Görüş Bildir
Haberler
Josef De Souza’nın Kırmızı Kartı İptal Olur mu?

etiket Josef De Souza’nın Kırmızı Kartı İptal Olur mu?

Aysu Melis Bağlan
05.09.2022 - 13:19 Son Güncelleme: 05.09.2022 - 13:58

Bu devride, 2022 yılında ne deplasman yasağıdır bu?

Kim veriyor ki bu kararları diye başlayan süreç, bir taraftarın sahaya girerek Beşiktaşlı oyunculara uçan tekme atmasıyla son buldu.

Meselenin adı, TFF Futbol Disiplin Talimatına göre “saha olayı”.  Stadyumlarda düzen veya disiplinin bozulması, müsabakanın olağan akışı içinde oynanamaması veya güvenliğinin sağlanmasına ilişkin kuralları bireysel veya toplu bir biçimde ihlal edilmesi anlamına geliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki, Ankaragücü nasıl bir ceza alır?

Peki, Ankaragücü nasıl bir ceza alır?

Öncelikle, Futbol Disiplin Talimatı madde 52 üzerinden bir PFDK sevki bekliyoruz… Sonrasında Disiplin Kurulu kararı…

Disiplin Kurulu da seyircisi, mensupları, futbolcuları nedeni ile olaylardan sorumlu kulüplere olayın ağırlığına göre, para cezası, saha kapatma ve seyircisiz oynama cezasını birlikte uygulayabileceği gibi sorumlu kulüp hakkında, bu cezalardan herhangi birini vermekle de yetinebilir.

Disiplin Kurulu bu cezalardan birini mi üçünü mü verir bilemeyiz! Neden? Çünkü bunca yıl hiç TFF gerekçeli kararı görmedik de ondan. Nasıl değerlendireceklerini bir tek TFF bilir.

Uçan tekme savrulacak ve kimse kırmızı kart görme endişesiyle dokunmayacak mıydı?

IFAB (Uluslararası Futbol Birliği Kurulu) Oyun Kuralları çerçevesinde oyun alanında fazla kişilerin olması “saha dışı” olarak tanımlanıyor. Zira, akredite olmayan ve hiçbir teknik görevi olmayan bir uçan tekme birden arz-ı endam etmekte!

Soyunma odasında çıkan kırmızı kart geri alınır mı?

Efendim, inanır mısınız? Geçen sene de yine (1) bir Ankaragücü deplasmanında kırmızı kart kararına itiraz başvurusu yapılmış. Galatasaray Spor Kulübü, Mustafa Muhammed’in hatalı ihraç edilmesiyle ilgili bir başvuruda bulunmuştu ve emsal olarak da 2007 yılında oynanan Trabzonspor-Beşiktaş müsabakasında kaleci Rüştü Reçber’e verilen kart vakasını göstermişlerdi.

Yine IFAB’a göre hakem kararları oyunun ruhuna uygun olarak verilir.

Hukuken de kamu güvenliğinin sağlanması ve kamu vicdanının rahat olmasının önceliklendirilmesi en derin hayalim…

Josef de Souza adına ise Disiplin talimatının gözbebeği “saldırı” başlıklı madde sevki gerçekleşme oranı hayli yüksek. Futbolculara 5 ile 10 maç müsabakadan men cezası öngörse de haksız tahrik hükümlerinin bu hafta devreye gireceğini düşünmek mümkün.

Disiplin Kurulu tarafından verilecek cezanın üçte biri oranında indirilmesi anlamına geliyor…

Uçan tekme kişisi nasıl bir ceza alacak?

Uçan tekme kişisi nasıl bir ceza alacak?

6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Yasa’da;

Yasak alanlara girme ve spor alanlarında taşkınlık yapılması ve tesislere zarar verilmesi iki ayrı madde olarak düzenlenmiş.

Yasak alanları tarif ederken yeşil sahaya girme konusu yasa tarafından bile öngörülmemiş. Koridorlar, soyunma odaları, sporcu tüneli gibi yerler yasak alan olarak tarif edilmiş.

Spor alanında taşkınlık peki? Uçan tekme sayılıyor mu?

Yeşil sahaya tellerin üstünden uçarak dalıp, büyük bir konsantrasyonla koşup futbolculara doğru gelişine uçan tekme atarsanız bu “kasten yaralama” suçunu oluşturur. Tüm bunlar tesadüfen olmadı ya! Biz de anlıyoruz ki başkasının vücuduna acı vermek, sağlığını ve algılama yeteneğini bozmak için böylesine büyük bir organizasyon Türk Ceza Kanunu’nda düzenleniyor. Müsabakada gerçekleşen bu olay için soruşturma başlatılması için bir şikâyet şartı da aranmıyor. Savcılık kendiliğinden, resen bu soruşturmayı başlatabilir. Bir yıldan üç yıla kadar ise hapis cezası öngörülüyor.

6222 yasa üzerinden yasak alanlara girme suçunun cezası ise fiilin müsabakanın seyrini veya güvenliğini bozması halinde, fail hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası…

6222 sayılı yasa yapımı ve sporda şiddeti önleme anlayışı 2022 yılında da sınıfta kaldı.

Tek önlemi “caydırıcı ceza”da arayan bir alışkanlığın sonucunu şimdiki zamanda hep birlikte yaşıyoruz.

Emin olunan şeyler;

Sporda şiddet bu dosya ile bitmeyecek,

TFF Tahkim Kurulu gerekçeli karar yazmayacak,

Yasada düzenlenmiş olsa da kamuoyunda yeterince ilgi görmeyen olaylar yerini hızlıca önümüzdeki maçlara bırakacak.

Twitter

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
4
2
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Thistle

Memlekette kötü gidişe değil, iyi gidişe bir dur deniyor.

Ercan

Kural konuşacak olursak iptal olmamalı. Hatta Weghorst ve Rosier gibi diğer vuran oyuncular da ceza almalı. hakem burada işgüzarlık yapıp kırmızı krtı müdaha... Devamını Gör

Gürbüz Vural

Derhal iptal edilmeli.