Görüş Bildir
Haberler
1.6 Milyar TL'lik 'KKTC Su Temin Projesi' Hizmete Girdi

1.6 Milyar TL'lik 'KKTC Su Temin Projesi' Hizmete Girdi

Onedio Medya
17.10.2015 - 13:09 Son Güncelleme: 17.10.2015 - 17:57
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'den KKTC’ye su temin edilmesini öngören ve 'asrın projesi' olarak adlandırılan projenin açılışı gerçekleştirildi. Mersin'deki örene Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu da katıldı. Davutoğlu, projeyi 'dünya çapında bir eser' olarak tanımladı ve ''Dünyada eşi benzeri olmayan muhteşem bir su köprüsü kuruyoruz'' dedi.

Açılış öncesi Gazipaşa Havaalanı'nda vatandaşlara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Bu millet her şeyi yapar yeter ki iç ve dış düşmanlara karşı uyanık olalım'' dedi.

Erdoğan, şunları söyledi:

'4 yıl önce temelini atmıştık, bugün açılışını yapıyoruz. Biz karadan gemileri yürüten Fatih'in torunlarıyız. Yeri geldi boğazda denizin altından Marmaray'ı inşa ettik, Avrasya Tüneli de önümüzdeki yıl açılacak. Bu millet her şeyi yapar yeter ki iç ve dış düşmanlara karşı uyanık olalım

Hep birlikte aşamayacağımız şey yoktur. 1 Kasım çok önemli, kardeşliğimize gölge düşürmek isteyenlere gerekli cevabı vereceksiniz…'

4 yılda tamamlandı

Türkiye’den Kıbrıs’a boru hatlarıyla su getirilmesi projesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakan olduğu 2011 yılında Mersin’in Dragos Çayı üzerine Alaköprü Barajı’nın temel atma töreniyle başladı. 

1.6 milyar liraya mal olan projede, Türkiye ile KKTC arasına 80 kilometrelik askılı boru sistemi kuruldu. Borular, denizin 250 metre altından şamandıralar ile bağlandı ve ilk su geçen ay Ada’ya ulaştı. Boruların içindeki tuzlu deniz suyunun boşaltma işlemi de geçen hafta tamamlandı. Türkiye’den gelen su arıtma tesisinden geçtikten sonra Devlet Su İşleri’nin (DSİ) yaptığı KKTC tarafındaki Geçitköy barajına boşaltılmaya başladı.

KKTC’de ayrı tören

Projenin Türkiye ayağındaki törenin ardından KKTC’de de ayrı bir tören düzenlenecek. Ağustos ayında son boru montajı için Ada’ya gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 28 Ekim’de suyun başkent Lefkoşa’ya ulaşacağını ve ardından törenin yapılacağın duyurmuştu.

KKTC Başbakanı: 'Su bakımından fakirleşiyoruz'

Törende ilk konuşmayı KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu yaptı. Kalyoncu, konuşmasında ''Bize hayat katıyorsunuz, teşekkürlerimizi iletiriz'' dedi.

Kalyoncu, şunları söyledi:

'Asrın projesinin açılışında burada olmak bir mutluluktur. Su hayattır, biz su bakımından gittikçe fakirleşiyoruz. Suyumuz tuzlanmaktadır. Biz Anadolu halkına Türkiye Cumhuriyeti devletine teşekkür ederiz. Bizimle ekmeğini paylaştığı gibi suyunu da paylaşıyor. Bize hayat katıyorsunuz, teşekkürlerimizi iletiriz. Bu su gün gelecek barış suyu da olacak. Sağlık, barış ve refah sizinle olsun.'

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Gazipaşa-Alanya Havalimanı'nda oluşturulan miting alanında ilk olarak sahneye Başbakan Davutoğlu çıktı. Davutoğlu eşi Sare Davutoğlu ile birlikte halkı selamladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Davutoğlu: 'Dünya çapında bir eser'

Başbakan Davutoğlu, projeyi 'dünya çapında bir eser' olarak tanımladı ve şunları söyledi:

'Hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Misafirlerimiz anavatana hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Burada bugün göğsümüzü kabartan bir açılış için buradayız. Dünya çapında bir eseri dünyaya açıyoruz, şükrediyoruz milletimize armağan ediyoruz. Bugün Anadolu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bir kez daha kucaklaşıyor. Dünyada eşi benzeri olmayan muhteşem bir su köprüsü kuruyoruz. Dünya çağında bir projeyi Kıbrıs’a hediye ediyoruz, bu büyük projeleri hayal edemeyenler utansın. Bütün dünyaya sesleniyoruz Türkiye ile Kıbrıs hiçbir zaman ayrılmayacak şekilde kenetlenmiştir. Anavatan'ın suyu şıkır şıkır akacaktır. Anavatan’dan yavru vatana Anadolu’nun suyunu götürüyoruz mübarek olsun. Çanakkale şehitlerine de bir selam gönderiyoruz buradan. Artık köprüyle birbirine bağlanıyor.'

'Her şeyiyle milli, her şeyiyle yerli'

'Şehitlerimizi rahmetle anarken o gün Kıbrıs’ta şehit olan aziz şehitlerimiz de bu törene şahittir, çünkü şehitler ölmez. Ama bazı gafiller bunları bilemezler. Son 13 yılda öncülüğümüz ve irademizle rekorlar kırdık. İşte her şeyiyle milli, her şeyiyle yerli işte dünyaya meydan okuyan Türkiye.

Bu rekorları dünyaya nişan olarak yazmaya hazır mısınız? 1 Kasım’a hazır mısınız? Bu ülkeyi kaosa sürüklemeye çalışanlara biriz demeye hazır mısınız? Kardeşliğe hazır mıyız?'

'Hepsi birden saldırdılar'

'Bütün bu projeler barış projeleridir. Bugün organize bir terör saldırısıyla karşı karşıyayız.

Büyüme irademiz terörle durdurulmaya çalışılıyor. Hepsi birden saldırdılar. Bu vesile ile bir kez daha terörün aldığı vatandaşlarımıza, güvenlik güçlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Kim hangi adi planı yaparsa yapsın Türkiye teröre ve teröristlerin emellerine cevap vermeyecektir. Dün Bursa’da söyledim, birileri bizi sindirmek isteyebilir ama söylüyoruz.

Ülkemizin her yerinde dimdik ayaktayız. Bu projelerden çıkan kardeşlik mesajı teröre en iyi cevaptır. Anadolu’nun bereketli suyunu yavru vatanımıza ulaştırmayı nasip eden Allah’a hamdolsun.

Cumhurbaşkanımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Adayı deniz altından Türkiye’ye bağlayan bu proje ne denli önemli eserler ortaya koyabileceğimizi dünyaya gösterdik. Bu proje Kıbrıslı kardeşlerimizin su sorununu ortadan kaldıracak. Gönlümüz ne kadar beraberse suyumuz da o kadar beraber olacak.'

75 milyon metreküp su, KKTC'ye aktarılacak

Projeyle KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak 75 milyon metreküp su, Akdeniz'e döşenen boru hattı vasıtasıyla KKTC tarafında Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajına aktarılacak.

Su, Türkiye tarafı 24 kilometre, deniz geçişi 80 kilometre ve KKTC tarafı 3 kilometre olmak üzere toplam 107 kilometre uzunluğundaki boru hattı vasıtasıyla KKTC'ye ulaştırılacak.

Türkiye'den KKTC'ye iletilecek suyun yaklaşık 38 milyon metreküpünün, burada inşa edilecek arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra, içme suyu maksatlı kullanılması, geriye kalan 37 milyon metreküp suyun ise Güzelyurt Ovası'nın veya Mesarya Ovası'nın sulanması için tahsis edilmesi planlandı.

AA ve CNN Türk

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
198
28
10
8
7
7
0