Görüş Bildir
Haberler
Mesai Saati Neden 8 Saat Hiç Düşündünüz mü? İş Dünyasında Çalışma Günleri ve Çalışma Saati Nasıl Belirlendi?

etiket Mesai Saati Neden 8 Saat Hiç Düşündünüz mü? İş Dünyasında Çalışma Günleri ve Çalışma Saati Nasıl Belirlendi?

Radlands
15.07.2023 - 14:02

Bazen çalışırken çok bıkıyor, 'Bu mesai 25 saat mi? Neden bitmiyoooor?' diye isyan ediyoruz. Bu içerikte 8 saatlik mesai saatini anlamlandırmanız için size yardım edeceğiz... 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Neden günümüzün büyük çoğunluğunu çalışarak geçiriyoruz?" diye isyan ettiğinizi biliyoruz...

Bir günde 8 saat çalışmak ne kadar akıl karı, neden böyle bir sistem kurulmuş ve bunu hem neden hem de nasıl normalleştirdik?

Günümüzde mesai saatleri yasal düzenleme ile kontrol altına alınıyor ve haftalık çalışma saatlerinden mola sürelerine kadar her şeyi hükümetler belirliyor.

Tabii bu belirlendiği halde iş yerinden iş yerine değişiklikler görülebiliyor. Bunun sebebi, iş sözleşmeleri. Her çalışan işe girmeden önce kendisine verilen sözleşme ile bu konu hakkında bilgilendiriliyor ve imzayı attığı anda da bunu kabul etmiş oluyor.

8 saat konusunda hemfikir olunması ise Endüstri Devrimi ile ortaya çıktı.

Ne yazık ki bunun öncesinde mesai saatleri çoook daha uzundu ve işçilerin hakları hiç önemsenmiyordu. İşçi hareketlerinin yaygınlaşması ile 19. yüzyılın sonları, 20. yüzyılın başlarında 8 saatlik mesai standartlaştırıldı.

İşin bir de bilimsel yanı var tabii...

Çalışanlardan en fazla verim alınabilecek şekilde bir mesai saati oluşturulması için çeşitli araştırmalar yapıldı. Bu araştırmalar gösterdi ki, 8 saatlik çalışma ile işçilerin enerjik ve verimli olmalarını sağlayacak bir denge kuruluyor. Tabii sizin için bu ne kadar doğru, onu siz bilirsiniz. 😅

Ayrıca bu şekilde işçilerin iş-yaşam dengesini koruması da sağlanıyor.

Eğer ki şu anki çalışma hayatınızda işiniz tüm hayatınızı kapsıyorsa, orada bir sorun var demektir. Çünkü yaptıkları işin işçilerin hayatını tamamıyla kaplamaması için mesainin 8 saatten fazla olmaması gerektiği konusunda hemfikir olunmuş.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tüm bunlara ek olarak işçilerin sağlığı da göz önünde bulunduruluyor.

Ayakta veya masa başı çalışmanızın bir önemi yok. Eğer uzun mesai saatlerine maruz kalıyorsanız her iki türlü de sağlığınız olumsuz etkileniyor. Bu da çeşitli uyku sorunları, obezite, stres, kalp problemleri gibi sorunların riskini artırıyor.

Eğer ki mesai saatleriniz belirlenenden farklı veya freelance bir çalışansanız, kendi haklarınızı ve sağlığınızı korumak sizin elinizde!

Freelance çalışanlar için esnek çalışma saatleri olsa da kendinize ayırdığınız saatlere işi taşımamaya, kadrolu çalışsanız da mesai saatleri dışında mail kutusuna bakmamanızı öneririz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın