Görüş Bildir
Haberler
Kadın Yazarlar Tarafından Yazılmış Mutlaka Okunmanız Gereken 13 Enfes Bilim Kurgu Kitabı

Kadın Yazarlar Tarafından Yazılmış Mutlaka Okunmanız Gereken 13 Enfes Bilim Kurgu Kitabı

Adorno
29.10.2021 - 11:30

Bilim kurgu ne yazık ki uzunca bir süre erkek egemenliği ile tanınan bir alan oldu... Neyse ki durumlar değişti! Bizde, kadın yazarlar tarafından yazılmış, bilim kurguya yeni bir soluk getiren, birbirinden etkileyici ve ufuk açıcı kitapları sizler için derledik;

Not: Kitap açıklamaları tanıtım bültenlerinden alınmıştır.

'Önerdiğimiz ürünleri seveceğinizi umuyoruz! Bu içerikten alışveriş yapmaya karar verirseniz, Onedio sayfadaki bağlantılardan gelir elde edebilir. Satın aldığınız ürünlerde satıcılardan kaynaklanan sorunlardan Onedio sorumlu değildir.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kadınlar Ülkesi - Charlotte Perkins Gilman

1. Kadınlar Ülkesi - Charlotte Perkins Gilman

Birinci Dünya Savaşı’nın arifesinde üç Amerikalı erkek pek fazla insanın bulunmadığı, ücra bir yerde, tamamen kadınlardan oluşan bir topluluğa denk gelir. Gözlerine inanamayan kâşifler bu topraklarda erkeklerin de olması gerektiğine dair inançlarıyla araştırmalarına başlar. Çok geçmeden bu gizemli ülke ile ilgili gerçekler bir bir açığa çıksa da misafirlerin merakı giderilmenin aksine daha da artar ve Kadınlar Ülkesi’nin yönetim biçiminden inançlarına, kültüründen ekonomisine ve hatta anneliğe kadar pek çok konuda bilgi sahibi olmaya ve toplumsal cinsiyet rollerini sorgulamaya başlarlar.

Toplumsal roller cinsiyete göre belirlenebilir mi? Kadınlık ve erkeklik değişmez kavramlar mıdır?

Bu kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

2. Damızlık Kızın Öyküsü - Margaret Atwood

2. Damızlık Kızın Öyküsü - Margaret Atwood

Kadın, 'bunaltıcı düşlerden uyandığı' bir sabah, hiçliğe dönüşmüş olarak buldu kendini. Artık bir adı yoktu, düşüncesi, benliği, arzusu yoktu ama bir rahmi vardı. Yaşamını kolonilere sürülmeden, öldürülmeden, Damızlık Kız olarak sürdürmesini sağlayan rahmi. Artık âşık olmayacaktı, sevmeyecekti, onaylanmış bir dilin ötesine geçmeyecekti. Duvarlara asılmış sıra sıra cesetler, tek gerçeğin savaş ve üreme olduğunu hatırlatıyordu. Özgürlük hatırlanmayacak kadar uzaktaydı…

Bu kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

3. Serçe - Mary Doria Russell

3. Serçe - Mary Doria Russell

'Herşey uzaydan gelen düzensiz sinyalleri tarayan Arechibo radyo vericisindeki görevlinin şarkıyı fark etmesiyle başladı. Şarkı Rakhat adı verilen bir gezegenden geliyordu ve tek kelimeyle olağanüstüydü. Aralarında üç cizvitin bulunduğu sekiz kişilik mürettebattan oluşan Rakhat misyonunun yola koyulması fazla zaman almadı.

Cizvit bilim adamları dinlerini yaymaya değil, öğrenmeye gidiyorlardı. Tanrının başka çocuklarını tanımak ve sevmek için gidiyorlardı. Cizvitleri keşfedilen yerlerin en uzak sınırlarına götüren hep o aynı nedenle hareket etmişlerdi: Ad majorem Dei gloriam, Tanrının şanını yüceltmek için... Zarar vermek gibi bir niyetleri yoktu, ta ki... '

Bu kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

4. Adalet - Ann Leckie

4. Adalet - Ann Leckie

Ann Leckie‘nin Radch İmparatorluğu serisinin ilk kitabı olan Adalet, yapay zekaya sahip bir asker olan Breq’in, gemisinin kaybolmasından sorumlu kişi ya da kişilerin peşine düşmesini ve bu sırada yaşadıklarını konu ediniyor.

Bu kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

5. Yakın - Octavia E. Butler

5. Yakın - Octavia E. Butler

26. doğum gününde Dana ve eşi Kevin yeni evlerine yerleşmeye çalışıyordu ama o sırada Dana’nın midesi bulanmaya ve başı dönmeye başladı. Baş dönmesi geçtiğinde kendini yeşilliklerin arasında, bir nehrin kıyısında buldu. İşte o nehirde boğulmak üzere olan küçük Rufus’u kurtardığında pek çok zaman yolculuğunun ve hayati tehlikelerin ilkinin başladığını bilmiyordu. Dana köleliğin en sert dönemlerinin yaşandığı Maryland’e istemsizce yaptığı zaman yolculuğunda hem kendisi hem Rufus hem kan bağı hem de kölelik hakkında çok daha fazlasını öğrenecekti. 

Yalnızca kaleminin kuvveti değil aynı zamanda muhalif duruşu, hiyerarşiye baş kaldırması, ırk ve cinsiyet eşitsizliğine karşı tepkisiyle de döneminin en mühim yazarlarından biri olan, tarihteki ilk kadın siyahi bilimkurgu yazarı Octavia E. Butler, hem bilimkurguda hem de Afroamerikan edebiyatında bir dönüm noktası. Sadece tür içerisinde değil, modern edebiyat okurları arasında ve hatta akademide dahi çok önemli bir yer tutan ''Yakın'' ise zaman yolculuğunun, fantezinin ve tarihi kurgunun iç içe geçtiği türler ötesi bir roman.

Bu kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Destina - Mine G. Kırıkkanat

6. Destina - Mine G. Kırıkkanat

Henüz yaşanmamış yakın bir geleceği anlattığı Destina’da “Bu romanda yazılı her şey doğru, hiçbir şey gerçek değildir” diyor Mine G. Kırıkkanat. Bu yakın gelecekte, İstanbul Küresel Yönetişim’in idaresine geçmiş, Türkler de göç ettikleri farklı ülkelerde asimilasyona uğramıştır. Haç ile Hilal’in savaşı sona ermiş, yerini Hıristiyanlığın mezhep çatışması almıştır. Bu savaşın galibini, Roma’nın ilk Hıristiyan imparatoru olan ve Konstantinopolis’i başkent yaparak Hıristiyanlığa armağan eden Büyük Konstantin’in soyundan gelen bir varisin bulunması ya da tam tersi ortadan kaldırılması belirleyecektir. Konuya ve bölgeye hakim olmaları nedeniyle seçilen üç Türk ajan, rüyaların izinden giderek çıktıkları zaman yolculuğunda kıyasıya bir mücadelenin tam ortasında bulacaklardır kendilerini.

Bu kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

7. Karanlığın Sol Eli - Ursula K. Le Guin

7. Karanlığın Sol Eli -  Ursula K. Le Guin

“Bilimkurgu”nun en önemli iki ödülü olan Hugo ve Nebula'yı kazanarak kısa zamanda türünün klasikleri arasına giren Karanlığın Sol Eli, dünyamıza çok benzeyen Kış adlı bir gezegende geçer. Bu gezegende yılın en sıcak zamanlarında bile yarı-kutup iklimi yaşanır ve tüm sakinleri çift cinsiyetlidir (androjen). Cinsel kimliğin bir statü ya da güç aracı olarak kullanılmadığı bu gezegende kişiler yılın belli bir döneminde o anki hormonal durumlarına göre erkek ya da kadın olmaktadırlar. Öyle ki, birkaç çocuk doğurmuş bir ana daha sonra başka çocukların babası olabilmektedir. “Arkadaşlık” ve “sevgililik” arasındaki “boşluk” anlamsızlaşmış; insan düşüncesini belirleyen düalizm eğilimi azalmış; insanlığın güçlü/zayıf, koruyucu/korunan, hükmeden/hükmedilen, sahip olan/sahip olunan... ve benzeri ikiliklerini oluşturan temeller zayıflamış gibidir. Cehaletin, şimdinin, mevcudiyetin ilerlemeden daha gözde olduğu bir gezegendir Kış.

Bir gün Kış'a uzaydan bir erkek elçi gelir ve onların da katılmasını istediği bir gezegenler birliğinden söz eder... Elçinin gelişiyle birlikte yerli ile yabancı, erkek ile dişi, benzerlik ile benzemezlik, parça ile bütün arasındaki ilişki ve çelişkiler insanlardaki karşılıklarını bulup yaşamaya başlarlar...

Bu kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

8. Frankenstein - Marry Shelley

8. Frankenstein - Marry Shelley

Doğanın ve yaşamın sırrına vakıf olduğunu düşünen genç bilim adamı Victor Frankenstein ceset parçalarından bir canavar yaratır. Victor’un denetiminden çıkan canavar sevgisizlikten ve kimsesizlikten yakınacak kadar “insanlaşır” ve yaratıcısından ona bir eş yaratmasını ister. Victor’un bu noktadaki tercihi kendi yarattığı canavarla yüzleşmekten kaçınan bütün bir insanlığın trajedisine dönüşecektir.

Bu kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

9. Gece Yarısı Gezegeninden Raporlar - Nalo Hopkinson

9. Gece Yarısı Gezegeninden Raporlar - Nalo Hopkinson

Bilimkurgu ve fantezi türlerinde, feminist bakış açısına dayanan bu sıra dışı ve orijinal eser seçkisi, esas itibariyle edebiyatta ırk ve ırkçılığı konu alıyor. Gece Yarısı Gezegeninden Raporlar'da etkileyici, sürükleyici ve çarpıcı göndermeleriyle ezber bozan iki öykü yer almaktadır. Bunların yanı sıra, yazarın Uluslararası Sanatta Fantastik Edebiyat Derneği'nin konferansında yaptığı; bilimkurgu ve fantastik edebiyatta ırkçılığı eleştiren ve ona karşı yeni bir soluğu yükseltmeyi hedefleyen etkileyici konuşması bulunmaktadır. Çalışma, son olarak yazarla yapılan bir röportajı içermektedir. Bilimkurgu ve fantastik edebiyat çevresinde ve bu türde yayımlanan eserlerin içeriklerinde kök salmış ırkçılığı su yüzüne çıkaran bu seçki, yalnızca edebi derinliğiyle değil, politik ve insani duruşuyla da dikkat çekici bir enerjiye sahip.

Bu kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

10. Çok Çağı - Arzu Eylem

10. Çok Çağı - Arzu Eylem

İki farklı dünya. Birisi kül tepelerinin ardında, susuz, denizsiz, şiirsiz, aşksız, insansız Beta. Diğeri yemyeşil, gecesiz, kışsız, şiirli, şarkılı, düşlü, renkli Alfa. İki dünyayı buluşturansa gittikçe sönen Güneş. Beta’yı küle çeviren Elitler nükleer felaketin yaklaştığını anlayınca Alfa gezegenine göç ederek, sayıca kendilerinden çok olan Çirkinleri, Beta’da kaderlerine terk ederler. Yüzyıllar sonra Güneş’in sönmeye yüz tutması iki halkı yeniden buluşturur. Çirkinler Kusursuzlara, Elitler Mutlara dönüşmüştür. Kusursuzlar yapay zekâlarla yaşarken, Mutlar doğayla buluşur ve ilkel komünal yaşama geçer. Evrenin geleceği iki dünyanın sil baştan yazacağı hikâyeye bağlıdır.

Bu kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Uzaktan Kumandalı Kız - James Tiptree Jr

11. Uzaktan Kumandalı Kız - James Tiptree Jr

Kurumlarca yönetilen bir yakın gelecek. Reklamların yasaklandığı bir distopya. Bu durumla baş etmek için farklı yöntemler deneyen şirketler. Bu mücadele sonucunda ortaya çıkan ve tek görevleri alışveriş yaparken görüntülenip subliminal reklamların bir parçası olmak olan popüler kültür ikonları – yani geleceğin tanrıları. Kendi halinde bir kız olan ve hastalığından dolayı fiziksel olarak fazlasıyla deforme hatta çirkin P. Burke hiç beklemediği bir anda hayatının fırsatıyla karşılaşır. Elinde artık bir tanrı olma fırsatı vardır, hem de insan elinin ürettiği en güzel canlılardan biri olarak, Delphi olarak. Kilometrelerce öteden P. Burke’ün kumanda etmesiyle dünyayı sarsmaya başlayan Delphi şöhret basamaklarını hızla tırmanırken bu akıldan yoksun Kumandalı’nın arkasındaki Burke de yaşam amacını bulmuş gibidir. Ta ki bu sahte bedenini fazla benimseyip âşık olana dek.

İnsanı insan yapan bilinci midir? Ruh mu bedene hapistir yoksa beden mi ruha?

Bu kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

12. Kıyamet Kitabı - Connie Willis

12. Kıyamet Kitabı - Connie Willis

Sadece bilimkurgu okurlarının değil, tarihi roman hayranlarının da beğeniyle okuyacağı, sürükleyici bir öykü… Zamanda yolculuk yapıp 1348 yılına, İngiltere’deki Kara Veba salgınının tam ortasına giden Kivrin’in macerası, insanlığın hem geçmişi hem de geleceği üzerine yazılmış en güzel metinlerden biri.

İlk olarak 1992’de yayımlanan ve tüm zamanların en iyi bilimkurgu eserlerinden biri olarak gösterilen Kıyamet Kitabı, Hugo, Nebula ve Locus ödüllerini almış, Arthur C. Clarke ve BSFA ödüllerine de aday gösterilmiştir.

Bu kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

13. Yıldız Lejyonları - Kameron Hurley

13. Yıldız Lejyonları - Kameron Hurley

Yıldız Lejyonları: “Bir zamanlar, hepimizin anılarımızın bir toplamı olduğuna inanırdım. Ama bu yerde, bizi oluşturan şeyin anılar olmadığını, onlarla ne yapmaya karar verdiğimiz olduğunu anladım. Aşağıdaki karanlıkta, katlandığım acıya dayanan bir hayat kurmaya çalıştım. Ama böyle yapmamak gerekir, öyle değil mi? Her şeyi yeniden kurmak zorundasın. Dönüşmelisin. Bizler, bize olanların toplamından daha fazlasıyız, öyle değil mi?” Evrenin kıyısında bir yerlerde, bir gemi-dünyalar topluluğu olan Lejyon’da nesillerdir çözümsüz bir savaş sürüyor. Tekrar eden sayısız mücadele içinde hafızasını kaybetmiş bir asker, Lejyon’dan ayrılma yeteneğindeki tek dünya-gemiye binmek için son savaşına hazırlanırken aynı zamanda kim olduğunu ya da olabileceğini keşfetmek amacıyla ümitsiz bir mücadele veriyor. Iain M. Banks’in Kültür serisi ve Roger Zelazny’nin Amber Yıllıkları gibi romanların geleneğinde, Kameron Hurley trajik aşk, intikam ve savaş hakkında epik ve heyecan verici bir hikâye anlatıyor.

Bu kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
9
3
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?