Görüş Bildir
Haberler
Logo Evrimleri İle Dünya Çapındaki 11 Büyük Markanın Zaman İçindeki Değişimi

etiket Logo Evrimleri İle Dünya Çapındaki 11 Büyük Markanın Zaman İçindeki Değişimi

Fulin
19.09.2016 - 21:01

Onları gördüğümüz anda neyin ne olduklarını anlıyoruz. Bunun sebebi de çok başarılı bir şekilde tasarlanmış olmaları. Bir marka için logo değiştirmek kadar riskli bir şey yoktur. Çünkü bir anda tüm kurumsal hafızanızı sıfırlamak ile eş değerdir. Ama geçişi başarılı bir şekilde yaparsanız, hem hafıza yerine gelir hem de markanızın gücü eskisinden daha yüksek olur. Bu anlamda logolarını revize ederek günümüze kadar gelen markaların daha da güçlendiğine örnek olarak verilebilecek logoları sizin için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Pepsi

1. Pepsi

Kuşkusuz dünyanın en popüler içecekleri arasında yer alan Pepsi, 1903'te kurulduğunda bir mide ilacı olarak bir içecek üretiyordu. Ticari markası olan Pepsi adını da sindirim enzimi olan pepsin'den almıştı. Ancak bu ilaç olarak görülen içecek zamanla çok popüler oldu ve inanılmaz bir ticari gelecek ile karşı karşıya kaldı. 1905'te işler daha yeni ciddileşirken logo olarak hem ürünün hem de dönemin gerçeklerini yansıtan Pepsi, zaman içinde benzer konseptlerle her dönemin tasarım trendlerine göre logo olarak kendini yeniledi. Kapağı simgeleyen yuvarlak figürden neredeyse hiçbir zaman vazgeçilmedi.

2. Shell

2. Shell

Günümüz itibariyle dünyanın en büyük petrokimya şirketlerinden biri olan Shell'in hem adı ile doğrudan ilgili hem de logosunu da direkt etkileyen bir geçmişi var. 1833 yılında kurulan şirketin ilk faaliyet alanı deniz kabuğu ticaretiydi. Zaman içinde deniz kabuğunun önemli bir uluslararası ticaret ürünü olduğunu anlayan firma işleri büyüttü ve ikinci nesil firma sahipleri ilk petrol tankerini inşa ettirerek gaz yağını Uzak Doğu'ya taşıdılar. Bu süreçte işin başlangıcında yer alan deniz kabuğunu hiç unutmayan şirket logo tasarımında her dönemin modasına uygun ama konsepti bozmadan farklı logolar denedi. Artık herkes logonun üstünde markanın adı yazmasa da onun Shell olduğunu biliyor.

3. Xerox

3. Xerox

Doküman teknolojilerinin mucidi bu firma Amerika'da 1906'da kuruldu. İlk kurulduğunda adının Harold Photographic Company olduğu ilk logosundan da anlaşılabiliyor. Ancak dünyanın her yerinde bir fenomen haline dönüşecek ve markasıyla ürünün özdeşleşmesine en önemli örnek olarak gösterilebilecek Xerox, doküman kopyalama ve üretimi konusunda rakiplerinden hep bir adım önde oldu. Zaman içinde x'in farklı tasarımlarıyla logosunu yenileyen şirket, dönemin trendlerini de yansıtan bir vizyona sahipti. Son gelinen noktada hıza ve netlğe önem verdiğini logosundan anlayabildiğimiz firmanın evrimi gayet ilgi çekici.

4. BMW

4. BMW

BMW kısaltmasının açılımı Bavyera Motor Fabrikaları'dır. BMW kuruluş amacında uçak motorları üreten bir firmaydı. 1913 - 1928 yılları arasında da bu amaca uygun üretim yapan firma, otomobil üretimi yapan bir başka firmayı satın aldıktan sonra bu işe girmiş ve bir fenomene dönüştü. İlk logo tasarımından da anlaşılacağı üzere, bir uçak motorunun pervanesi firmanın simgesi oldu. Yuvarlak form ve pervane figürü yerini hiç yitirmeden 100 yılı aşkın bir süredir yerini korurken kullanılan font ve renkler farklılık gösteriyor.

5. IBM

5. IBM

Belki de dünya tarihinin birleşmeler ve buluşlar açısından en önemli şirketi ile karşı karşıyayız. Her şey aslında 1881 yılında işçilerin geliş zamanlarını kaydeden saati keşfeden International Time Recording Company ile başladı ki, IBM'in en eski paydaşı olarak onu görüyoruz. Ardından 1891'de Computing Scale Company kuruldu ve bu da IBM'in ikinci parçası olarak tarihe geçti. Bunu takiben keşfedilen elektrikli sınıflandırma makinesi de şirketin son ama en önemli parçası oldu. Bu farklı oluşumların bir araya gelmesi ile ortaya 1911'de IBM'in kökeni olan Computing Tabulating Recording Company çıktı. Zaman içinde tüketici isteklerine yanıt vermek üzere International Business Machines yani IBM olarak bu birleşen firmalar yeni adını aldı. O tarihten bu yana inanılmaz buluşlara imza atan firma Amerika'nın küresel liderliğinin bir sembolü oldu. Logosu da modern zamanlarda sekiz yatay çizgiden oluşan IBM yazısı olarak zihinlere kazındı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Canon

6. Canon

Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndaki mücadelesinin arkasında teknolojisi ve endüstrisi vardı. Kanon da Japon ordusu için ürettiği görüntüleme ürünleri ile yaşantısına Kwanon adı ile başladı. İlk logosunda buram buram Japon kültürünün yansıtıldığını görüyoruz. Zaman içinde ve savaşın etkilerinin kalkması ile birlikte bireysel kullanıcılara yönelen şirket adını Canon olarak değiştirdi ve çok uluslu bir şirket haline geldi. 1950'lerden günümüze kadar aynı figürün farklı tasarımlarını logo olarak kullanan şirketin son olarak kırmızıda karar kıldığını görüyoruz.

7. Kodak

7. Kodak

Fotoğraf tarihini yazan firmanın asıl adının Eastman Kodak Company olması sebebiyle ilk logosunda adını simgeleyen 3 harfin yer aldığını görüyoruz. Zaman içinde evrimleşen logonun ışık, görüntüleme gibi konseptleri logosunda aktardığı anlaşılıyor. Ancak modern zamanlarda sade ve net bir şekilde markayı tüketicilere aktarmak isteyen firma bu yönde logosunu duru bir hale getiriyor.

8. Volkswagen

8. Volkswagen

Halkın arabası anlamına gelen Volkswagen her daim VW harflerini kullanarak kendine bir logo üretmiş. İlk başlarda bir motorun hareketinden ilham alan firma, sonra da bir dönen dişliyi kendine logo olarak seçmiş. Ancak günümüze kadar her logonun merkezinde değişmeden VW harfleri yer alıyor. Mavinin farklı tonlarını deneyen firma, son tasarımında ışığın etkisini de kullanarak sade ve modern bir logo elde ediyor.

9. Apple

9. Apple

Dünyanın en önemli teknoloji firmalarından biri olan Apple'ın ilk logosunda ünlü fizikçi Isaac Newton'ın yer çekimi kanunu keşfettiği anı simgeleyen elma ağacı altındaki figürü yer alıyor. Sadece 1 sene kullanılan bu logodan sonra ısırılmış bir elma figürüne dönüşen firmanın kurumsal kimliği hiç bozulmadan bugüne kadar geliyor. Sadece renklerin değiştiği logoda firmanın istikrarı da tüketiciye aktarılmaya çalışılıyor.

10. Mercedes

10. Mercedes

Mercedes Benz de motor için önemli bir pervane figürünü yıldıza benzettiği logosuyla da dünyanın en önemli otomobil üreticilerinden bir tanesi. Zaman içinde her dönemin trendlerini yansıtacak şekilde farklı logolar kullanan firma, logosunda asalet ve kaliteyi simgeleyen yıldızı uzun zamandır koruyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Windows

11. Windows

Microsoft'un en önemli ürünü Windows'un son tasarım logosu ile geçmişe bir dönüş yaptığını net olarak görebiliyoruz. Özellikle 90'ların da etkisiyle renkli ve siyahın da hakim olduğu logolar dönemi çok iyi yansıtıyor. Son tasarım ile birlikte sade ve duruluğun markanın bir ihtiyacı olduğunu hisseden yöneticiler, derinlik hissi katılmış son logoda karar kılmış gözüküyorlar.

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
753
155
67
59
45
37
31
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Anonymous

Xerox'un 20004 yılındaki logosunu da 18000 yıl öncesinden görmüş olduk sağol editör kardeş :D

Yağmur Peker

windows basitten gelip basite gitmiş..niye uğraştın abi?

Sertan Küçük

volkswagen'ın ilk logosu motor hareketinden ziyade nazi amblemi olan gamalı haçtır. şirket aslen alman emek çephesi tarafından kurulmuş, hitler'in büyük dest... Devamını Gör