Görüş Bildir
Haberler
Mahkeme İşe İade Kararı Verirse İşçinin Kaç Gün İçerisinde İşe Başlaması Gerekmektedir?

Mahkeme İşe İade Kararı Verirse İşçinin Kaç Gün İçerisinde İşe Başlaması Gerekmektedir?

Müge Kakşi
22.09.2021 - 10:25

Çalışanlar iş hayatında bazen istenmeyen sorunlar yaşayabiliyor ve iş veren tarafından işten kovulma gibi olumsuz durumlarla karşılaşabiliyor. Bu gibi durumlarda haksızlığa uğradığını düşünen işçiler mahkemeye başvurma haklarını kullanıyor. Ayrılmış olduğu iş yerine işe iade davası açan işçilerin davayı kazanması sonucunda ayrıldığı iş yerine geri dönmesi gerekmektedir. Fakat mahkemenin işe iade kararı vermesinin ardından işe ne kadar süre içerisinde dönülmesi gerektiği araştırmalar arasında yer alıyor. Peki, mahkeme işe iade kararı verirse işçinin kaç gün içerisinde işe başlaması gerekmektedir? Sorunun cevabını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İşe başlama sürecinde iş veren ve işçi arasında bir iş sözleşmesi yapılmaktadır. Fakat bu sözleşme taraflardan biri tarafından feshedildiğinde iki tarafında bazı hakları bulunmaktadır. İş verenin işçi ile herhangi bir durumdan dolayı anlaşamaması ve iş sözleşmesini feshetmesi durumunda işçi mahkeme ile işe iade davası açma hakkına sahiptir. İşe iade davası sonucunda mahkeme işçiyi haklı görüp işe iade kararı verirse işçi iş ayrıldığı iş yerine iş veren tarafından geri alınmak zorundadır. Fakat mahkemenin verdiği işe iade kararı sonrası işçiler ne kadar süre içerisinde işe dönmesi gerektiğini merak ediyor. İşte mahkeme işe iade kararı sonrası işe dönme süresi ve detayları...

MAHKEME İŞE İADE KARARI VERİRSE İŞÇİNİN KAÇ GÜN İÇERİSİNDE İŞE BAŞLAMASI GEREKMEKTEDİR?

Mahkeme sonucunda işe iade kararı verilirse işçi en fazla on gün içerisinde çıkarıldığı iş yerine başvuruda bulunmak zorundadır. 

İşçinin mahkeme tarafından haklı görülmesi sonucunda 10 gün içerisinde iş verene başvuruda bulunan işçinin maksimum 1 ay içerisinde iş veren tarafından işe geri alınması zorunludur. 

İşe iade kararı sonrasında işçinin işe alınmadığı durumlarda söz konusu oluyor. Fakat böyle durumlarda yani iş verenin başvurusuna rağmen işçi 1 ay içerisinde işe başlatılmazsa iş veren işçiye en az dört en fazla sekiz aylık ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.

İş Akdinin Feshinden Sonra Ne Kadar Süre İçerisinde Dava Açılabilir?

İş sözleşmesi iş veren tarafından haklı bir sebep göstermeden feshedilirse işçinin mahkeme ile işe dönme hakkı bulunmaktadır. İşçi iş sözleşmesinin feshinden itibaren 1 ay içerisinde işe iade davası açabilir. Eğer iş feshinden sonra 1 ay geçerse işçi işe iade davası açma hakkını kaybeder.

İşe İade Davası Ne Kadar Süre İçerisinde Sonuçlanır?

İşe iade davası hızlı bir şekilde normal standartlarda görüldüğünde 2 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Mahkeme kararının temziye gitmesi durumunda ise Yargıtay bir ay içerisinde karar vererek mahkemeyi sonuçlandırır. Fakat bazı durumlarda bu süre değişiklik gösterebilmektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın