Görüş Bildir
Haberler
Kanal İstanbul'da Tapu Sahipleri Gizlendi: 'Ülkemizde İlk Kez Yaşanıyor'

Kanal İstanbul'da Tapu Sahipleri Gizlendi: 'Ülkemizde İlk Kez Yaşanıyor'

Tartışmalı proje Kanal İstanbul’un çevresine kurulacak Yenişehir, tapu aşamasına geldi. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, tapu süreci ile ilgili dikkat çeken bir açıklama yaparak kadastro cetvellerinde “Malik” yani mülkiyet sahipleri bilgisinin gizlendiğini belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kanal İstanbul'un çevresine kurulması planlanan Yenişehir'in ilk 3 etabının tapu kadastro cetveli, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 17 Ocak günü itirazlar için bir ay boyunca askıya çıkarıldı. 8. Madde uygulaması olarak bilinen inşaatı ruhsatı öncesindeki son aşama olan tapu süreci başlatılmış oldu.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi  konuyla ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Askıya çıkarılan kadastro parseli sıralı dağıtım cetvellerinde “Malik” kısmının yani parsel sahiplerinin bulunmadığına vurgu yapılarak “Askıdaki cetvellerde maliklerin gizlenmesi uygulamasına, ülkemizde ilk kez rastlanmaktadır. Bu da uygulama üzerindeki kuşkuları artırmaktadır. Bazı maliklere avantaj sağlanmış olması olasılığını gündeme getirmektedir. Bu nedenle şu soruların sorulması haklılık kazanmaktadır: İmar mevzuatı gereği herkese açık olması gereken bilgiler neden gizlenmektedir? Malik bilgileri saklanarak, Kanal İstanbul'da arazi toplayan uluslararası ve ulusal sermaye grupları ile siyasilerin deşifre olması mı engellenmektedir?” denildi.

"Başakşehir'deki tapu Arnavutköy'e taşındı"

"Başakşehir'deki tapu Arnavutköy'e taşındı"

İmar uygulamasına dahil edilen Arnavutköy'den 12, Başakşehir'den 3 mahallede ilçe ve mahalle idari sınırlarına dikkat edilmeden tahsisler yapıldığı belirtilerek “Başakşehir'de yaşayan bazı yurttaşlar sabah uyandıklarında Arnavutköy'de tapu sahibi olduklarını görmüşlerdir. Ülkemizde eşi benzeri görülmeyen bu dağıtım uygulaması çok sayıda itirazı da getirmiştir” denildi.

Düzenlemeye giren parsele olduğu konumdan 10–15 km öteden yer verilen ve hatta farklı parsellere hisselendirilen örnekler bulunduğu ifade edilerek “Bölgeden yer kapatan rant odaklarına istedikleri yerden tahsis yapılırken, bölgede yıllardır yaşayan vatandaşlarımızın parsellerini uzaklara ve farklı yerlere göndermek, en basit tabirle adaletsizliktir. Rant uğruna hukuk, teknik, mühendislik yok sayılmaktadır” denildi.

"15 kat imar izni kamuoyundan gizlendi"

"15 kat imar izni kamuoyundan gizlendi"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kanal İstanbul'da 2, 4, 5, 6 kat imar hakları yanında bazı adalara 15 kat imar izni verildiği de belirtilerek “Yatay mimari yalanıyla Kanal İstanbul projesi şirin gösterilmeye çalışılırken, yüzlerce parsele 15 kat imar hakkı tanındığı kamuoyundan gizlenmiştir. Bu ayrıcalıklı uygulamadan kimler faydalanmaktadır? Örneğin Arnavutköy ilçesindeki 4 farklı mahalleden uzaklıkları 2 ile 16 km arasında değişen 12 adet parsel toplanarak beşinci bir mahallede oluşturulmuş imar parseline tahsis yapılmıştır. 12 parselin hepsine imar mevzuatı gereği yerinden imar parseli verilseydi 4-5 kat imar hakkı elde edeceklerdi. Ancak bu şekilde 15 kat imar iznine sahip olmuşlardır. Bu şekilde oluşturulmuş yüzlerce parselin sahipleri kimlerdir?” diye soruldu.

"Vatandaş bulmaca çözüyor"

"Vatandaş bulmaca çözüyor"

Açıklamada askı ilanında yaklaşık 165 bin satır bulunduğu ifade edilerek şunlar kaydedildi:

'Parsel sahipleri bu satırlar arasından bulmaca çözer gibi yerlerine ulaşmaya; dağıtım cetvellerinde malik bilgilerine yer verilmediği için hisse oranlarından yerlerine ulaşmaya çalışmaktadırlar. Bulmacayı çözüp hangi imar parseline tahsis edildiğini öğrenenler, sonrasında kaç kişiyle hisseli olduğunu çözmek için 165 bin satırı taramak zorunda kalmaktadırlar.

Bu bulmacayı da bir biçimde çözmeyi başaranlar, en zor durumla karşı karşıya gelmektedirler: Yeni oluşan imar parselindeki diğer malikler kimler? Burası artık çözümsüzdür. Askı cetvellerinden daha ileri gitme olanakları yoktur. Çünkü askı cetvellerinde malik bilgisi yoktur. İdare de bu bilgi taleplerine kapalıdır. Oysa Türk Medeni Kanunu'nun 1020. maddesine göre bu bilgilerin, ‘ilgisini inanılır kılanlara' açık olması gerekir. Bu nedenle şu soru haklı bir sorudur: Tapuda hisseli yaptığınız kişilerin kimliklerini diğer maliklerden neden saklıyorsunuz?'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
53
28
13
3
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Burak Anıl

Kardeşşş %85 i arap %14'ü ÖZEL kişiler %1 i ise atadan kalıp hala satmayanlar..

Kunti kunti

Araplar sikecem belamızı ben size söyleyeyim