine doğru üflemek

Rahatsızlık hali yaşamaları durumunda muhabbet kuşları sahiplerinden uzaklaşır ve güven duygusunu yitirir. Bu yüzden onları rahatsız edecek herhangi bir davranış sergilememek, güven duygusunun aşılanmasına neden olacaktır. Özellikle üfleme hareketi, muhabbet kuşlarının oldukça rahatsız olduğu bir durumdur. Yüzlerine ve göğüslerine üflediğiniz takdirde silkinerek, uzaklaşırlar. Bu durumun sık sık yaşanması halindeyse sahiplerinden uzak durur ve kolay kolay yanlarına gitmezler.

7. Yanında başka bir kuşu sevmek

7. Yanında başka bir kuşu sevmek

Muhabbet kuşları kıskanç canlılardır. Özellikle sahibine alışmış muhabbet kuşları, sahiplerini başka kuşlardan kıskanabilir. Başka bir kuşu yanlarında sevmeniz halinde kıskançlık göstermeye başlarlar. Bu nedenle muhabbet kuşları sahiplerinden uzaklaşabilir. Kıskançlık halindeki muhabbet kuşu bir süre sonra sahibine küsebilir.

8. Uzun süre yalnız bırakmak

8. Uzun süre yalnız bırakmak

Muhabbet kuşları bir süre sonra sahiplerini oldukça benimser ve aile olarak görmeye başlar. Bu nedenle uzun süre yalnız bırakılmaktan hoşlanmazlar. Özellikle uzun seyahatler yapacak kişiler kuşlarını yalnız bırakmamalıdır. Olası bir yalnızlık durumunda muhabbet kuşları sahiplerine küser ve uzaklaşır. Yaşadıkları bu durum daha sonrası için güven problemine neden olabilir.

9. Yanında bir şeyler yerken ona ikram etmemek

9. Yanında bir şeyler yerken ona ikram etmemek

Muhabbet kuşları boğazına düşkün canlılardır. Bu yüzden gördükleri yiyeceklerin tadına bakmak ya da tüketmek isteyebilir. Yanında bir şeyler yediğinizde takdirde ileri geri hareketler yaparak, yediğiniz şeylerden onlara da vermenizi isteyebilirler. Özellikle gördükleri farklı yiyeceklerin tatlarına kesinlikle bakmak isterler. Sahipleri tarafından istedikleri yiyecekleri yiyemeyen muhabbet kuşları sinirlenir ve küser.

10. Kafesine başka bir kuş koymak

10. Kafesine başka bir kuş koymak

Muhabbet kuşları birçok insani davranışa sahiptir. Bu davranışlardan bir tanesi ise kıskançlık duygusudur. Aynı şekilde sahiplenme duygusuna da sahip olan muhabbet kuşları, başka kuşların kafesine konmasından oldukça rahatsızlık duyar. Sahiplendikleri kafeslerini paylaşmak istemez. Muhabbet kuşları bu durumun yaşanması halinde kafesteki diğer kuşa ve sahibine sert davranışlar sergiler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Sevdikleri oyuncakları ellemek

11. Sevdikleri oyuncakları ellemek
patiliyo.com

Bir önceki maddede sahiplenme duygularının yüksek olduğundan bahsettiğimiz muhabbet kuşları, özellikle oyuncaklarının kişisel olarak kalmasını ister. Aynı zamanda eşi olamayan erkek kuşlar, oyuncaklarını eş gibi görür ve sahiplenir. Sahiplendiği oyuncağın elinden alınması, muhabbet kuşlarını kızdırabilir. Bu durumun yaşanması halinde muhabbet kuşlarının sahiplerine karşı tavırları değişkenlik göstermeye başlar. 

Siz muhabbet kuşları hakkında ne düşünüyorsunuz? Deneyimlerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.

Kaynak 👇

Bu içerikler de ilgini çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
72
34
13
6
6
6
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın