Görüş Bildir
Haberler
Mehmet Ali Deniz Yazio: Açık Uçluluk

etiket Mehmet Ali Deniz Yazio: Açık Uçluluk

Mehmet Ali Deniz
17.01.2021 - 01:35 Son Güncelleme: 14.03.2021 - 11:15

Bedenimizin doğa yapısı hareketleri algılarken kullandığı bir özellik açık uçluluktur.

Açık uçluluk diye bir şey varsa kapalı uçluluk diye bir şey olduğunu da anlamak güç değil. Kapalı uçlu bilgi ve hareket akışını bir hedefe doğru ateşlenmiş akılsız bir füze ye benzetebiliriz. O füze ateşlendikten sonra ay vazgeçtim füzeyi durdurun diyemezsiniz ya da vay efendim yanlış adamı vuruyorum hedefi değiştireyim yapamazsınız. Nasıl ateşlendiyse öyle gider.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Açık uçlu hareket sistemi ise akıllıdır.

Hedefe ateşlendikten hedef hareket ederse ona göre konumunu değiştirir ya da rüzgâr çıkarsa rüzgârın esme hızını algılar ve ona göre hedeften sapmayacak şekilde kendini ayarlar. Ateşlendikten sonra hedefi değiştirmek isterseniz ona göre yönlendirebilirsiniz. Göründüğü gibi on numara beş yıldız bir sistemdir.

İki sistem arasındaki en belirgin fark bilginin geri besleneme ve tepki sisteminin olmasıdır. Biri tek yönlü emir şeklinde ilerler. Diğeri ise işlenebilir, yenilenebilir, geri bildirim sağlar ve tepki verir bir sistemdir.

İnsanın bedensel hareketlerinden bir örnek verecek olursak bir golf vuruşu kapalı bir hareket sistemine sahiptir. Hedefi belirlersiniz ve beyin kasları ateşledikten sonra vuruşu değiştiremezsiniz o vuruş öyle yapılır. Ancak bir tenis öyle değildir. Top gelir topa doğru koştuktan sonra top yön değiştirirse buna tepki vererek siz de yönünüzü değiştirirsiniz. Rakibin pozisyonuna göre anlık olarak tepki verebilirsiniz.

Bu iki sistemi anlamak bana ne işe yarayacak diye düşünmeyin işte bomba geliyor.

Doğa ne tür hareketlerle doludur hiç düşündünüz mü?

Mesele aslan bir ceylanı avlarken nasıl hareket eder? Ceylan bir sağa bir sola koşar hızlanır yavaşlar atlar zıplar ve bütün bunlara aslan tepki vererek hedefte kalmak zorunda kalır.

İnsan için de durum aynıdır. Doğa ve doğada yaşayan canlılar değişken uyaranlara sahip olduğu için insan bu uyaranlara doğru tepkiyi vererek hayatta kalmaya çalışır. Bu sebeple insanın yaşama dair sahip olduğu en temel sistem etki tepki sistemidir. Bu da açık uçluluk gerektirir.

İşin vurucu kısmına gelecek olursak kapalı uçlu hareket sistemi insanın ayarlarına uygun olmayan bir hareket sistemidir. Ancak insan kolay olsun diye böyle sistemler inşa edebilir. Örneğin geleneksel fitness ve pilates gibi hareket sistemleri kapalı uçlu sistemlere sahiptir. Şu an eğer böyle bir hareket sistemiyle bedeninizi formda tutmaya çalışıyorsanız bilin ki bedeniniz ne yaptığınızı algılayamıyor. Zaten o yüzden ne tepki vereceğini de bilemiyor. Birine iyi geliyor diğerini sakatlıyor.

Doğru olan değişken dinamiklere sahip kaotik bir egzersiz sistemi kullanmaktır. İşte ‘Bio Antrenman’ ve ‘Beyin Temelli Egzersiz’ bu yüzden insanın fabrika ayarlarına uygun bir hareket sistemi kullanmak için bulunmuştur. Gelecekte sağlıklı kalmak için bunlara çok ihtiyaç olacak biz şimdiden haber vermiş olalım.

Doğanın sahip olduğu bir diğer özellikse kelebek etkisidir. Devamı gelecek yazıda…

Web

Instagram

Twitter

Facebook

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
22
3
3
3
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın