Görüş Bildir
Haberler
Kolombiya'nın ‘Büyük Kaybı’ Kaç Para

Kolombiya'nın ‘Büyük Kaybı’ Kaç Para

Ulaş
13.12.2014 - 10:15
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

Nisan ayında yaşamını yitiren Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez’in aralarında Yüzyıllık Yalnızlık romanının el yazmasının da bulunduğu kişisel arşivi uzun tartışmalardan sonra ABD’deki Teksas Üniversitesi’ne verilmişti. Üniversitenin bu arşive ne kadar ödediğinin kamuoyuyla paylaşılmaması ise tepki çekti. Bunun üzerine bir açıklama yapmak zorunda kalan Teksas Üniversitesi yetkilileri, Marquez’in arşivlerini toplamaya devam edeceklerini ve ödenen fiyatın gündeme gelmesi durumunda bunun, haksız rekabete neden olacağını belirtti.

KOLOMBİYA HÜKÜMETİ “BÜYÜK BİR KAYIP” DEMİŞTİ

Nobel Ödüllü Marquez’in, 50 yıllık kariyerinin en değerli parçalarından oluşan arşivde, özellikle 20’nci yüzyılın en iyi yazarları olarak gösterilen Britanyalı edebiyatçı Graham Green, Nobel Ödüllü Alman yazar Gunter Grass ve kadim dostlarından Meksikalı romancı Carlos Fuentes’le olan mektupları bulunuyor. fıdel castro ile anıları da arşivde En ünlü romanlarından Yüzyıllık Yalnızlık’ın da aralarında bulunduğu toplam 10 romanın el yazmaları da arşivde yer alıyor.

Marquez’in siyasî çalışmalarına ait malzemelerle, yazarın Fidel Castro ile yakın arkadaşlığına dair parçaların da yer aldığı Teksas Üniversitesi’nin araştırma merkezi Harry Ransom Center’da, ayrıca dünyaca ünlü Arjantinli yazar Jorge Luis Borges’e ait de geniş bir arşiv bulunuyor. Kolombiya Kültür Bakanı Mariana Garces geçen ay, arşivlerin ABD’deki bir üniversiteye satılmasının; ülkenin kaybı olduğunu söylemiş, Nisan ayında 87 yaşında hayatını kaybeden yazarın ailesi de hükümetten hiç kimsenin kendilerine arşiv için ulaşmadığını açıklamıştı.

  • BBC
Kaynak: http://www.taraf.com.tr/guncel/kolomb...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın