Görüş Bildir
Haberler
Medeni Yıldırım Soruşturması Tamam: Şüpheli Askerin 18 Yıla Kadar Hapsi İstendi

Medeni Yıldırım Soruşturması Tamam: Şüpheli Askerin 18 Yıla Kadar Hapsi İstendi

Onedio Medya
28.09.2015 - 14:00 Son Güncelleme: 28.09.2015 - 14:19

Lice'deki 'kalekol' protestosu sırasında Medeni Yıldırım'ın vurularak öldürülmesine ilişkin soruşturmayı tamamlayan savcılık, er Adem Çiftçi hakkında 'Haksız tahrik altında olası kastla adam öldürme' suçundan 18 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Diyarbakır'ın Lice ilçesi Kayacık Köyü'nde 28 Haziran 2013 günü kalekol protestosu sırasında 19 yaşındaki Medeni Yıldırım'ın vurularak öldürülmesine ilişkin soruşturma tamamlandı. 

İddianamede şüpheli er 23 yaşındaki Adem Çiftçi hakkında 'Haksız tahrik altında olası kastla adam öldürme' suçundan 18 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede kalekol inşaatını protesto eden grubun olay günü 'Savaş değil barış istiyoruz' pankartı ile karakol önünde toplandığı ve slogan attığı belirtildi.

SAVCI: MEDENİ YILDIRIM TAŞ ATAN GRUBUN İÇİNDE DEĞİLDİ

Olaylar sırasında bir askerin nöbet kulübesinden kamera ile kayıt yaptığını belirten savcı, görüntüde yüzleri kapalı 25- 30 kişilik grubun karakol önüne geldiği ve geçişi kapatacak şekilde demir parçaları getirdiğini kaydetti. Karakol Komutanı'nın grubun yanına giderek basın açıklaması yapabilecekleri, ancak taşkınlık yapmamaları uyarısında bulunduğunu vurgulayan savcı, bir süre sonra bazı kişilerin taş, el yapımı patlayıcı ve molotof gibi maddeleri karakolun içine attığını belirtti. Medeni Yıldırım'ın taş atan grubun arkasında olayları izlediğini kaydeden savcı, olayda bir kepçe ve karakol önündeki çadırların yakıldığını kaydetti. Kamera kaydında bir süre sonra karakol içinden seri silah sesi geldiğini belirten savcı, bu sırada Medeni Yıldırım'ın sağ eliyle sol omzunu tutarak düştüğünü ifade etti.

OTOPSİ RAPORU HATALI ÇIKTI

İddianamede Yıldırım'ın otopsi raporunun hatalı olduğu da ortaya çıktı. Savcı, otopsi raporuna göre Yıldırım'ın vücuduna sağ dirsekten giren kurşunun, aşağıdan yukarıya doğru seyirle sol kol üst ön yüzden çıkış yaptığını ifade etti. Kamera kaydı ve olay yerinde yapılan keşif sonucu Medeni Yıldırım'ı öldüren kurşunun, otopsi raporunun aksine sol kol ön yüzden vücuda girdiğini belirten savcı, kurşunun yukarıdan aşağıya seyirle sağ kol altından çıkış yaptığını kaydetti. Vurulma anında sağ eliyle sol omzunu tutan ve sağına düşen Yıldırım'ın 1.70 boyunda olduğunu belirten savcı, maktulün sağ kolunda merminin istikametini değiştirecek herhangi bir kemik kırığı olmadığını belirtti. Yakın mesafeden yapılacak atışta Medeni'nin elinde atış artığı kalması gerektiğini belirten savcı, herhangi bir atış artığına rastlanmadığını kaydetti. Otopsideki teknik hatayı açıklayan savcı, raporda aksi belirtilmiş ise de ateşli silah mermisinin Medeni Yıldırım'ın sol kol ön yüzeyinden vücuda giriş yaptığı, yukarıdan aşağıya doğru seyrederek sağ kol altından çıktığı, daha sonra sağ kol dirsek dış kısmından tekrar giriş ve çıkış yaparak vücudu terk ettiğini belirtti.

YUKARIDAN AŞAĞIYA DOĞRU ATIŞ YAPILDI.

Medeni'yi vuran kurşunun yukarıdan aşağıya doğru seyrettiğini ve atışın aynı yönden yapıldığını kaydeden savcı, o bölgede sadece karakol girişindeki 2 katlı nöbet kulübesi bulunduğunu, karakol önünü gören başka bir kulübe olmadığını vurguladı. Nizamiye nöbet kulesi üst katında yapılan incelemede Bixi marka sabit silahın bulunduğunu belirten savcı, silahın namlusunun Medeni'nin vurulduğu yeri gördüğünü belirtti.

Olay günü silahın başında olan Er Adem Çiftçi ise ifadesinde silahın kurma kolunu çektiğini, ancak ateş etmediğini söyledi.

SAVCI: SADECE O BÖLGEDEN VURULABİLİR

Yıldırım'ın durduğu yere göre, karakolun sadece nizamiye kulübesi 2'nci katından vurulmuş olabileceğini belirten savcı iddianamede şu ifadelere yer verdi:

'Yıldırım'ın vurulma anında seri halde ateş sesinin gelmesi ve Bixi marka silahın seri ateş eden bir silah olması göz önüne alındığında, silahın mazgal içerisinde olması nedeniyle ateş edildiğinde Medeni Yıldırım'ın bulunduğu yere doğru ateş alacağı değerlendirilmiştir.'

HAKSIZ TAHRİK

İddianamede, şüphelinin karakola yapılan taş, el yapımı patlayıcı ve molotof saldırısı üzerine haksız tahrik altında olası kastla ateş ederek Medeni Yıldırım'ın ölümüne neden olduğu belirtildi. Savcı, 'Olası kastla adam öldürme' suçundan yargılanmasını istediği Adem Çiftçi için talep ettiği 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezasında, eylemi haksız tahrik altında işlediği için 4'te 1'inden 4'te 3'üne kadar ceza indirimi uygulanmasını istedi.

Felat BOZARSLAN / DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0