Görüş Bildir
Haberler
KONUŞMA TERAPİSİ: BEBEĞİNİZLE NASIL KONUŞMALISINIZ?

KONUŞMA TERAPİSİ: BEBEĞİNİZLE NASIL KONUŞMALISINIZ?

terapiglobal
23.10.2016 - 12:19

1. KENDİ KENDİNE KONUŞMA

Bebeğinizle beraberken o anda yaptığınız eylemleri kelimelere dökün:

  • Şu anda bulaşıkları yıkıyorum

  • Şimdi bulaşıkları kuruluyorum

  • İşim bitti!

Ya da gördüklerinizi anlatın:

  • Bir köpek gördüm

  • Çok tatlı bir köpek

Buradaki önemli nokta cümlelerin kısa, konuşmanızın istekli ve neşeli olmasıdır. Bebeğinizin sizi tekrar etmesini beklemeyin ve ders verir gibi tekrar etmesini de istemeyin. Çocuğunuza vermek istediğiniz mesaj 'konuşmak eğlenceli bir şeydir.'

Kaynak: https://terapiglobal.com/konusma-tera...
İçeriğin Devamı Aşağıda

2. ÇOCUĞUNUZUN NE YAPTIĞINI ANLATIN

Konuşma terapisinde buna 'paralel konuşma' denmektedir. Çocuğunuz oyun oynarken onun ne yaptığından bahsedin. Bebeğinizin anlayacağı şekilde konuşun:

  • Kocaman bir kule yapmışsın. Bravo!

  • Topu attın. Aferin sana!

Çocuğunuzu hem cesaretlendirirken hem de kısa, anlaşılır cümlelerle konuşmayı anlamasına ve yeni kelimeler öğrenmesine katkıda bulunmuş oluyorsunuz.

Kaynak: https://terapiglobal.com/konusma-tera...

3. FAZLA SORU SORMAYIN

Çocuğunuza çok fazla soru sormak test edildiğini düşünmesine neden olabilir. Bu da çocuğunuzu bunaltabilir. Soru sormak yerine yorum yapmayı deneyin:

Ne ile oynuyorsun? diye sormak yerine 'kamyonun çok hızlı' diyebilirsiniz. Bunu dedikten sonra birkaç saniye bekleyin ve acaba bir şey söyleyecek mi diye bekleyin. Söylemezse başka bir yorum daha ekleyin. 'Kamyonunu çok beğendim.' Birkaç yorumdan sonra açık uçlu soru sorun. 'Kamyon nereye gidiyor?' Cevap vermiyorsa ısrarcı olmayın. Bu hareketiniz cesaretini kıracaktır.

Kaynak: https://terapiglobal.com/konusma-tera...

4. SEÇENEK SUNUN

Bebekler kendi başlarına seçim yapmakta zorlanabilirler. Bu yüzden seçenek sunmanız işlerini kolaylaştırır. Aynı zamanda dil gelişimini de desteklemektedir.

Burak, uçakla mı oynamak istiyorsun yoksa arabayla mı? Bu sırada oyuncakları elinizde tutun ve isimlerini söylerken her birini teker teker çocuğunuza gösterin. El ve kol hareketlerini kullanmak çocuğunuzun daha kolay anlamasını sağlarken, daha konuşamıyorsa işaret ederek göstermesini de öğretir.

Kaynak: https://terapiglobal.com/konusma-tera...

5. BEBEĞİNİZİN KONUŞMASINI GELİŞTİRİN

Bebeğiniz iki kelimeyi birleştirerek bir şeyler söylemeye başlamış olabilir. 'Bebek ağla', 'araba git' gibi. Böyle zamanları cümleyi doğru bir şekilde tamamlamak için kullanabilirsiniz. Örneğin 'bebek ağlıyor', 'araba gidiyor.'

Kendinize hatırlatmanız gereken noktalar şunlar; çocuğunuzu konuşması ya da sorunuza cevap vermesi için zorlamayın, çocuğunuzla bir şeyler öğretmek adına ders verir gibi oyun oynamayın. Her çocuk eğlenerek öğrenir!

Referans: www.mytoddlerstalk.com

Kaynak: https://terapiglobal.com/konusma-tera...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın