Görüş Bildir
Haberler
Mozart'ın Kayıp Eseri İlk Kez Türkiye'de Seslendirilecek

Mozart'ın Kayıp Eseri İlk Kez Türkiye'de Seslendirilecek

Batuhan
21.11.2016 - 15:32

Klasik müziğin dehası Mozart’ın 239 yıldır tozlu raflarda saklı kalan 'Wendling Flüt Konçertosu'nun dünyada ilk seslendirmesi Türkiye'de yapılacak.

Klasik Batı Müziği'nin dehası Wolfgang Amadeus Mozart’ın 239 yıldır tozlu raflarda saklı kalan 'Wendling Flüt Konçertosu'nun dünyada ilk seslendirmesi 'Sihirli flüt' unvanıyla tanınan Şefika Kutluer tarafından Türkiye'de gerçekleştirilecek.

İsviçre’deki Kütüphane’de bulununcaya kadar kimse tarafından seslendirilmediği ve kayda alınmadığı duyurulan konçerto, 'Sihirli Flüt' unvanıyla tanınan Şefika Kutluer tarafından Nef sponsorluğunda 2 Aralık’ta Zorlu Performans Sanatları Merkezi'ndeki 7. Uluslararası Şefika Kutluer Festivali’nin açılışında seslendirilecek.

Konser 2-4 Aralık'ta

Konser 2-4 Aralık'ta

Konserde, Devlet Sanatçısı ve Avusturya Devlet Kültür Nişanı sahibi uluslararası flüt sanatçısı Kutluer'e Şef Vinicius Kattah yönetimindeki Avusturyalı Tutti Mozart Orkestrası eşlik edecek. Konser, 4 Aralık’ta da festival kapsamında, Ankara'daki Nazım Hikmet Konser Salonu'nda tekrarlanacak.

Gün yüzüne çıkmamış konçerto

Gün yüzüne çıkmamış konçerto

Eserin 239 yıldır tozlu raflarda kaldığını vurgulayan Kutluer, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Eser, literatürde hep kayıp olarak geçiyor. Uzun zamandır Tutti Mozart Orkestrası, bu konçertoyla ilgili araştırma yapıyordu. Şef Vinicius Kattah gerçekten bir polis hafiyesi gibi çalıştı. Yeni bulunan, Mozart'ın babasına yazdığı mektubu ve annesinin babasına yazdığı mektupları, bütün mektupları inceledi. Bunlar gerçekten önemli. Yeni ortaya çıkan mektup önemli.'

Konçertonun uzun yıllar gün yüzüne çıkamadığını belirten Kutluer, 'İsviçre’deki kütüphanede 'Wendling Flüt Konçertosu' olarak duruyor ve hiç çalınmıyor. Ancak Mozart'ın babasına yazdığı mektup yeni ortaya çıkınca Wendling'in müziği üzerine orkestrasyonunu Mozart'ın yaptığı konçerto, Mozart'ın eseri olarak yerini almış oluyor ve bu mektup üzerine esere katalog numarası olarak K.284 veriliyor. Böylece, dünyadaki müzisyenler Mozart'ın bir eserine daha sahip oluyor.'

AA

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
5
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın