Görüş Bildir
Haberler
Kendinizi Tanımlarken Asla Kullanmamanız Gereken 27 Kelime

Kendinizi Tanımlarken Asla Kullanmamanız Gereken 27 Kelime

ebru arslan
21.07.2015 - 18:17 Son Güncelleme: 28.07.2015 - 12:28

Kendi sosyal medya hesabınızda ya da pazarlama gereçlerinde banal klişeler, şişirilmiş abartı ifadeler ya da nefes kesen sıfatlar kullanır mısınız?

Esasen kendiniz hakkında asla söylemeye cüret edemeyeceğiniz şeyleri yazar mısınız?

İşte size başkaları sizin hakkınızda kullanırsa müthiş olan- fakat sizin kendinizi tanımlarken asla  kullanmamanız gereken birkaç kelimenin yanı sıra, herkesin kullanır gibi göründüğü kelimeler (LinkedIn profillerindeki en çok kullanılan kelime ve ifadelerin listesi) :

'Yenilikçi'

Birçok firma yenilikçi olmayı amaçlar. Birçok insan yenilikçi olmayı amaçlar. Hepsi amaçlar, halbuki değildirler. Ben kesinlikle değilim ve bu sorun değil, çünkü yenilikçilik başarının bir gerekliliği değil. ( Yenilikçi olmak zorunda değilsiniz, sadece daha iyi olmak zorundasınız.)

Ayrıca eğer yenilikçiyseniz, bunu söylemeyin. Kanıtlayın. Kendi geliştirdiğiniz ürünleri tanımlayın. Yenilenme sürecinizi tanımlayın.

Bize gerçeği verin, böylece yenilikçiliğiniz dile gelmemiş fakat her daim yenilikçiliğin en iyi çeşitinin kanıtı olur.

'Dünya Standartlarında'

Usain Bolt : Olimpiyat madalyasıyla bunu ispat etmiş dünya çapında bir yarışçıdır. Serena Williams dünya standartlarında bir tenis oyuncusudur. ( Ah, hatta gelmiş geçmiş en iyi kadın tenisçidir diyebiliriz.)

Fakat dünya standartlarında profesyonel ya da dünya standartlarında firma nedir? Kim tanımlıyor ' dünya standartlarında' yı. Sizin durumunuzda muhtemelen sadece siz.

'İş Odaklı'

Veri odaklı olabilirsiniz. ( Vay be ! Kararlar üzerinde objektif düşünmeye mi .çalışıyorsunuz? )  Ya da müşteri odaklı olabilirsiniz. ( Vay be! İnsanları bi zahmet size ödetmeye mi zorluyorsunuz? )

Belki de sadece işine konsantre bir insansınızdır. 

Formu ne olursa olsun iş odaklı;  'motive olmuş' ya da 'ilhamlı' gibidir. İmladır.

Bu kelimeyi kullanmayı bırakın!

'Engin Tecrübeli'

' Web sitesi tasarımında engin tecrübeli' olduğunuzu söyleyin. Güzel, fakat ne kadar zamandır işin içinde olduğunuz hiç bir şeyi kanıtlamaz: hala dünyadaki en kötü programcı olabilirsiniz.

Önemli olan ne yaptığınızdır: kaç site yarattığınız, kaç sistemin altyapısını düzenlediniz, kaç adet müşteriye özel uygulama geliştirdiniz ( ve ne tür) ...

Ne kadar uzun zamandır bunu yaptığınızı bize anlatmayın. Ne yaptığınızı anlatın bize.

'Uzman'

Margaret Thatcher'in söylediği gibi ' Güç, kadın olmak gibidir ; öyle olduğunuzu söylemek zorundaysanız, değilsinizdir.'  Onun yerine uzmanlığınızı gösterin.

'TEDxEast'te sunum yapmak' ya da ' 2012 seçimlerinde 50 bölgenin 50'sini tahmin etmek '  uzmanlığınızı kanıtlar. Aksini ispat etmedikçe 'sosyal medya pazarlama uzmanı' ifadesi sadece like skorunuza endişelenmekle çok zaman geçirdiğiniz anlamına gelir. ( Tabi insanlar hala bu skor konusunda endişeleniyorsa.)

'Sonuç Odaklı'

Gerçekten mi? Siz yaptığınızın karşılığında ne kadar para alacağınıza odaklısınız.

'Sorumlu'

'Sorumlu' iki anlama gelir. Sorumluluk sahibi olabilirsiniz ( fakat, bir umut, hepimiz öyle değil miyiz? )  ya da bir işten sorumlu olabilirsiniz ( bir şeyler yaptığınızı söylemenin sıkıcı yolu)

Sosyal medya pazarlaması işindeyseniz, sosyal medya pazarlamasından sorumlu olduğunuzu söylemeyin; %40 sosyal kanallar aracılığıyla değişimler ürettiğinizi söyleyin. 

Sorumlu aktif olmak için yalvaran pasif dilin en güzel örneğidir.

Neyden sorumlu olduğunuzu söylemeyin. Ne yaptığınızı söyleyin. Başarılar her daim daha ilham vericidir.

'Dünya Çapında Sağlayıcı'

İşlerin çoğunluğu tam anlamıyla bariz olamayan dünya çapında ürünler ve servisler satabilir.

Dünya çapında sağlayıcının tek kullanımı, varsayılan ya da apaçık kabiliyet değil isedir, öte yandan ; kulağa büyük görünmeye çalışan küçük bir firma gibi gelirsiniz.

'Hevesli'

Chris Rock'ın çocuklarıyla ilgilendiklerini söyleyen insanlara yanıtına bir göz atın. ( https://www.youtube.com/watch?v=LaPHPQt91w8 ) Sonra kelimeleri 'hevesli' kelimesiyle yer değiştirin.

Asla yaptığınız ya da olduğunuz farz edilen şeyler için övgü almayın.

'Yaratıcı'

Belirli kelimelere yeteri sıklıkta maruz kalırsanız artık aynı etkiyi vermemeye başlarlar. Yaratıcılık da bunlardan biri. ( İçki içme oyunu gibi rastgele LinkedIn profillerindeki yaratıcı referansını bulmayı kullanın ve bakış açınıza bağlı olarak herkes kaybeder ya da kazanır, )

Yaratıcı sadece bir örnek. Diğerleri ekstensif, etkileyici, güvenilir, sözü geçen ve takım çalışmasına yatkın. Bu kelimelerden bazıları gerçekten sizi tanımlıyor olabilir, fakat herkes tarafından kullanılmaya başlandığından beri, etkilerini yitirdiler.

'Geçmiş performans'

Hepimizin bir geçmiş performansı vardır. İyi ya da kötü hepimizin mutlaka vardır. ( Hem de kanıtlı )

Ben aslında geçmiş performansın ima ettiği şeyi seviyorum: işler yapmış olmanız, hem de müthiş işler. Sonuçlar aldınız, bazı şeyleri gerçekleştirdiniz, güçle geldiniz. O halde bunun yerine biraz bilgi paylaşın ve ifade edin.

Vaktinde çalışma oranınızı ya da harcadığınız zaman yüzdesini ya da bütçe altı istatistiklerinizi tarif edin ; izin verin geçmiş performansınız başarılarınızı kanıtlasın.

'Organizasyonel'

Bu kelime genelde diğer kelimeye dönüşür: organizasyonel gelişim, organizasyonel optimizasyon,organizasyonel davranış, organizasyonel değerler, organizasyonel iletişim...

İyi, hadi biz uyuklamaya başlamadan önce burada durun.

'Dinamik'

Eğer etkin bir biçimde faal ve kuvvetliyseniz, hımmm, uzak durun.

'Guru'

Zeki olmak uğruna zeki olmaya çalışan insanlar hiç bir şeydirler. Kendi kendinizi ninja,bilge,duayen,gerilla,çalışkan,entellektüel ilan etmeyin.

Müşterileriniz samimi bir şekilde sizi böyle ifade ediyorsa bu müthiş bir durum. Fakat kendinizden söz ediyorsanız, apaçık ki diğer insanları - ya da kendinizi etkilemeye çalışıyorsunuzdur.

'Küratör'

Müzelerin küratörleri vardır. Kütüphanelerin küratörleri vardır. İlginç bulduğunuz şeylerin linklerini tweetlemek sizi küratör, otorite ya da guru yapmaz.

'Tutkulu'

Biliyorum bir çok insan bana katılmayacak ama eğer zarif tasarım estetiklerini gündelik objelerle birleştirmek konusunda çok tutkulu olduğunuzu söylüyorsanız, benim için ekstremsiniz.

Uzun vadeli müşteri çözümleri geliştirme tutkusuna sahipseniz gene aynı durum geçerlidir. Onun yerine şu kelimeleri kullanmayı deneyin; odaklanma, konsantrasyon, uzmanlık.

'Özgün'

Parmak  izleri özgündür. Kar taneleri özgündür. Siz özgünsünüz (teksiniz), fakat işiniz muhtemelen değil. Sıkıntı değil, çünkü müşteriler özgünlükle ilgilenmiyorlar, daha iyisi olmanızla ilgileniyorlar.

Hiç bir şey söylemeden,rakiplerinizden daha iyisi olduğunuzu gösterin ve müşterilerinizin akıllarında hep eşsiz olarak kalın.

'İnanılmaz derece...'

Rastgele biyografileri gözden geçirirseniz ileri derecede modifiye olmuş birçok tanımla karşılaşırsınız: 'ileri derece tutkulu' , 'ileri derece anlayışlı' , 'ileri derece büyüleyici' ...

Anlayışlı ya da büyüleyici olmak yetmiyor mu? İlla engin anlayışlı olmak zorunda mısınız?

Top sıfatları kullanmak zorundaysanız, bizi ileri modifikasyondan kurtarın. İnanın zaten anlıyoruz.

'Seri Girişimci'

Bir takım insanlar, birçok başarılı uzun-dönem işlerine başlarlar. Bunlar seri girişimcilerdir. 

Geri kalanımız yürüyen ya da çuvallayan tek bir işe başlarız. Bir şey yapmaya çalışırız, bir şey yapmaya çalışırız. İşe yarar bir formül bulana kadar çabalamaya ve tekrar etmeye devam ederiz.

Bu insanlar girişimcilerdir. Sadece girişimci olmaktan gurur duyun, çünkü duymalısınız.

'Stratejik'

Stratejik karar büyük resme istinaden alınan karardır. Herkes önündeki doğrudan daha fazlasına bağlı olarak kararlar almayı başarmamalı mıdır?

Stratejikin yakın kuzeni stratejist, son zamanlarda out olmuş canımı sıkan bir başka kelimedir. Bazen üretim tesisine verimliliği ve kaliteyi geliştirmesi için yardım ederim. Bunlar gelişim alanlarını tanımlamak için kullandığım stratejilerdir, fakat ben hiçbir surette stratejist değilim. Stratejistler şimdiki zamana bakarlar, yeni bir şeyleri tasavvur ederler, görülerini gerçeğe dönüştüren yaklaşımlar geliştirirler.

Ben yeni bir şeyler yaratmıyorum, iyileştirmeler yapmak için tecrübelerimi ve bir takım kanıtlanmış yöntemleri uyguluyorum. 

'İşbirlikçi'

Benim için doğru olana sadece karar vermeyeceksiniz ve beni onu almaya zorlayacaksınız? Vay canına!

Usulunuz benim tavsiye ve geri bildirimlerimi  almaksa, nasıl işlediğini bana anlatın. Usulu tanımlayın. Birlikte çalışacağımızı iddia etmeyin- birlikte nasıl çalışacağımızı tanımlayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın