Görüş Bildir
Haberler
Longoz Ormanına TOMA Fabrikası

Longoz Ormanına TOMA Fabrikası

Onedio Medya
29.10.2015 - 15:37 Son Güncelleme: 29.10.2015 - 16:16

Akşam, Star ve Güneş gazetelerinin sahibi iş adamı Ethem Sancak'a ait BMC firması Sakarya’da Acarlar Gölü ve longoz ormanları yakınına TOMA ve Akrep fabrikası kuracak. Köylüler ise 'İhsaniye kumullarının eşi benzeri yok. Doğanın katledilmesine izin vermeyeceğiz' diyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sakarya’nın Karasu ilçesinde 5 köyü kapsayan, tarım ve orman alanlarının da içinde bulunduğu 222 hektar büyüklüğündeki arazi Nisan 2015’te Bakanlar Kurulu kararıyla Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edildi. 

BirGün'den Berivan Tanrıverdi'nin haberine göre Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bu kararın ardından Ethem Sancak’a ait BMC Otomotiv Şirketi'nin başvurusunu kabul ederek, arazinin BMC’ye özel “Münferit Endüstri Bölgesi” ilan edilmesi için harekete geçti. BMC’nin araziye akrep, TOMA, kirpi gibi savunma sanayi araçları üretimi için kuracağı tesislerin ÇED süreci başladı.

Sakarya Çevre İl Müdürlüğü ile BMC Otomotiv Firması yetkilileri önceki gün İhsaniye Köyü’nde düzenlenen Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu ve muhtarların da katıldığı ÇED toplantısında, yapılması planlanan otomotiv fabrikası hakkında bilgi verdi.

'Yarın öbür gün savaş çıkacak. Bu araçlar bize lazım'

BMC Otomotiv Şirketi yetkilileri Karasu’da kurmayı planladıkları savunma sanayi araçları üretimi tesisi ile ilgili hazırladıkları çalışmaları sundu. Gerçekleştirilen sunumun ardından BMC strateji sorumlusu Sadık Yamaç’ın, “Üretilecek olan araçlar TOMA, Akrep ve Kirpi. Bu araçlar milli araçlarımız olacak ve ihraç edilecek. Yarın öbür gün savaş çıkacak. Bu araçlar bize lazım” sözleri salonda şaşkınlık yarattı.

'Kurulmak istenen endüstri yapı ve tesisler bu alanların ekolojisini yok edecek'

Düzenlenen ÇED toplantısında TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Cemalettin Küçük arazinin otomotiv ihtisas bölgesi ilan edilmesiyle ilgili açılan davanın devam ettiğini hatırlatarak, firmanın ve il çevre müdürlüğünün gerçekleştirdiği toplantının Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti. Küçük, ÇED iptalini yazılı ve sözlü belirtti. Tüm uyarılarına rağmen toplantı devam ederken, Küçük toplantıyı terk etti. Kurulacak olan fabrikanın çevreye vereceği tahribatı BirGün’e değerlendiren Küçük, “Acarlar Gölü ve longoz ormanlarını yakınında kurulmak istenen endüstri yapı ve tesisler bu alanların ekolojisini yok edecek. Biz sanayileşmeye değil; yanlış yerde, yanlış koşullarda sanayileşmeye karşıyız” dedi.

'Doğanın katledilmesine izin vermeyeceğiz'

İhsaniye Köyü sakini olan Bülent Ülkü ise, “1998 yılından beri aynı bölge için açtığımız davalar devam ediyor. İhsaniye kumullarının eşi benzeri yok. Doğanın katledilmesine izin vermeyeceğiz. Bu davanın da bekçisi olacağız” diye konuştu.

Karasu sakini bir genç ise, “Doğduğum, büyüdüğüm bölgenin doğasının bozulmaması için elimden ne geliyorsa yapacağım. Ayrıca ben bir genç olarak burada TOMA gibi araçların üretilmesini istemiyorum. Ben daha fazla insana zarar verilmesini istemiyorum” diye konuştu. 

'ÇED toplantıları hukuksuz'

TMMOB tarafından Sakarya Valiliği Çevre İl Müdürlüğü’ne ÇED toplantısının iptali için sunulan yazıda, “Arazinin endüstri bölgesi ilan edilmesi kararına açtığımız davalar ortadayken sonuç beklenmeden ÇED toplantılarının yapılması hukuka aykırıdır” denildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
23
12
3
3
1
0
0