Görüş Bildir
Haberler
Miraç Kandili Anlamı ve Önemi Nedir, Miraç Kandili'nde Ne Oldu? Miraç Kandili'nde Yapılacak İbadetler...

Miraç Kandili Anlamı ve Önemi Nedir, Miraç Kandili'nde Ne Oldu? Miraç Kandili'nde Yapılacak İbadetler...

Peygamberin Miraç'a yükseldiği gecenin idrak edildiği gün olan Miraç Kandili bu gece. İslam aleminin bol bol ibadet, namaz ve oruçla geçirdiği mübarek gün Miraç kelime olarak 'Yükselmek – Göğe Yükselmek' anlamını taşır. Diyanet İşleri Başkanlığı takvimine göre 27 Şubat'ta idrak edilecek olan kandil günü öncesi Miraç Kandili'nin ne olduğu, anlamı, faziletleri gibi bilgiler merak ediliyor. Peki Miraç nedir, miraç kandili olayı nedir? Miraç Kandili'nde ne oldu? İşte Miraç Kandili'nin anlamı ve önemi...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Recep Ayının 27. gecesi idrak edilen Miraç Gecesi 27 Şubat 2022 Pazar günü (bu gece) eda edilecek. İslam peygamberi Hz. Muhammed'in göğe yükselip, Allah ve öte âlemleri görüp geriye döndüğü olay olan Miraç Gecesinde neler oldu merak ediliyor. Peki, Miraç Gecesinde ne oldu? Peygamber Efendimiz Miraç'a nasıl çıktı?Miraç nedir, miraç kandili olayı nedir? Miraç Kandili'nde ne oldu?

Miraç Kandili Nedir?

Miraç Kandili Nedir?

İslam inancında, Peygamber Muhammed'in göğe yükselmesi hadisesinin yaşandığı bu mübarek gün bu sene 10 Mart tarihinde idrak edilecek. Faziletleri saymakla bitmeyecek kadar çok olan Miraç Kandili'nde Müslüman alemi; Kur'ân–ı Kerim okunmalı, Peygamber Efendimiz (sav)'e salât ü selâmlar getirilmeli, tevbe ve istiğfar etmelidir.

Miraç Kandili, İslam dininde kutsal sayılan gecelerden biridir. Recep ayının 27. gecesidir. Müslümanlar bu gecede Hz. Muhammed'in, Mekke'deki Mescid-i Haram´dan, Kudüs´teki Mescid-i Aksa´ya götürüldüğüne, oradan da gökleri aşarak, Cebrail'in bile giremediği Sidretül Münteha'yı geçerek Allah´ın katına ulaştığına inanırlar. Bu olaya miraç ya da göğe çıkış denir.

Peygamber Efendimiz (sav)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

Miraç Gecesi'nde Ne Oldu?

Miraç Gecesi'nde Ne Oldu?

Hz. Muhammed’in peygamber olmasıyla birlikte putperestlerin müslümanlar üzerinde kurduğu baskılar, muhtemelen risâletin 6. yılından itibaren Peygamber ailesiyle az sayıdaki müslümanlara karşı ekonomik ve sosyal bir boykota dönüştü. Üç yıl süren ve büyük acılara sebep olan bu boykotun ardından Resûlullah, kısa aralıklarla eşi Hz. Hatice ile amcası ve hâmisi Ebû Tâlib’i kaybetti. Dolayısıyla bu yıla hüzün yılı denildi. Bu acılı olayların ardından Allah Teâlâ, bir bakıma resulünü, sabır ve tahammülü dolayısıyla hem teselli etmek hem de ödüllendirmek istedi ve bunun için genellikle mi‘rac diye anılan büyük mûcizevî olayı gerçekleştirdi.

Miraç Kandili Anlamı ve Önemi Nedir?

Miraç Kandili Anlamı ve Önemi Nedir?

Miraç ya da Mirac İslamiyet'te peygamberimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) göğe yükselmesi vakasıdır. Arapçada kelime olarak yükseğe çıkma anlamına gelir ve merdiven anlamına gelen uruc kökünden gelmektedir.

Mirac olayı hicretten bir yıl ya da onyedi ay önce Receb ayının yirmi yedinci gecesi gerçekleşir. Olayın iki aşaması vardır. Birinci aşamada Peygamberimiz (s.a.s) Mescidül – Haram'dan Beytü'l-Makdis'e (Kudüs) götürülür. Kur'an'ın andığı bu aşama, gece yürüyüşü anlamında 'İsra' adını alır. İkinci aşamayı ise Peygamberimiz (s.a.s)'in Beytü'l-Makdis'ten Allah'a yükselişi oluşturur. Mirac olarak anılan bu yükselme olayı Kur'an'da anılmaz, ama çok sayıdaki hadiste ayrıntılı biçimde anlatılır.

Mirâç, rahmet ve hikmet dolu bu gecede, Peygamberimizin Mescid-i Aksâ'dan göklere yükselip Yüce Allah'tan vahiy almasıdır.

Miracın hediyesi, Allah'a ortak koşmayan kimselerin günahlarının bağışlanacağı ve sonunda cennete girecekleri müjdesidir.

Miracın bir diğer hediyesi ise 'Âmenerrasulü' diye başlayan Bakara suresinin son iki ayetidir. Her gün yatsı namazından sonra bu ayetler okunur, iman dile getirilir. Mirâç, Cenab-ı Hak'tan gelen davete icabet ederek kulluğun gereklerini yerine getirerek, her adımda O'na yaklaşmaktır. Mirâç, maddeden uzaklaşarak manaya ulaşmak; fânî olandan vazgeçip bâkî olana yönelmektir.

Miraç Kandili'nde Hangi İbadetler Yapılır?

Miraç Kandili'nde Hangi İbadetler Yapılır?
  • Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

  • Peygamber Efendimiz (sav)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

  • Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

  • Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

  • Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

  • Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

Bu Haberler de İlginizi Çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın