Görüş Bildir
Haberler
Lodos Nedir, Neden Olur? Turuncu Sarı Kodlu Uyarı Ne Demek? İşte Lodosa Dair Bilmediklerimiz...

Lodos Nedir, Neden Olur? Turuncu Sarı Kodlu Uyarı Ne Demek? İşte Lodosa Dair Bilmediklerimiz...

Özellikle İstanbul'da etkili olan hızı 130 km'ye varan lodosun yaşattıkları henüz tazeyken, vatandaşların aklında lodosun ne olduğu ve neden ortaya çıktığına dair sorular var. Bunların üzerine meteroloji tarafından yapılan açıklamada 35 ile sarı kod 17 ile turuncu kod açıklamasının ardından; turuncu ve sarı kodun anlamına dair de merak söz konusu. İşte lodosa dair bilmediklerimiz...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Lodos'un Türkiye genelindeki etkisinin yanı sıra İstanbul'daki büyük etkisiyle vatandaşlar, lodosun ne zaman biteceğini merak ediyor. İşte lodosa dair en merak edilenler ve alınması gereken önlemler...

Lodos Nedir?

Lodos Nedir?

Türkiye’nin batı kesimlerinde, güney batı yönlerden esen sıcak rüzgar. Bazen hızı ve hamlesi 40 ile 60 Knots’a kadar ulaşarak etkili olur. Denizciler için oldukça önemlidir. Yağmurun peşinden sıcak bir havaya neden olur.

Lodos Nereden Eser?

Özellikle kış mevsiminde, sıcak esme özelliği nedeniyle karların erimesine neden olarak zaman zaman taşkın, sel ve su baskınlarına yaratır. Aynı zamanda estiği sürece sıcaklıklarında normallerinden fazla artmasına neden olan bir rüzgardır. Zaman zaman Eğe, Marmara ve Batı Akdeniz’de deniz ulaşımını etkilediği gibi kara ve denizde can ve mal güvenliğini tehlikeye sokacak olaylara neden olarak yaşamı etkiler.

Meterolojinin Turuncu, Sarı Kodlu Uyarıları Ne Anlama Geliyor?

Meterolojinin Turuncu, Sarı Kodlu Uyarıları Ne Anlama Geliyor?
  • Kırmızı, havayla ilgili 'çok tehlikeli durum'un olduğunu gösteriyor. Son derece kuvvetli bir meteorolojik hadise tahmin edildiğinde bu renkle uyarı yapılıyor. Haritada kırmızı rengin olduğu yerde büyük hasar ve kayıpların oluşması muhtemel görülüyor. Bu hadiseler çoğu durumda geniş bir alan üzerinde hayatı tehdit edecek nitelikte kabul ediliyor. Güncel meteorolojik koşullar ve tahminlerin bu durumda sıklıkla takip edilmesi önem taşıyor.

  • Turuncu, havayla ilgili 'tehlikeli durum'larda kullanılıyor. Bu renkte tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla gerçekleşmiyor. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemel görülüyor. Çok tedbirli olunması, güncel meteorolojik koşullar ve tahminlerin takip edilmesi gerekiyor.

  • Sarı, havada 'potansiyel tehlike durumu'na işaret ediyor. Tahmin edilen meteorolojik hadise olağan dışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli davranılması uyarısında bulunuluyor.

  • Yeşil ile belirtilen yerde uyarı yapılmasını gerektiren meteorolojik hadisenin tahmin edilmediği anlaşılıyor.

Lodos Ne Zaman Bitecek?

Lodos Ne Zaman Bitecek?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; rüzgarın güney ve güneybatı (lodos) yönlerden, bugün (Pazartesi) yurdun batı kesimlerinden başlamak üzere Güney Ege, Batı Akdeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu ve Karadeniz’de kuvvetli ve fırtına (50-80km/sa), Marmara bölge geneli ile Kuzey Ege ve Batı Karadeniz’in batısında kuvvetli ve tam fırtına (70-110 km/sa) şeklinde esmesi beklendiğinden çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenmeler ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Bu Haber de İlginizi Çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın