Görüş Bildir
Haberler
KORDON KANI SAKLAMANIN 7 YARARI

KORDON KANI SAKLAMANIN 7 YARARI

Ozan SARI
17.02.2017 - 17:03

'Kordon Kanı' saklama olayı ile tanışmam  Ekşisözlük'te bulunan 'ilik donörünün eşleşme olunca ilik vermemesi' başlığı ile oldu. Konuyu özetlemek gerekirse kan kanseri vb. bir hastalık için en etkili tedavilerden bir tanesi kemik iliği nakli. Fakat doku uyumu yakalamak gerçekten çok zor, yani sadece kendi dokularınıza uygun bir donör bulmak bile ciddi zaman alan bir süreç ve eşleşme başarısı da yakalamak çok zor. Diyelimki kendinize uygun kemik iliğini buldunuz, fakat kemik iliği bağışçıları bu süreçte bağışçı olmaktan vazgeçebilir. Türkiye'de bu oran %90'ları bulabilmekte. İşte böyle bir durumda zamanında alınmış bir önlem ile kordon kanından elde edilebilecek kök hücreler bu tarz hastalıkların tedavisinde kilit rolü üstlenebilir. İşte gelecekte insan sağlığı için  mucize olabilecek bu çözümü daha detaylı anlatıp anne ve baba adaylarında bir farkındalık sağlamak istedim.

Peki kordon kanı nedir? Kordon kanı kemik iliği nakli ile tedavi edilebilecek tüm hastalıklarda kullanılacak kök hücrenin kaynağıdır. Bebek doğduktan hemen sonra geride kalan göbek kordonu içindeki kan özel bir torbaya alınır. Bu sırada anne ve bebeğin canı kesinlikle yanmaz ve bu işlem her ikisine de bir zarar vermez. Değişik dondurma teknikleri kullanılarak kök hücreler dondurulur ve azot tanklarında -196°C de saklanır.

 Peki, çocuğunuzun kordon kanını saklatmanın avantajları ve yararları neler? Gelin göz atalım

İçeriğin Devamı Aşağıda

1.Dokunuz Size İhanet Etmez

1.Dokunuz Size İhanet Etmez

Kök hücreler, insan vücudunda bulunan ve her türlü vücut hücresine dönüşebilen ana hücrelerdir. Nerede bir zedelenme veya onarım ihtiyacı varsa, oraya giderek gereken hücre tipine dönüşür ve hasarı onarırlar.  

Kalp krizi geçirende kalbe, karaciğer harabiyeti olanda karaciğere, kemiği kırılanda kırık hattına giderek gerekli tamiratı yaparlar. Hangi tip hücre ve dokuya ihtiyaç varsa ona dönüşürler. Vücutta en fazla olduğu zaman anne karnındaki bebeklik çağıdır. 

Bu tarz hastalıklarda kök hücre nakli yapabilmek için dokunuza uyumlu kök hücre kaynağı bulunması gerekmektedir. Örneğin kemik iliği. Fakat doku uyumunu yakalamak çok zordur.

Kordon kanı ile elde edilen kök hücrelerde yüksek doku uyumu gerekmez, kısmi doku uyumu bile yeterli olabilir.  Bu sayede uygun donör bulmak için zaman kaybetmezsiniz.

Aile içinde doku uyumu daha fazladır. Doğumda alınan kordon kanı ilerde bebeğin kendisi için kullanılmasa da, anne, baba veya diğer kardeşlerden biri için hayat kurtarıcı olabilmektedir. Bu nedenle birçok anne baba adayı, doğum sırasında bebeğinin kordon kanını saklamak istemektedir.

2.Yaşasın Transformers Kök Hücreler

2.Yaşasın Transformers Kök Hücreler

Kök hücreler “ay bugün çok bölündüm biraz mola” demezler, sınırsız sayıda bölünebilirler. Bu güzellikleri yetmezmiş gibi bir de kemik hücresinden tutun da, yağ ve sinir hücresine kadar her tip hücreye dönüşebilirler. Bu sayede çeşitli tipte dokularda oluşabilecek hastalıkların tedavisinde kullanılabilirler.

Gelişen teknolojiler ve tıp bilimi sayesinde çocuğunuzun kordon kanı ilerleyen yıllarda büyük mucizeler yaratabilir.

3.Bebeğiniz Kahraman Olsun

3.Bebeğiniz Kahraman Olsun

Kısmı doku uyumu yeterli olduğu için sadece bebeğin kendisi için değil, kardeşleri, anne ve babası hatta diğer aile fertleri için kullanılabilir. Yani bebeğiniz doğuştan bir kahraman olabilir. Ek olarak doku uyumu sağlandığı sürece aile dışında insanların hayatlarını kurtarabilir.

4.Hız Onlar İçin Yaşam Tarzı

4.Hız Onlar İçin Yaşam Tarzı

Kemik iliği donör sisteminde oluşan gecikmeler ve iptallerin aksine kordon kanı kök hücreleri kullanıma hazırdır. İhtiyaç halinde hemen kullanılabilirler. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi kemik iliği bağışçılarının bir çoğu gerçek eşleşme ve ihtiyaç sonrası bu kararlarından vazgeçebiliyorlar.  Hürriyet'te yine bir kaç gün önce kemik iliği zamanında bulunamayıp geç kalınması ile ilgili bir haber mevcuttur. Burada haberde iddia edilene göre kemik iliği bulunamadığı için miniğin gözleri kurtarılamamış, kordon kanı ile hayatı kurtarılmıştır. 'Kardeşinin kordon kanı ile yaşama tutundu, gözlerini kaybetti '

5.Size ve Bebeğinize Zarar Vermez

5.Size ve Bebeğinize Zarar Vermez

Kordon kanı doğum sırasında göbek kordonu kesildikten hemen sonra alınır ve oldukça kısa süren bir işlemdir. Detaylı bilgi vermek gerekirse bebek doğduktan hemen sonra göbek kordonunun bebeğe yakın tarafına 2 adet 'klemp' (mandal) takılır ve göbek kordonu 2 klemp arasından kesilir. Bebek yeni doğan doktoruna verilir. Geride kalan plasenta (eş) içindeki kan, banka tarafından verilen özel torbaya alınır. Plasenta rahimden atılmadan kan alınmasının daha başarılı olduğu gösterilmiştir. Bu yöntem, anneye veya bebeğe acı vermez, doğum sürecini etkilemez. Fazla zaman almayan, ortalama 2-3 dakika süren kolay bir işlemdir. Ne kadar fazla kan toplanabilirse o kadar fazla kök hücre alınmış demektir. Alınan kan ortalama 60 ml olmaktadır. 

Toplanan kan en geç 24-36 saat içinde kordon kanı bankalarının labratuvarlarına ulaştırılmalıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6.Uyumlu Mucizevi Hücreler

6.Uyumlu Mucizevi Hücreler

Kordon kanı kök hücreleri diğer kaynaklarla kıyaslandığında yeni doğmuş bir bebek gibi saf ve uyumlu hücrelerdir. Kalite anlamında kök hücrede en üstün sınıfı oluşturmaktadır.

7.Son Kullanma Tarihi Yok

7.Son Kullanma Tarihi Yok

Kök hücreleri saklamak için belirlenen kısıtlanmış bir süre yok. Aileler ve kök hücrenin sahibi olan birey istediği sürece saklanmaya devam edilebiliyor. Teorik olarak uygun koşullarda saklandığında son kullanma tarihleri yok. Ufak not: Saklanan kanın kullanım hakları 18 yaşından sonra çocuğa devredilmektedir.

Sonuç Olarak Çok Uzun Vadeli Sağlık Güvencesi

Tüm bu yararları göz önünde bulundurarak şunu kolaylıkla

diyebiliriz ki çocuğunuzun ve hatta kardeşlerinin geleceği için yapabileceğiniz

en iyi yatırım kordon kanın saklanması olacaktır. İlerleyen teknolojiye ve yeni

Hollywood senaryolarına bakarsak ilerde kök hücrelerinden bireyin eksilen her

organının ya da uzvunun yenilenebileceğini öngörmek çok zor olmayacaktır.

Sağlık için yapılan hiçbir yatırım boşa değildir. Aileniz için bu konuyu

düşünmenizi tavsiye ederim. Maliyet konusunda da emin olun hastanede oda süsletmeye veya fotoğrafçıya çok daha fazlasını veriyorsunuz. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için Google'da basit bir arama yapmanız yeterli, yine doktorunuzdan da detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın