Görüş Bildir
Haberler
Kurak İç Anadolu Bölgesinde Adeta Bir Vaha: Eskişehir Porsuk Çayı

Kurak İç Anadolu Bölgesinde Adeta Bir Vaha: Eskişehir Porsuk Çayı

Yeter Şirin
20.08.2022 - 13:15

Eskişehirin havasından mı yoksa insanlarından mıdır bilinmez ama Porsuk Çayı bu şehirde bir başka güzel sanki. Yine güzel bir yazımzla karşınızdayım. Bu sefer ne bir müze ne de bir şehri tanıtıyorum. Porsuk Çayı ve ona dair her detayı bu yazıda bulacaksınız. Bayanlar ve baylar hazır mısınız? Bugünkü rotamız Porsuk Çayı…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Porsuk Çayı Hakkında

Porsuk Çayı Hakkında

İç Anadolu'nun ortasından Sakarya'ya kadar uzanan Porsuk Çayı toplamda 450 km uzunluğunda. Aksu Dağının kuzey yamacından başlayan yolculuğu Bayatçık Deresi ile Kütahya - Uşak sınırındaki Murat Dağı'nın kuzey yamacından devam ederek oradan Kızıltaş Suyuyla birleşerek doğan Porsuk Çayı, Sakarya Irmağı'nın en uzun koludur.

İçinden Porsuk Çayı Geçen Şehir: Eskişehir

İçinden Porsuk Çayı Geçen Şehir: Eskişehir

Eskişehir, içinden nehir geçen ender şehirlerimizden birisi. Porsuk Çayı Eskişehir'in simgelerinden biri haline gelmiş dersek abartmış sayılmayız. Porsuk, bu güzelim şehri ikiye bölüyor; kuzeyinde Tepebaşı, güneyinde Odunpazarı yer alıyor.

Belediyenin özenle koruduğu ve temizliğini yaptığı Porsuk çayı üzerinde gondol sefası yapacak kadar temiz. Her yıl özenle bakımı yapılan çayda belediye tarafından yerli ve yabancı turistlere yönelik gondol ve bot gezintisi yapabilme fırsatı oluyor. Bu seferler Adalar olarak adlandırılan bölgedeki çayın üzerinden ve yaklaşık her 500 metre arayla yapılmış köprülerin altından geçerek Türkiye'nin Viyanası diyebileceğimiz bir manzara ortaya çıkıyor.

Eskişehir’de gezilecek yerler listesinin üst sıralarında yer alan Porsuk Çayı ve çevresi şehrin turizmini canlandırıcı rolü de var. Modern şehirler arasında bulunan Eskişehir’in porsuk çayının etrafına konumlandırılan ve aynı zamanda Adalar olarak anılan bölgesi en çok ziyaret edilen yerlerinden birisi çünkü. Gidenler ve yaşayanlar bilir Eskişehirde ada yok sadece bir isim olarak öyle ama olsaydı eminiz çok yakışırdı.

Özellikle öğrenci şehir olarak anılan Eskişehir için önemli bir yaşam alanı olan Adalarda her yaş gurubundan insanı görebilirsiniz. Şehir resmen gençleştiriyor. 7'den 70'e her yaştan insan Porsuk Çayına karşı bir şeyler içmek veya yemek için burayı tercih etmekte. Ayrıca gittiğinizde ziyaret etmeniz gereken yerler de bulunuyor. Ne zaman giderseniz gidin Adalar trafiğe kapalı olduğu için akşam üstü yürüyüşleri için ideal bir yer.

Porsuk Çayı Yakınında Gidebileceğiniz Yerler

Eskişehir Porsuk Çayı ve Adalar bölgesinde gezilecek yerler gerçekten çok fazla. Acaba hangisini yazsam diye aralarında kararsız kaldım diyebilirim. Siz de 'şurası güzel bunu da ekleyin' derseniz başka bir Eskişehir yazısında seve seve yazarım :)

Kent Park Plajı

Kent Park Plajı

Eskişehir'de deniz yok diyenler plajı görünce vaha zannetmeyin :) tertemiz plajıyla Kent Park Plajı ziyaretçilerini bekliyor.

Adres: Hoşnudiye, İsmet İnönü-1 Blv No:57, 26130 Tepebaşı/Eskişehir

Açılış-Kapanış Saati:10:00-18:00 (Her gün açık)

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:'Çok güzel bir tesis. Hem giriş hemde içerideki fiyatlar makul. Havuz plaja göre daha temiz. Plajda kumdan ve açık alandan kaynaklı renk değişikliği var. Aile ile yada yalnız vakit geçirip serinlemek için Anadolu bozkırın ortasında güzel bir alan’

Türkiye-Kore Dostluk Anıtı

Türkiye-Kore Dostluk Anıtı

Türkiye- Kore dostluğunu bir kez daha gösteren ve anlam katan bu park içinde özel tasarım bir heykel bulunuyor. Türk Bayrağı ve Kore Bayrağı figürlerinin birleşimi diyebileceğimiz heykel Koreliler tarafından tasarlanmış.

Adres:Şeker, Ahmet Hamit Dedelek Blv No:14, 26120 Tepebaşı/Eskişehir

Google Harita Konumu için tıklayın

Ziyaretçi Yorumu:’Bu anıt kendi içinde pek çok anlam barındırıyor. Öndeki yuvarlak küre Kore bayrağındaki küreyi andırıyor. Zaten içinde de Kore bayrağındaki figür var. Arka taraftaki ay şekli Türk bayrağını simgeliyor. Tam üst ucunda ay yıldız var. Harika …’

İçeriğin Devamı Aşağıda

Eskişehir Şehr-i Aşk Adası

Eskişehir Şehr-i Aşk Adası

Doğayla 'aşk' yaşamak isteyenlerin uğrak yeri olan aşk adası içinde ördeklerle, kazlarla ve kuğularla gününüz daha keyifli hale gelecek.

Adres: Gökmeydan, Ondokuz Mayıs Cd., 26010 Odunpazarı/Eskişehir

Açılış-Kapanuş Saati: 08:00-00:00

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:’Eskişehir'de gezilecek yerlerden biri,doğayla baş başa siniz,özellikle sanatçı ruhlu bir kişiliğiniz varsa,resim yapmak, şiir yazmak gibi,bu park tam yeri derim.’

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi- Gondol İskelesi

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi- Gondol İskelesi

Viyana'da gondol keyfi yapamayanlar için yerli gondol sefası hizmeti veren iskele, sadece 4 kişinin bineceği gondolla yaklaşık 10 dakika süren keyifli yolculuk için sizi bekliyor.

Adres: Hoşnudiye, İsmet İnönü 1 Cd. No:11, 26130 Tepebaşı/Eskişehir

Açılış- Kapanış Saati: 10:00-19:00

                Hafta sonu: 10:00-20:00

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:’Eskişehirin güzel manzaralarindan biri ve tamamen huzurlu hissettiriyor.’

TÜRASAŞ Devrim Arabaları Müzesi

TÜRASAŞ Devrim Arabaları Müzesi

O dönemin şartlarında 129 günde üretilen bir arabayı görmek, yine aynı isimli filmi izleyerek görmek isteyenleri bekleniyorsunuz.

Adres: Hoşnudiye, TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü Yerleşkesi, Ahmet Kanatlı Cd, 26130 Tepebaşı/Eskişehir

Açılış- Kapanış Saati: 10:00- 17:00 (Pazartesi günü kapalı)

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:’Lokomotiflerimizin ve ilk yerli otomobilimiz olan Devrim 'in camekan içinde sergilendiği, hafta sonu öğrenci turlarının akın ettiği ufak ve açık sergi alanı. Güzeldi.’

Japanese Garden

Japanese Garden

Miyazaki animelerinde gördüğünüz o park manzaralarını andıran bir yer. Tamam kabul tam anlamıyla bir japon etkisi yok ama esintisi var :)

Adres: Sazova, Uyan Sk. No:1, 26150, 26150 Tepebaşı/Eskişehir

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:’Tablo gibi fotoğraflar çekebileceginiz bir yer’

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi

Her ne kadar hayvan dostlarımızın kendi doğal ortamlarında olmasını istesek de maalesef hayvanat bahçeleri bu konuda kanayan bir yaramız. Çocuklarınıza birebir göstererek hayvanları tanıtmak eğlenceli olacaktır.

Adres: Sazova, Ulusal Egemenlik Blv. 209/F, 26000 Karagözler/Tepebaşı/Eskişehir

Açılış- Kapanış Saati: 10:00-18:00 (Pazartesi günleri kapalı)

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:’Girişin hemen karşısında otopark var. Karavan olduğumuz için 25 tl ama normal araçlar 13 tl tüm gün ücreti var. Sabah erken gittiğimiz ve belkide hafta içi olduğu için çok kalabalık değildi..Çocuğunuz varsa ve yolunuz Eskişehir'e düşerse mutlaka ziyaret etmelisiniz..Hayvanat bahçesine verdiğiniz ücretle Eti su altı dünyasına da girebiliyorsunuz..Oldukça temiz ve yeşil bir alan..’

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türk Dünyası Bilim, Sanat ve Kültür Merkezi

Türk Dünyası Bilim, Sanat ve Kültür Merkezi

Türk Dünyasında Bilim, Kültür ve Sanat dallarında iz bırakan Türk büyüklerinin balmumu heykelleri görebileceğiniz ve katkılarının yazı ve görsel olarak desteklendiği güzel bir müze.

Adres: Sazova, 26150 Tepebaşı/Eskişehir

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:’Türk ve Müslüman ilim ve bilim adamlarının balmumu heykellerinin sergilendiği Sazova parkının içerisinde yer alan müze. Alt katında ise çeşitli çalgı aletleri sergileniyor. Görmeye değer.’

Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı

Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı

Eskişehir'e gidenin o mavi şato önünde fotoğraf çekinmezse ayıplanacağı bir yer haline gelen parkın içinde uzay teknolojileri merkezide bulunmakta.

Adres: Sazova, Sazova parkı, Ulusal Egemenlik Blv., 26150 Tepebaşı/Eskişehir

Açılış- Kapanış Saati: 10:00- 17:00 (Pazartesi günü kapalı)

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:'Harika düşünülmüş ve yapılmış geniş bir alana ve yeşilliğe sahip bir çok bölümü ve görselliği olan sanat ve eğlence alanı. Biz 3 saat gezdikten sonra pes ettik gerçekten çok yorulduk bir kaç bölüme de girmedik 4 kişi yaklaşık 150 TL'ye yakın giriş ücreti ödedik 2si öğrenci yanınızda kesinlikle atıştırmalık ve içecek alın otopark ücreti 12 TL gün boyu. Tren bakımdaydi maalesef şatonun çocuk seansları var.'

Eskişehir Porsuk Çayına Nasıl Gidilir?

Eskişehir Porsuk Çayına Nasıl Gidilir?

Porsuk Çayı ve Adalar bölgesi Eskişehir'in Odunpazarı ilçesinde bulunuyor. Buraya gitmek için toplu taşıma ya da özel aracınızı kullanabilirsiniz. Adalar bölgesinde bulunan Çarşı ve İsmet İnönü durakları sayesinde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Özel aracıyla gelecekler için özellikle hafta sonu kalabalık olduğu için park yeri bulamayabilirsiniz. Otoparklar sizin kurtarıcınız olacaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
18
4
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın