Görüş Bildir
Haberler
Kırgızistan'da 140 Kişiyi ve Kedileri Aniden Uyutan ve Halüsinasyon Gördüren Bu İhmalkârlığa İnanamayacaksınız

Kırgızistan'da 140 Kişiyi ve Kedileri Aniden Uyutan ve Halüsinasyon Gördüren Bu İhmalkârlığa İnanamayacaksınız

10.08.2022 - 08:40

Bazen hayatta izlediğimiz filmleri aratmayacak kadar ilginç olaylar yaşanabiliyor. Kazakistan’ın Krasnogorsk ve Kalachi köylerinde, 2013 yılından beri yaşananlar, aslında biraz bilim kurgu biraz gerilim filmi tadında diyebiliriz. Bu az nüfuslu iki köyde yaşayan 140'tan fazla köylünün aniden bir uyku hastalığına yakalanması, o yıllarda bölge halkı için epey ilgi çekici bir durum olur. Bu gizemli uyku hâlinin sırrı ise neredeyse yıllar sonra ortaya çıktı. Gelin, bu ilginç olaylara biraz daha yakından bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uykuya dalma hastalığı

Uykuya dalma hastalığı

Birden uykuya dalma hastalığı; önce Kalanchi köyünde yaşayan insanlarda, yapılan araştırmalardan sonra Krasnogorsk köyündeki kişilerde rastlandı. Krasnogorsk ve Kalachi köylerinin toplam nüfusu ise yaklaşık 810 kişiydi. Bu bölgelerde yaşayan 140'tan fazla insan, 2013 senesinden itibaren aniden uykuya dalmalarına sebep olan rahatsızlıktan etkilendi.

Yolda yürürken uykuya dalan insanlar.

Yolda yürürken uykuya dalan insanlar.

Hatta bu birden uykuya dalma durumu, insanların bilinci açıkken de yaşanabiliyordu. Yani insanlar, herhangi bir işle meşgulken ya da yolda yürüyorken birden uykuya dalıyordu. Yaşadıkları durum, sadece uykuya dalmaktan da ibaret değildi. Köylülerin yaşadığı diğer sıkıntılar arasında baş dönmesi, halsizlik, bulantı, hafıza kaybı, çift görme ve titreme gibi belirtiler de yer alıyordu.

Yılanlar, uçan atlar ve el yiyen solucanlar.

Yılanlar, uçan atlar ve el yiyen solucanlar.

Birden uyumaya başlayan bu insanlar, bazen yaklaşık 3-4 gün hatta daha fazla bile uyuyordu. Uyandırmayı denerseniz de gözlerini açmaya çalışıyormuş gibi dursa bile bunu yapamayıp uyumaya devam ediyorlardı. Hatta bu insanlar, uyandıkları zaman da hiçbir şey hatırlamıyordu. Bu durum; köylüler arasında endişe ve merak yaratırken bilim insanları tarafından bu konuda yapılan araştırmalar, her geçen gün hızla arttı. 2014 yılında yapılan araştırmalardan birinin sonucunda ilginç bir detay ortaya çıkmıştı: Bu insanlar; sadece uyumuyor, ayrıca rahatsız edici halüsinasyonlar da görüyordu. Köylülerin gördükleri halüsinasyonlar arasında yılanlar, uçan atlar ve insanların ellerini yiyen solucanlar da vardı.

Köylülerin ardından kediler de uykuya daldı.

Köylülerin ardından kediler de uykuya daldı.

Bu uyku hastalığından mustarip olanlar, sadece köylüler değildi. Kedilerde de duvara ya da eşyalara çarpma, saldırganlaşma ve ardından uykuya dalma durumu gözlemlenmişti. Bölgede yaşayan insanların anlattığına göre, kedilerde bir uyuşukluk hâli ve tepkisizlik vardı. Saatler boyunca uykuya dalan kediler, uyandıklarında önlerine koyulan mamaya bile hiç tepki vermeden sadece bakıyorlardı.

Tüm suçlu sahte votka olabilir mi?

Tüm suçlu sahte votka olabilir mi?

Araştırmalar devam ederken bilim insanları ve doktorlar, öncelikle farklı şeylerden şüphelendiler. Bu şüpheler arasında toplu psikoz ve genel bir beyin hastalığı gibi varsayımlar yer alırken bu durumun sahte votkadan dolayı olabileceğine dair fikirler bile tartışılıyordu. Yine de bu uyku hastalığının bütün bunlarla hiçbir alakası yoktu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bir diğer şüphe kaynağı: Radyoaktif madde

Bir diğer şüphe kaynağı: Radyoaktif madde

Bir diğer şüphe kaynağı ise bölgeye yakın bir konumda yer alan ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından kapatılan uranyum madenleri olmuştu. Bu konuda da araştırmalar sürmeye devam etse de yapılan testler sonucunda radyoaktif maddenin, insanları olumsuz derecede etkileyecek bir seviyede olmadığı tespit edildi. Sebep olabileceği varsayılan tüm bu ihtimaller birer birer çürütülürken insanları ele geçiren bu uyuma isteği, uzun süre gizemini korumaya devam etti.

Uranyum madenleri.

Uranyum madenleri.

Bu gizemli hastalığın sırrı, aradan geçen birkaç yılın ardından çözüme kavuştu. Aslında bilim insanları, bu rahatsızlığa neyin sebep olduğunu bir nevi zamanında doğru tahmin etmişti: uranyum madenleri. Yine de bu rahatsızlık, radyoaktif maddeden dolayı baş göstermemişti. Madenlerde karbonmonoksit salınımı meydana geliyordu. Bu seviyenin yüksek oluşu sebebiyle havadaki oksijen miktarı da azalıyordu. Havadaki yüksek miktarda karbonmonoksit ve hidrokarbon ise insanlar üzerinde bu etkiye yol açıyordu.

Gizemli hastalığın sırrı çözüldü.

Gizemli hastalığın sırrı çözüldü.

Hükûmet yaptığı açıklamayla gerçekleştirilen analizlerin ve bu rahatsızlığı yaşayan insanların, tıbbı muayenelerinin ardından yıllar sonra bu gizemli olayı aydınlatmış oldu. Karbonmonoksit ve hidrokarbon seviyeleri, insanların bilinç kaybı yaşamasına yol açıyordu. Her ne kadar bu madenler kapatılmış olsa da karbonmonoksit salınımı meydana geliyordu ve havadaki oksijen miktarını da etkiliyordu. Bu durum da bölge halkının birden uyumasına ya da rahatsız edici halüsinasyonlar görmesine sebep oluyordu. Dönemin Kazakistan Başbakan Yardımcısı Berdibek Saparbaev'in yaptığı açıklamanın ardından, uyku hastalığının sebebinin öğrenilmiş olmasıyla Krasnogorsk ve Kalachi köylerinde yaşayan insanlar, bölgeden tahliye edildi. Uranyum madenlerinde yapılan çalışmalar sonucu, havadaki karbonmonoksit miktarının tekrar azalması, oksijenin de yeniden artmasını sağlamış oldu. Böylece bu gizemli hastalıktan şikâyetçi insanlar ve diğer hayvanlar da yavaş yavaş tatlı uykularından uyanıp eski hayatlarına dönmeye başladı...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
33
4
4
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
SO_FAR_SO_GOOD

BAŞLIK KIRGIZİSTAN, İÇERİK KAZAKİSTAN

Hermione Granger

Kediler de etkilenmiş. bu na rağmen sözde bilim adamı olan insanlar başta sahte votka ve toplu psikozdan şüphelenmişler. toplu psikoz diye bişey mümkün mü on... Devamını Gör

cansu

Ben de yolda yürürken uyumak istiyorum ama halüsinasyon görmeden.

Sadece Can

TC vatandaşı olman yeterli, Yoksa %50 başka nasıl uyutulur :)