Görüş Bildir
Haberler
Mete Kıralioğlu Yazio: Acı ve Tatlı Belgeseli 58. Antalya Film Festivali'nde

etiket Mete Kıralioğlu Yazio: Acı ve Tatlı Belgeseli 58. Antalya Film Festivali'nde

Onedio Arena
15.10.2021 - 15:17

Göçmen bir kadının, kaybolmakta olan hafızasına yolculuğu anlatan ‘Acı ve Tatlı’ Belgeseli, 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yarışacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünya prömiyerini XVII. Uluslararası Kazan Film Festivali’nde yapan Acı ve Tatlı Belgeseli, Türkiye prömiyerini 58. Antalya Altın Portakal Film Festivalinde yapacak.

Dünya prömiyerini XVII. Uluslararası Kazan Film Festivali’nde yapan Acı ve Tatlı Belgeseli, Türkiye prömiyerini 58. Antalya Altın Portakal Film Festivalinde yapacak.

Almanya’ya işçi olarak giden bir kadının hikayesini anlatan film “Uzun Metraj Belgesel” bölümünde yarışacak. Belgeselin deneyimli yönetmeni Didem Şahin’in kendi hikayesinden yola çıkarak çektiği film 1963’te Türkiye’den Almanya’ya işçi olarak giden Nermin’in hikayesini anlatıyor. Yönetmenin ve film ekibinin katılacağı gösterim, 7 Ekim akşamı saat 19.20’de, pandemi koşullarından dolayı açık havada yapılacak.

Almanya - Türkiye işçi göçünün 60. yılı olması vesilesiyle birçok yerde gösterilmesi planlanan ‘Acı ve Tatlı’ belgeseli yönetmenin kişisel tarihinden yola çıkarak oluşturduğu bir anlatı, göç olgusuna öznel bir yaklaşımı. Yapımcılığını ve Yönetmenliğini deneyimli belgeselci Didem Şahin’in yaptığı ‘Acı ve Tatlı’ belgeselinin Tarih Danışmanı Emrah Safa Gürkan, ortak yapımcısı Eda Arıkan.

Vision du Reel Film Market’e seçildi.

Belgesel, Nisan 2021’de dünyanın en önemli belgesel film marketlerinden biri olan Vision du Reel Film Market’e seçilmiş, sektöre ilk özel gösterimini yapmıştı. Kültür Bakanlığından yapım desteği alan ‘Acı ve Tatlı’, Antalya Film Forum Geliştirme ve Yapım Aşamasındaki Belgeseller platformlarına seçilerek 2018 / 2019 yıllarında uluslararası jüriye ilk sunumlarını gerçekleştirmiş, Altın Kayısı Yerevan Film Festivali kapsamında düzenlenen C2C Film Marketinde bire bir proje geliştirme programlarına dahil olmuştu.

Filmin Hikayesi

Filmin Hikayesi

Nermin 1963’te Türkiye’den Almanya’ya işçi olarak gider, babalarına emanet ettiği üç kızını da bir süre sonra yanına alır. Didem, Dortmund doğumlu bir belgesel yönetmenidir. Anneannesinin hafızasının kaybolmakta olduğunu öğrenince yanına gitmeye karar verir. Kamerasını alır, anneannesinin ve diğer Türkiyeli göçmenlerin yaptığı gibi İstanbul'dan Almanya'ya giden bir trene biner. Bu tren yolculuğu zamanda bir yolculuğa dönüşür. Kayıp parçalar bir araya geldikçe Nermin'in göçmen bir kadın işçi olarak yaşadığı dönemin bir portresi ortaya çıkar. Stuttgart’ta yaşayan Nermin artık Alzheimer hastasıdır.

Ödüllü Yönetmen Didem Şahin Kimdir?

Ödüllü Yönetmen Didem Şahin Kimdir?

Didem Şahin, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo TV ve Sinema Bölümünden mezun oldu. İngiltere'de bulunan Birkbeck Üniversitesinde senaryo eğitimi aldı. Yüksek lisansını Belgesel Film Yapımı ve Yönetimi üzerine Londra’daki Brunel Üniversitesinde tamamladı. 'Beyrut'a gittiğimi anneme söylemeyin' (2007) SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) tarafından En İyi Türk Belgesel Filmi seçildi. 2010’da Berlinale Talent Campus’e seçilen Şahin, HaberTürk TV'de 3 yıl belgeseller ve aktüel programlar yaptı, Benim Ali Sami Yenim Belgeseliyle Ficts Spor Filmleri Festivalinde En İyi TV Belgeseli ödülünü̈ aldı. 2013 itibariyle bağımsız olarak üretmeye devam etti. Malezya, Gambiya, Moğolistan, Rusya, Irak, Suriye, Beyrut gibi coğrafyalarda, insan hikayeleri ve göç temalarında çektiği belgeselleri Al Jazeera World, TRT, NTV, İZ TV kanallarında gösterilmekle birlikte birçok festivalde yarıştı, ödüller aldı. 2016'dan beri Cannes Medya ve TV Ödülleri Belgesel Jürisinde yer almaktadır. 'Men Türkmenem Men Begem, Kamp, Turnuva, Ebola, Brikama, Gamze Bulut, No Sochi!, Benim Ali Sami Yenim, Lady Muhtar belgesellerinden bazılarıdır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın