Görüş Bildir
Haberler
Merkez Bankası'ndan 'Sadeleştirme' Hamlesi: Türk Lirası Yeni Haftaya Güç Toplayarak Başladı

Merkez Bankası'ndan 'Sadeleştirme' Hamlesi: Türk Lirası Yeni Haftaya Güç Toplayarak Başladı

FreiGeist
28.05.2018 - 12:15 Son Güncelleme: 28.05.2018 - 15:02

Geçen haftayı 4.70'in üzerinde kapatan dolar/TL yeni haftaya 4.60 seviyelerini test ederek başladı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın dün akşamki toplantıda verdiği mesajlar TL'ye olumlu yansıdı. Ayrıca gelişmekte olan piyasalardaki iyimserlik de kurdaki gerilemede etkili oldu. Ardından TCMB, para politikası bileşiminde sadeleşme sürecinin tamamlanmasına karar verdi, bir hafta vadeli repo faizinin 1 Haziran itibarıyla politika faizi olarak mevcut yüzde 16.50'ye eşitleneceğini açıkladı. Faizde 'sadeleşme' adımı, döviz kurlarında düşüşü beraberinde getirdi. Dolar 4.56, euro ise 5.32 seviyelerine geriledi. 

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, Türkiye Bankalar Birliği tarafından düzenlenen iftar yemeğinde, Türk finans sektörü temsilcileriyle biraraya geldi.

Toplantı sonrası BloombergHT.com'a değerlendirmelerde bulunan kaynaklar, Merkez Bankası'nın sadeleşme mesajı verdiğini belirtti.

TCMB Başkanı Çetinkaya, ana fonlama kanalı olarak haftalık reponun kullanılmasının planlandığını kaydederek, 'Simetrik bir koridor olacak. Önümüzdeki günlerde haftalık repodan fonlama yapmayı, belli seviyenin etrafında dar bir bandı işleve geçirmeyi planlıyoruz' değerlendirmesinde bulundu.

Ardından, TCMB internet sitesi üzerinden para politikasına ilişkin basın duyurusunda bulundu 👇

Ardından, TCMB internet sitesi üzerinden para politikasına ilişkin basın duyurusunda bulundu 👇

TCMB'den yapılan açıklamada şöyle denildi:

'Para politikası operasyonel çerçevesine ilişkin sadeleşme sürecinin tamamlanmasına karar verilmiştir.

Bu doğrultuda bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı Merkez Bankası politika faizi olacaktır. Bu oran, mevcut fonlama faizine (yüzde 16,50) eşitlenecektir.

Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranları bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirlenecektir.

Yeni operasyonel çerçevenin uygulanmasına 1 Haziran 2018 tarihinde başlanacaktır.'

📌 TCMB sadeleştirme hamlesiyle 1,5 yıl aradan sonra haftalık repo ihalelerine geri dönecek ve politika faizini yüzde 16,50'ye yükseltecek.

📈 Türk Lirası, dolar karşısında güçlendi ve günlük kazanç yüzde 3'ü geçti.

📈 Türk Lirası, dolar karşısında güçlendi ve günlük kazanç yüzde 3'ü geçti.

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın açıklaması ardından yönünü aşağı çevirdi ve günlük yüzde 3,1 düşüşle 4,56 seviyesine kadar geriledi.  

Euro ise  5.32 seviyesine kadar geriledi.

📊 Ve TL, haftanın ilk işlem gününde dolar karşısında en fazla yükselen gelişen piyasa parası oldu.

📊 Ve TL, haftanın ilk işlem gününde dolar karşısında en fazla yükselen gelişen piyasa parası oldu.

Dolar/TL , güçlü yükselişini sürdürerek geçtiğimiz hafta çarşamba günü 4.9253 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmanmıştı.

Geçen hafta 5 liraya yaklaşan dolar/TL, TCMB’nin GLP faiz oranını 300 baz puan artırması sonrasında 4.54 seviyelerinin altını görmüş ardından 4.70 üzerinde denge bulma çabasına girmişti.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
80
56
20
11
10
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kutsal Ateist

Yavşak hala diyor ki hükümeti neyle eleştirecekler.Hala 4.50 üzerinde olmasıyla olabilir mi?Düşürün 1.5 Tl ye ayakta alkışlamayanı siksinler.

sulo1719

Doların 4.50 olmasına sevinecek duruma geldik.

Başar Demirsoy

Sadeleşme dedikleri şey faiz artırma. %8 olan faiz %16.5'a çekildi. Piyasanın tepkisi de bu yönde. Bunu son 4 yıldır her ekonomist bas bas bağırırken, doları... Devamını Gör