Görüş Bildir
Haberler
Kanada’ya Çanakkale Anıtı Dikildi

etiket Kanada’ya Çanakkale Anıtı Dikildi

Kanada’nın Halifax kentindeki Göçmen Müzesi’nin bahçesine, Türk ve Kanadalı askerlerin Çanakkale'deki ortak tarihi anısına granit anıt dikildi. Anıtta, Türk ve Kanadalı askerlerin Çanakkale Savaşı'na dair ortak tarihini anlatan ifadeler ve Atatürk'ün Anzak askerleri için söylediği sözler yer alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kanada’nın Nova Scotia eyaletinin başkenti Halifax'a Çanakkale Anıtı dikildi.

Türk toplumunun girişimiyle hazırlanan anıt, Halifax Pier 21 Göçmen Müzesi’nin bahçesine dikildi. Kanada’ya Halifax üzerinden giriş yapmış göçmen toplumlar anısına kurulan Pier 21 Göçmen Müzesi’nde Türklere ilişkin de bir tabela bulunuyor. Çanakkale Anıtı, Halifax Uluslararası Limanı’nda yolcularının karaya ayak bastıkları alanda yer alıyor.

İki ton ağırlığında, 165x65x50 santimetre ebatlarındaki anıtta Türk ve Kanada bayrakları ile, askerlerin Çanakkale'deki ortak tarihini anlatan ifadeler ve Atatürk'ün Anzak anneleri için söylediği sözler yer alıyor.

Anıtın açılışı törenine Türkiye’nin Halifax Fahri Başkonsolosu Ali Vehbi Çınar ve kentteki Türk toplumunun temsilcileri katıldı. Tören Çanakkale şehitleri için saygı duruşu ile başladı. Törende, İstiklal Marşı ve Kanada milli marşının ardından Çanakkale Türküsü de seslendirildi. Anıtın açılış kurdelesini, aynı zamanda Halifax milletvekili olan Kanada Federal Parlamentosu Başkanı Geoff Regan ile Türkiye’nin Ottawa Büyükelçisi Selçuk Ünal kesti.

'Birlikte yaşadığımız tarih bizleri bölmedi, birleştirdi'

'Birlikte yaşadığımız tarih bizleri bölmedi, birleştirdi'

Büyükelçi Ünal, konuşmasında, Türk milletinin tarihin küllerinden çıkarak İstiklal Savaşı'nı kazandığını anlattı. Ünal, 'Birlikte yaşadığımız tarih bizleri bölmedi, birleştirdi. Tarih sayfalarında, tarihin bu sayfasının bir örneği daha yoktur.' dedi.

Regan da I. Dünya Savaşı’na katılmış Kanada ve Türkiye'nin dostluk ilişkilerini geliştirmekte olduğunu söyledi. Reagan, 'Geçmişin hatıraları iki halkı birleştiriyor. Modern Türkiye ile Kanada bugün NATO içinde önemli iki müttefik.' diye konuştu.

Açılışa ayrıca Halifax Belediye Başkan Vekili Matt Whitman, Eyalet Göçmen Bakanı Lena Metlege Diab, Eyalet Kültür Bakanı Tony Ince ve anıta yeri sağlayan Halifax Uluslararası Liman İdaresinin Genel Müdürü Krista Dempsey de katılarak konuşma yaptılar.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
461
197
11
8
5
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Kanada'ya Çanakkale anıtı dikilsin,bizim kendi ülkemizde Atamızın izi silinmeye çalışılsın.Sadece ağlanacak durumdayız.

Atatürk, tüm dünyada gurur kaynağımız ve saygıyla karşılanan bir lider.

Pasif Kullanıcı

bizimkilerde robot..