Görüş Bildir
Haberler
Kristof Kolomb Kimdir? Kristof Kolomb Neler Yapmıştır? İşte Hayatı ve Ölümü...

Kristof Kolomb Kimdir? Kristof Kolomb Neler Yapmıştır? İşte Hayatı ve Ölümü...

Şebnem Sucu
11.10.2021 - 12:20

Kristof Kolomb (Christopher Columbus) yolculukları yüzyıllar süren transatlantik kolonizasyonunun başlangıcını işaret eden bir İtalyan kaşifti. Kristof Kolomb'un hayatına dair merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz. Kristof Kolomb kimdir, neler yapmıştır? Kolomb'un hayatı ve keşif yolculuklarının hikayesi...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kaşif Kristof Kolomb, 1492, 1493, 1498 ve 1502'de İspanya'dan Atlantik Okyanusu'nda dört yolculuk yaptı.  Atlantik Okyanusu'nu aşarak Kuzey Amerika Kıtasına ayak basan ilk kaşif olduğu düşünülen Kolomb, yaptığı seferlerde kalıcı yerleşimler kurdu.  İşte Kristof Kolomb'un hayatı...

Kristof Kolomb Kimdir?

Kristof Kolomb Kimdir?

Hayatı

Kristof Kolomb'un 1451 yılında İtalya'nın Cenova şehrinde doğduğuna inanılıyor. Babası bir yün tüccarı olan Kolomb'un Susana Fontanarossa annesi ve Bartelemeo erkek kardeşi idi. 

Kolomb gençken, bir ticaret gemisinde iş buldu. 1476 yılına kadar denizde kaldı, korsanlar Portekiz kıyılarında kuzeye doğru giderken gemisine saldırdı. Tekne battı, ancak genç Kolomb odun üzerinde kıyıya yüzdü. Kolomb daha sonra matematik, astronomi, haritacılık ve navigasyon eğitimi aldığı Lizbon'a gitti. 

15. yüzyılın sonunda, Avrupa'dan Asya'ya karadan ulaşmak neredeyse imkansızdı. Güzergah uzun ve zorluydu ve düşman ordularıyla karşılaşmaktan kaçınmak zordu. Portekizli kaşifler bu sorunu deniz üzerinden çözmek için Batı Afrika kıyılarında güneye ve Ümit Burnu'na doğru yola çıktılar. Ancak Columbus'un farklı bir fikri vardı. Afrika kıtası yerine Atlantik boyunca batıya doğru yola çıkabileceğini düşündü. Genç Kolomb'un mantığı sağlamdı, ancak matematiği hatalıydı. 

İspanyol yöneticilerle yaptığı sözleşme yaptıktan sonra Kolomb ve ekibi (3 Ağustos 1492'de) İspanya'dan üç gemide yola çıktılar : Niña, Pinta ve Santa Maria... Aylarca, şimdi Karayipler olarak bildiğimiz adalar arasında ilerledi ve söz verdiği “inciler, değerli taşlar, altın, gümüş, baharatlar ve diğer nesneleri ve ürünleri” aradı. Fazla bir şey bulamadı. Ama ilk yolculuğu sırasında ayrıntılı bir günlük tuttu. Yerel halk hakkındaki ilk izlenimlerini ve neden köleleştirilmeleri gerektiği konusundaki argümanını da kaydetti.

Yaklaşık altı ay sonra, Eylül 1493'te Kolomb Amerika'ya döndü. Daha sonra altın ve diğer değerli mallar aramak için batıya yöneldi.

Mayıs 1498'de Columbus üçüncü kez Atlantik boyunca batıya doğru yola çıktı ve Trinidad ve Güney Amerika anakarasını ziyaret etti. Koşullar o kadar kötüydü ki, İspanyol yetkililer görevi devralmak için yeni bir vali göndermek zorunda kaldı. Kolomb tutuklandı ve zincirlerle İspanya'ya geri döndü. 1502'de ciddi suçlamalardan kurtuldu ama asil unvanları elinden alındı.

Kolomb Atlantik'teki son bir seyahat için sponsor bulmayı başardı. Bu sefer Kolomb, Panama'ya kadar ilerledi.

Evliliği

Kolomb, Filipa Moniz Perestrelo isimli bir kadınla evlendi ve Diego ile Ferdinand adında iki çocukları oldu.

Ölümü

20 Mayıs 1506'da İspanya Valladolid'de 54 yaşında hayatını kaybetti. Kristof Kolomb'un mezarı Endülüs'te Sevilla Katedrali içerisinde yer alıyor.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
9
9
8
6
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın