Görüş Bildir
Haberler
Mehmet Ali Deniz Yazio: Bench Press Bir İşe Yaramaz

etiket Mehmet Ali Deniz Yazio: Bench Press Bir İşe Yaramaz

Mehmet Ali Deniz
01.08.2022 - 20:23

Bugün spor salonları tarihinin en meşhur hareketini bilimin gücü ile tarihin tozlu sayfalarına gömeceğiz hazır olun.

Vaktinde merdiven altı spor salonlarına giden herkes şunu hatırlıyor mu acaba? Pazartesi iş çıkışı saatlerinde bir hareketin başında kuyruk olurdu. O hareketi yapmayan spor yaptım diyemezdi. İşte bütün antrenman programlarının baş tacı o hareket ‘Bench Press’tir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Herkesin zihni gazete ve dergilerden gördükleri Arnold’lar, Ronnie Coleman’lar var.

Herkesin zihni gazete ve dergilerden gördükleri Arnold’lar, Ronnie Coleman’lar var.

Hepsi de Bench Press yaparken fotoğraf çekilmiş. Biz de onlara benzemek istiyoruz tabi. O yüzden biz de yapıyoruz. Hikâye böyle gidiyor.

Tabi bilimsel bilgi açısından yokluk yıllarıydı. Eskiler o zamanlara kara düzen derdi. Ne yapıyorsan o yanına kalırdı. Bu faydalı mı? Verimli mi? Bu bana zarar verir mi diye kimse düşünmezdi. Mesela sayısız omuz, bilek, dirsek sakatlığının sebebi olan bu hareketten dolayı birçok insan bize ulaştı. Onları rehabilite ettik. Ama geçen yıllara rağmen bu hareketin şöhreti hiç geçmedi.

Hadi o yıllarda teknoloji ve ölçüm teknikleri zayıftı neler olduğunu anlayamadık. Ancak zamanla teknoloji ilerledi ve EMG denilen bir teknik ile bir hareket sırasında kasın ne kadar çalıştığını ölçebilir olduk. Şimdi size bu hareketle ilgili bilgileri verelim de duruma bir bakalım.

Bu hareket göğüs kasını çalıştırmak için kullanılır. Göğüs kaslarının en büyük kası ‘Pectoralis Major’ denilen kastır. Yapılan araştırmalar bu kası en çok aktive eden hareketlerin listesini bize verdiğinde listeye bakıyoruz.

1- Seated Decline Cable Chest Press (Kası %97 çalıştırıyor.)

2- Decline Cable Cross Chest Press (Kası %94 çalıştırıyor.)

3- Decline Dumbell Press (Kası %93 çalıştırıyor.)

Ee listede meşhur hareketimiz yok. Nerede? Liste en diplere doğru ilerlediğinizde spor salonları tarihinin en çok yapılan hareketin görüyorsunuz.

Bench Press (%67) yani en yoğun şekliyle bile bu egzersizi uyguladığınızda kasın üçte biri çalışmıyor. Neredeyse yapılabilecek hareketler arasında en verimsizi bu. Yani bilimsel olarak ispat edilmiş şekliyle diyoruz ki şunu yapmayın.

Göğüs kasları için yapabileceğiniz en iyi hareketler şunlardır:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
91
33
27
13
12
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
en

Zargana kardeş o vücutla akıl vermek iddialı başlık atmak olmuyor. Gösterdiğin hareketleri boş ağırlıkta mı yapıyorsun burdan anlaşılıyor.

İskender

Adam benim ısınmak için kullandığım ağırlıkla akıl veriyor, bir de Allah'ım zar zor kaldırıyor. Sanırım Marmara Spor Bilimleri mezunuymuş. Eskiden sınavla al... Devamını Gör

Seyid Pak

Bench press'de elleri ne kadar açarsanız etkisi o kadar azalır, siz yapmayı bilmiyorsunuz.

okan

her şeyin en doğrusunu sen biliyorsun kanka aynen ama rahat bırak da benchimizi yapalım