Görüş Bildir
Haberler
Medici Ailesinin Kenti Olan Floransa'da Mutlaka Görmeniz Gereken 12 Yer

Medici Ailesinin Kenti Olan Floransa'da Mutlaka Görmeniz Gereken 12 Yer

Cagri Saglik
04.05.2017 - 15:51

Floransa, sadece Toskana bölgesinin başkenti değil, aynı zamanda sanatın yaşam halini almış ve bu nedenle İtalya'nın da en fazla turist çeken kentlerinden birisi olan bir şehir. 

Meşhur Medici ailesinin de katkısıyla Leonardo Da Vinci gibi birçok sanatçı ve ustanın eserlerini barındıran Floransa'yı anlatırken her zaman bir yer eksik kalabilir. Genelde 1-2 gece konaklama ile gezilse de bize göre 3 gece konaklama daha iyi olur. 

Orta Çağ'ın yıldızı olarak anılan şehir 1982 yılından günümüze UNESCO Dünya Mirası Listesi içerisinde ve kesinlikle bunu hak ediyor.

Kaynak: http://www.turrehberin.com/ulke-ve-se...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Galleria dell’Accademia

1. Galleria dell’Accademia

Galleria dell’Accademia 1784 yılında kurulmuş olan bir sanat müzesi. Ama burayı ünlü yapan esas eser, Michelangelo tarafından yapılarak Piazza della Signoria’ya dikilen 'David/Davut' heykeldir. Bu devasa heykel, korunması amacıyla 1873 yılında buraya taşınmış. 

1504 yılında tamamlanan bu heykel duruşu ve şekli ile tarih boyunca farklı anlamlar yüklenen bir heykel. Sadece bu eser için bile görülmeye değecek bu müzeye mutlaka gidin.

2. Cathedral Maria del Fiore

2. Cathedral Maria del Fiore

Her şehrin kendisi ile bağdaşan bir tapınma alanı vardır. Floransa için bu yer yerel dildeki adıyla Il Duomo di Firenze yani Floransa Katedrali‘dir. 

İnşaatına 1296 yılında başlanan ve ancak 1436 yılında yapısal olarak bitirilen bu mimari şaheserin en önemli özelliği dünyanın en büyük kubbesi unvanını, günümüz modern inşaat teknik ve malzemeleri keşfedilene kadar elinde bulundurmasıydı. Hala da dünyanın en büyük tuğladan yapılma kubbesi unvanına sahip.

3. Palazzo Pitti ve Boboli Bahçeleri

3. Palazzo Pitti ve Boboli Bahçeleri

Palazzo Pitti ve hemen arkasındaki Boboli Bahçeleri, Arno nehrinin güneyine kurulmuş olan ve zaman içinde günümüz noktasına gelen bir yerleşke. Her ne kadar Floransa’nın ana ailesi Medici’lerin yaptığı bir yer olmasa da, hem yapılışında hem de sonrasında elbette yine Medici’lerin eli değmiş.

Boboli Bahçeleri ise tam anlamıyla 16. yy. İtalyan bahçe sanatının en önemli ve belki de en doğru örneği. Bahçe içerisinde Roma dönemi kalıntılar ile birlikte 16. yy.– 18. yy. arasında yapılmış heykeller de sergilenmekte. Neptün Çeşmesi ve Isolotto ise bu eserlerin en öne çıkanları olarak göze batıyor.

4. Uffizi Gallery

4. Uffizi Gallery

Uffizi kelime anlamı olarak “Ofis” anlamına geliyor. Zaten Floransa’nın bir anlamda varlığının en önemli sebebi olan Medici ailesi tarafından da bu amaçla yapılmış ancak zaman içerisinde özellikle de İtalyan Rönesans sanatçılarının eserleri ile dolup taşan bir sanat müzesi haline gelmiş. Ama belirtmemiz gerekiyor ki, burası öyle böyle bir müze değil. Giden de pişman gitmeyen de. Her şeyden önce, Temmuz ayı gibi yoğun dönemlerde içeriye girmek üzere bilet almak ve sıra beklemek için 4-5 saat harcayabileceğinizi belirtelim.

5. Palazzo Medici Riccardi

5. Palazzo Medici Riccardi

Bu saray aslında meşhur Medici ailesinin yine meşhur reisi olan Cosimo de Medici için, dönemin en meşhur mimarlarından olan Michelozzo di Bartolomeo Michelozzi tarafından tasarlanmış. Rönesans döneminde sıklıkla uygulanan Roma Mimarisi'ne benzer yapı inşaatı durumu burada da mevcut ama yine de kendine has bir yapısı da yok değil. 

Günümüzde de Büyükşehir Yönetim Binası olarak işlevine devam eden bina, uzun yıllar boyu Medici ailesinin sarayı olarak kalmış.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Basilica of Santa Croce

6. Basilica of Santa Croce

1294 yılında ilk inşaatına başlandığı vakit tam bir bataklık olan kilisenin bulunduğu bu nokta, bugün hem Floransa hem İtalya hem de dünya için önemli insanların mezarlarının da bulunduğu tarihi bir kiliseye dönüşmüş durumda. 

Yaklaşık 90 yıl süren inşaat süresinin ardından “Kutsal Haç” kilisesi olarak açılan kilisede bugün Galileo ve Michelangelo gibi ünlü şahsiyetlerin mezarları bulunuyor. Machiavelli, Gentile ve Rossini gibi kendi dallarının tarihte yer almış önemli şahsiyetlerini de unutmayalım.

7. Palazzo Vecchio

7. Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio aslında İtalyancada “Eski Saray” anlamına gelse de, burası saraydan daha çok bir anlamda şehrin zenginliğini ve lüksünü yansıtabilecek bir belediye binası olarak tasarlanmış. Kapısının girişine de artık orijinali Galleria dell’Accademia ‘da bulunan David heykeli yerleştirilmiş. Şehrin tarihi geçmişinde hayran kalacağınız bir gezi yapmak istiyorsanız kaçırmamanız gereken bir başka muhteşem nokta.

8. Ponte Vecchio

8. Ponte Vecchio

Floransa kentinin ortasından geçen Arno nehrinin üzerindeki 32 metre genişliğinde basit bir köprü olabilecek iken, ilk olarak 996 yılında yapılan köprüyü ünlü kılan 2 şey var. Birincisi köprünün üzerinin dükkanlara sahip olması, ikincisi ise bu dükkanların da üzerinde bulunan Vasari Koridoru. Vasari Koridoru eski saray ile yeni saray arasında bir koridor ve buradan geçenlerin keyifleri bozulmasın diye, köprü üzerinde bolca bulunan kasap dükkanları daha sonraları yasaklanmış.

9. Piazza della Signoria

9. Piazza della Signoria

Aslında her şeyin merkezi burası. Floransa’nın merkezi, tarihi şehrin merkezi, sanatın merkezi, paranın merkezi, politikanın merkezi ve tabii ki halkın ve turistlerin merkezi. Tam anlamıyla şehrin göbeği.

Etrafta neler yok ki. Zaten tam yanı başında Palazzo Vecchio var. Yani eski saray. Onun hemen yanında Loggia dei Lanzi bulunmakta. Bir nevi açık hava sanat galerisi görevi gören Rönesans İtalyası’ndaki bir çok eser gibi Roma – Grek tarzı bir yapı. Palazzo Uguccioni bir başka saray olarak göze çarpan diğer bir bina. İçerisinde tarihi Rivoire Cafe’sini barındıran Palazzo delle Assicurazioni Generali yine bu meydanda.

10. Piazza della Repubblica

10. Piazza della Repubblica

Tam Türkçe adı ile Cumhuriyet Meydanı olan bu meydan, Floransa’nın eski şehir halinde, Roma dönemi “Forum”un yani şehir merkezinin olduğu yer. Daha sonraları da şehrin ilk gettosu durumuna gelmiş. Günümüzde de hem sanatçıların hem yazarların hem de turistlerin ilgisini çeken bir meydan. Meydanda zaman zaman açık hava pazarları kuruluyor. 1896 yılında açılan Caffè Giubbe Rosse ise buranın en ünlü mekanı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Piazzale Michelangelo

11. Piazzale Michelangelo

Çok kısaca söylemek gerekirse, bu fotoğrafı çekebileceğiniz yerdir Michelangelo Meydanı. Ama asıl tanımlamaya gelirsek, 1869 yılına gelindiğinde Floransa, o dönem İtalya’sının başkentidir. Kentin yeniden bir doğuş yaşaması gerektiğine inanan kent yönetimi, Giuseppe Poggi’nin bunu yapmasını ister. O da, kentin en önemli tarihi şahsiyetlerinden birisi olan Michelangelo Meydanı'nı bu şekliyle bir teras olacak biçimde planlar. Aslında burada Michelangelo’nun eserlerinin sergilendiği bir müze de olması gerekiyormuş ama hiç gerçekleşmemiş.

12. Battistero di San Giovanni

12. Battistero di San Giovanni

St. John Vaftizhanesi, fotoğrafta da görülebileceği gibi, şehrin diğer iki ünlü binası olan Floransa Katedrali ile Giotto Çan Kulesinin hemen önünde yer alıyor. Şehrin en eski binalarından biri olarak da göze batan Vaftizhane, 1059-1128 yılları arasında yapılmış. Yapının en önemli noktalarından birisi bronz kapıları. Şiirlerinde bile buradan bahseden ünlü Rönesans şairi Dante ve Medici aile üyeleri de burada vaftiz edilmiş.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
53
24
4
4
4
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
konusantarihv2

assassins creed 2 de tırmandık bunlara. hemde 1400'lerde rönesansta. gerçek hayatta ne buralara gidebiliriz hadi gittin tırmana bilir misin? oyun daha iyi o ... Devamını Gör

Resho

Avrupa'nın açık ara önde sanat başkentidir Floransa. Adım attığınız andan itibaren kendinizi Rönesans döneminde hissetmeye başlıyorsunuz. Üstelik diğer şehir... Devamını Gör

Selman Kamçı

Yapmayın ama böyle şeyler, zaten zor tutuyorum kendimi. Bu arada gidilecek haricinde yenilecek şeyler de muhteşemdir Floransa da. Bilgi almak isteyen mesaj a... Devamını Gör