Görüş Bildir
Haberler
Mali'de Rehine Krizi: En Az 18 Ölü

Mali'de Rehine Krizi: En Az 18 Ölü

Onedio Medya
20.11.2015 - 12:06 Son Güncelleme: 20.11.2015 - 21:53

Bu sabah saatlerinde silahlı bir grup Mali’nin başkenti Bamoko’daki bir otele saldırı düzenledi. 10-12 kişi olduğu belirtilen silahlı grup 7'si THY personeli 170 kişiyi rehin aldı. Saldırganlar Kuran-ı Kerim'den ayetleri ezberden okuyabilen bazı rehineleri serbest bıraktı. Mali Güvenlik Bakanı ellerinde 100'den fazla rehine bulunan saldırganlara yönelik operasyon sonrası otelde rehine kalmadığını söyledi. Saldırıda en az 18 kişinin öldüğü 20'ye yakın yaralı olduğu ve ölü sayısının artabileceği belirtildi. El Kaide bağlantılı El Murabitun örgütünün üstlendiği saldırıda rehin alınan THY personelinin tümünün kurtarıldığı bildirildi.. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yerel yetkililer, başkent Bamako'nun Hamdallaye Mahallesi'nde çok sayıda yabancı uyruklu kişinin konakladığı ve Radisson Otel'de silahlı bir grubun 140'ı konuk, 30'u personelden oluşan 170 kişiyi rehin aldıklarını açıkladı.

Otelin çevresi güvenlik güçleri tarafından ablukaya alındı. 

AA'nın haberine göre, silahlı kişiler ile çıkan çatışmalarda 3 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı. 

7 THY personeli rehineler arasında

Al Jazeera'nin verdiği bilgiye göre diplomatik kaynaklar, rehineler arasında 6 Türk Hava Yolları personelinin de olduğunu bildirdi. Ancak bu sayının bölgede yerleşik bir THY çalışanının da bulunması sebebiyle 7 olduğu açıklandı.

Otel yüzde 90 doluydu

Rehine krizinin yaşandığı, yüzde 90'ı dolu 190 odalı lüks otelde, ülkede görev yapan BM İstikrar Misyonu (MINUSMA) yetkilileri, Fransız havayolu şirketi Air France gibi başkente aktarma yapan bazı hava yolu şirketleri çalışanların da konakladığı bildirildi.

ABD'nin Bamako Büyükelçiliği, Mali'deki vatandaşlarını uyardı

İçeriğin Devamı Aşağıda

Büyükelçilik sosyal medya hesaplarından yayınladığı mesajda, elçilik çalışanlarının güvenli bir yerde olduğunu belirterek tüm ABD vatandaşlarının da güvenli noktalarda beklemesi gerektiğinin altını çizdi.

12 saldırganın otele Allahuekber diye bağırarak girdiği belirtidi

'Kur'an'dan ayet okuyanlar serbest bırakıldı'

'Kur'an'dan ayet okuyanlar serbest bırakıldı'

Çalışanlar hariç otelde yaklaşık 170 kişiyi rehin alan örgüt, Kuran-ı Kerim'den ayetleri ezberden okuyabilen bazı rehineleri serbest bıraktı. Kurtarma operasyonu öncesi toplamda yaklaşık 80 kişi serbest bırakıldı ya da kurtarıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Saldırıyı El Murabitun örgütü üstlendi

Saldırıyı El Murabitun örgütü üstlendi

Saldırıyı El Kaide ile bağlantısı olan El Murabitun adlı grubun üstlendiği bildirildi.

Reuters ajansı, çoğunlukla Tuareg ve Araplardan oluşan bir grup olan El Murabitun'un Twitter'dan bir mesaj yayınlayarak saldırıyı üstlendiğini bildirdi.

ABD'nin haziranda Libya'da düzenlediği hava saldırısında öldüğü öne sürülen Muhtar Belmuhtar'ın lideri olduğu örgüt, daha önce internette yaptığı açıklamada El Kaide'nin kolu olduklarını açıklamıştı. Örgüt, Mali'de ağustos ayında bir otele düzenlenen ve dört asker ile beş BM çalışanının öldüğü saldırıyı da üstlenmişti.

Otele operasyon: En az 18 ölü

Otele operasyon: En az 18 ölü

Mali Güvenlik Bakanı Salif Traore, TSİ 17.45'te rehine krizinin sona erdiğini, operasyon sonucu 18 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Otelde hiç rehine kalmadığını vurgulayan Malili bakan, güvenlik güçlerinin kaçan ve saklanan saldırganların izini sürdüğünü ifade etti.

2 saldırgan öldürüldü

AFP'ye bilgi veren Mali ordusundan bir yetkili, saldırganlardan ikisinin öldürüldüğünü açıkladı.

Mali Devlet Televizyonu, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada otelde hayatını kaybedenlerin sayısını 22 olarak duyurdu.

'THY personelinin tamamı kurtuldu'

'THY personelinin tamamı kurtuldu'
İçeriğin Devamı Aşağıda

THY Basın Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, tüm görevlilerin kurtulduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

'Bamako’da gerçekleşen olayda otelde bulunan 7 Türk Hava Yolları personelinin tamamı kurtulmuştur. Arkadaşlarımızın Türkiye'ye getirilmesi için gerekli tüm hazırlıklar yapılmış olup, kendilerini memlekete getirmek üzere bir uçağımız İstanbul’dan saat 19.00 itibarıyla yola çıkacaktır' 

THY personeli dışında kurtarılan rehineler arasında 7 Cezayirli, 12 Air France mürettebatı, 6 ABD'li, 2 Alman, 7 Çinli, 20 Hindistanlı, 45 Malili ve 15 de Fransız olduğu öğrenildi. 

Başbakan'dan geçmiş olsun telefonu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, baskında rehin alınan ve daha sonra kurtarılan Türk Hava Yolları personelini telefonla arayarak 'geçmiş olsun' dileklerini iletti.

Mali ve islamcı gruplar

Mali ve islamcı gruplar

Eski bir Fransız sömürgesi Mali'de 2013'ün Ocak ayında El Kaide bağlantılı militanlar başkent Bamako'ya yürüme tehdidinde bulunmuş, Fransa bunun üzerine Mali'ye müdahale etmişti.

Ağustos ayında Mali'nin Sevare kentinde İslamcı olduğundan kuşkulanılan silahlı kişiler bir oteldeki rehine krizi sırasında aralarında beş BM görevlisinin de bulunduğu 13 kişiyi öldürmüşlerdi.

Mali'de İslamcı grupların yakın geçmişi:

  • Ekim 2011: Libya'daki iç savaşa katılıp dönen silahlı Tuaregler isyan başlattı.

  • Mart 2012: Tuaregler ve El Kaide bağlantılı militanların ülkenin kuzeyini ele geçirmesinden bir ay sonra ordu, hükümetin krizi yönetemediği gerekçesiyle darbe yaptı.

  • Haziran 2012: İslamcı gruplar Timbuktu, Kidal ve Gao kentlerini Tuareglerden aldı ve Şeriat uygulamaya başladı.

  • Ocak 2013: İslamcı grupların başkent Bamako'ya ilerleyecekleri tehdidi üzerine Mali, Fransa'dan yardım istedi.

  • Temmuz 2013: İslamcılar bazı kentlerden çıkarıldı, ülkenin kuzeyine 12 bin kişilik BM gücü yerleştirildi

  • Temmuz 2014: Fransa cihatçı militanlara müdahale etti. Ancak kuzeydeki çöl bölgesinde saldırılar sürüyor.

AA, Sputnik, AFP ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
139
60
30
6
6
5
0