Görüş Bildir
Haberler
Kritik Veride Kötü Sürpriz: Beklentilerin Çok Altında Kaldı!

Kritik Veride Kötü Sürpriz: Beklentilerin Çok Altında Kaldı!

ABD'de Aralık ayında tarım dışı istihdam beklentilerin çok altında kaldı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstihdam beklentilerin çok altında geldi

İstihdam beklentilerin çok altında geldi

ABD Çalışma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, geçen ay tarım dışı istihdam 199 bin olarak açıklandı. Ekonomistlerin beklentisi istihdamın 422 bin artacağı yönündeydi.

Kasım ayı tarım dışı istihdam verisi 210 bin seviyesinden 249 bin seviyesine revize edildi.

Aynı ayda işsizlik oranı yüzde 3.9'a geriledi. Piyasa beklentisi işsizlik oranının yüzde 4,2'den yüzde 4,1'e ineceği yönündeydi.

Geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 7,7'den yüzde 7,3'e indi.

Fed işsizliği yüzde 3,5 bekliyor

Fed işsizliği yüzde 3,5 bekliyor

ABD Merkez Bankası(Fed), son projeksiyon raporunda işsizlik oranı beklentisini önümüzdeki 3 yıl için yüzde 3,5 olarak açıkladı.

Özel sektörün istihdamı 211 bin ile piyasa beklentisi olan 365 binin altında kaldı. İmalat sektöründe istihdam 26 bin artarken, kamuda istihdam 12 bin azaldı.

Saatlik kazançlar aylık yüzde 0,6, yıllık yüzde 4,7 artış gösterdi. Analistlerin beklentisi aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 4,2 artış olacağı yönündeydi.

Ülkede işgücüne katılım oranı yüzde 61,8'den yüzde 61,9'a revize edildi.

Fed yetkilileri odağı istihdamdan enflasyona kaydırıyor

Fed yetkilileri odağı istihdamdan enflasyona kaydırıyor

Bloomberg HT haberine göre, veriler öncesinde açıklama yapan Fed yetkilileri istihdam gelişmelerinden çok enflasyona odaklı yorumlarda bulundu.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard Amerikan Merkez Bankası’nın enflasyonun kontrol altına alınması konusunda daha iyi bir pozisyona sahip olabilmek için Mart ayıyla birlikte faiz artırmaya başlayabileceğini, daha sonraki faiz artırımlarının ise enflasyon gelişmelerine bağlı olarak öne çekilip ileri tarihlere ötelenebileceğini belirtti.

Son dönemde Fed’in en şahin üyeleri arasında yer alan ve bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi kararlarında oy hakkı bulunan Bullard, son toplantıda 2022 için üç faiz artırımı öngörmüştü. “Erken faiz artırmak geç artırmaktan daha mantıklı. O yüzden elimizdeki veriler dikkate alındığında, mart ayının kesinlikle bir ihtimal olduğunu düşünüyorum” diyen Bullard, Fed’in bilançosunun da faiz artırımının kısa bir süre sonrasında küçültülmeye başlanmasından yana olduğunu söyledi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ise “Şu anda, varlık alımlarını daha hızlı bir şekilde azaltmaya başlamak çok uygun geliyor. Bu, bilançomuzu küçültmekten çok farklı bir konu; o da, Fed fonlama oranını normalleştirmeye başladıktan sonra gelecektir” diye konuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın