Görüş Bildir
Haberler
Modern Finans Dünyasında Fikirlerine Herkes Tarafından Önem Verilen 10 Yaşayan Ekonomist

etiket Modern Finans Dünyasında Fikirlerine Herkes Tarafından Önem Verilen 10 Yaşayan Ekonomist

Merlot Vinho
06.02.2023 - 14:10

Dünya ekonomisi her gün yeni bir haberle dalgalanıyor. Bu kadar hızlı bir değişime adapte olabilmek ve mal varlığını artırmak içinse dünyanın önde gelen ekonomi uzmanlarını takip etmek gerekiyor.

Gelin, fikirleri ekonomi dünyasında saygı gören 10 günümüz ekonomistini yakından tanıyalım!

👇👇👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Daron Acemoğlu

1. Daron Acemoğlu

Kamer Daron Acemoğlu, Türk asıllı Amerikalı bir ekonomist. 1993 yılından beri dünyanın en prestijli okullarından sayılan, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde akademik kariyerine devam eden Acemoğlu, 2000 yılında ekonomi profesörü olarak anılmaya başlandı. Günümüzde ekonomi dünyasının en saygın isimleri arasında gösterilen ekonomist; özellikle büyüme, gelir-ücret dengesi, alım gücü ve ekonomik kalkınma gibi konular üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyor.

2. Paul Krugman

2. Paul Krugman

ABD doğumlu Paul Krugman, dünyanın en popüler ekonomistlerinden biri. Princeton Üniversitesi İktisat ve Uluslararası İlişkiler profesörlüğünün yanı sıra Londra Ekonomi Okulu'nda Yüzüncü Yıldönüm profesörlüğü yapan Krugman, bütün bunlara ek olarak New York Times gazetesindeki köşe yazıları ile öne çıkıyor. Vergilendirme, likidite tuzakları ve gelir dağılımı gibi pek çok kişiyi ilgilendiren konularla ilgilenmesi nedeniyle yoğun olarak takip ediliyor. Ayrıca yeni bir ekonomik coğrafyaya öncülük etmesi ve  bugüne kadar EPI Seçkin Ekonomist Ödülü gibi pek çok alanda ödül almış olması da onu çağımızın en önemli isimlerinden biri haline getiriyor.

3. Nouriel Roubini

3. Nouriel Roubini

Türk asıllı ABD'li seçkin bir ekonomist olan Nouriel Roubini, IMF'te danışmanlık görevini sürdüren aynı zamanda IMF Türkiye başkanlığını yapan popüler bir isim. Hayatının belirli bir kısmını İstanbul, Tahran ve Milan gibi farklı şehirlerde sürdürmesi sayesinde farklı alanlarda uzmanlık kazanan Roubini; günümüzde New York Üniversitesi'nde fahri profesör olarak çalışıyor ve özel bir ekonomik danışmanlık firmasına başkanlık yapıyor. Makroekonomi, para politikası, büyüme teorisi, politik ekonomi ve uluslararası finans gibi konularda hem teorik hem de pratik çalışmalarıyla biliniyor.

4. James Heckman

4. James Heckman

2000 yılında Nobel Ekonomi Ödülü almaya hak kazanan James Heckman, günümüz dünyasında öne çıkan bir diğer önemli isim. Bugüne kadar 300'den fazla makaleye ve pek çok önemli kitaba imza atan Heckman'ın çalışmaları, mikroekonomi ve ekonometri gibi konulara odaklanıyor. Ayrıca erken gençlik çağında yapılan akıllı yatırımların kişiyi psikolojik, sosyal ve ekonomik açıdan ne kadar geliştirdiği de dahil olmak üzere fazlasıyla ilgi çekici konulara değiniyor. ABD'li ekonomist günümüzde Chicago Üniversitesi Ekonomi bölümündeki profesörlük kariyerini sürdürüyor.

5. Robert Lucas

5. Robert Lucas

Bir diğer Nobel Ekonomi Ödüllü isim olan Robert Lucas, Chicago Üniversitesi Ekonomi bölümünde görev yapıyor ve çağımızın en önemli ekonomistlerinden biri olarak gösteriliyor. Özellikle makroekonomi alanında çalışmalar yapan uzman, yeni ekonomi metotları üzerine çarpıcı fikirler paylaşıyor ve ortaya atılmış çok bilinen hipotezleri farklı bir açıdan ele alıyor. Bu nedenle yüzyılın en etkili makro iktisatçılarından biri olarak gösteriliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Joseph E. Stiglitz

6. Joseph E. Stiglitz

Joseph Eugene Stiglitz, Columbia Üniversitesi'nde profesörlük yapan ve 2001 yılında Nobel Ödülü'ne layık görülen saygın ekonomistlerden bir diğeri. Bugüne kadar iktisat alanına sağladığı önemli katkılarla tanınan Stiglitz, 2011 yılında dünyanın en etkili 100 kişisi arasında gösterildi. Yayın listesi, ödülleri ve onurları ile 100 sayfadan uzun bir özgeçmişe sahip olan bu değerli isim; dünya ekonomilerini doğrudan etkileme gücüne de sahip. Bütün bu özellikleri göz önünde bulundurulduğu Stiglitz'in özellikle piyasa tutuculuğu, küreselleşme ve global ekonomi alanlarında takip edilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

7. Greg Mankiw

7. Greg Mankiw

Ekonomi eğitimini Harvard Üniversitesi'nde tamamlayan Greg Mankiw, belki de çağımızın en çok takip edilen ekonomistlerinden. Yazdığı kitapları 17 dile çevrilerek internet üzerinde ikonik hale gelince kalabalık bir okur kitlesine sahip olan Mankiw, bugün pek çok üniversite için temel alınan makroekonomi ve ekonomi ilkelerini oluşturmasıyla biliniyor. Zamanında hükümet yetkililerine para yönetimi konusunda danışmanlık hizmetleri veren Mankiw; çarpıcı fikirleri nedeniyle öğrenciler, bilim insanları ve ekonomi severler tarafından yoğun olarak takip ediliyor.

8. Amartya Sen

8. Amartya Sen

Amartya Sen, ekonominin yanı sıra felsefe alanındaki çalışmalarıyla da tanınan bir isim. Ayrıca resmi görev yaptığı Harvard Üniversitesi dışında 80'den fazla üniversitede de fahri doktora unvanına sahip. 1998 Nobel Ödülü'ne layık görülen bu önemli isim, iktisat alanındaki katkılarını insani değerlerle birleştirmesi nedeniyle ilgi çekiyor. Kalkınma teorisi, refah ekonomisi gibi ekonomi dallarını incelerken liberalizm, açlık, yoksulluk ve eşitlik gibi ilkelere atıfta bulunması, özellikle mevcut kaynak dağıtımındaki sorunların nasıl çözülebileceğini dair fikirler paylaşması onu çağın en etik ekonomistlerinden biri haline getiriyor.

9. Robert Solow

9. Robert Solow

Robert Solow, dünyanın en prestjli 2. ekonomisti olarak gösterilen önemli bir isim. Hatta dünyaca ünlü ekonomistlerin pek çoğu da aslında Solow'un öğrencisi. Ekonomik büyüme üzerine önemli çalışmalar gerçekleştiren Solow, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde fahri profesör unvanına sahip. Onu en popüler yapan çalışmalarından biri ise 'Solow Artıkları' olarak adlandırılan ve ekonomik büyümenin yaklaşık yarısını oluşturan gizli faktörler tanımlaması. Buna göre; teknolojik gelişim, nüfus artışı ve tasarruf gibi pek çok faktör toplumların uygun şekilde finansa edilmesini destekliyor. Günümüzde 'Solow Büyüme Modeli' olarak bilinen bu çalışma, pek çok ülke ekonomisinde dikkate alınıyor.

10. Kenneth Arrow

10. Kenneth Arrow

Amerikalı iktisatçı Kenneth Arrow, dünyanın en saygın isimlerinden bir diğeri. 1972 yılında Nobel Ödülü almaya hak kazanan Arrow, neoklasik ekonomiye temel olan pek çok kuramı geliştiren kişi olarak da biliniyor. Bugün her alanda sıklıkla kullanılan ve arz-talep-fiyat ilişkisini inceleyen 'Denge Teorisi' bile Arrow tarafından oluşturulan bir şablona dayanıyor. Ayrıca refah ekonomisini bulma adına ortaya koyduğu  'İmkansızlık Teorisi' ile 'Arrow-Patt' katsayısı da yine Arrow ve çalışma arkadaşları tarafından oluşturulmuş durumda. Kısaca; sosyalist yanıyla gündem olan ve ekonomik fikirlerini felsefeyle birleştiren Arrow, günümüzde pek çok ünlü isim tarafından dikkate alınıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın