Görüş Bildir
Haberler
Ovacık'ta Köylüler Direndi, Ağaç Kesimi Durduruldu

Ovacık'ta Köylüler Direndi, Ağaç Kesimi Durduruldu

Batuhan
07.12.2014 - 12:01 Son Güncelleme: 08.12.2014 - 10:55
İçeriğin Devamı Aşağıda

İzmir’in Urla ilçesine bağlı Ovacık köyü sakinleri, rüzgar enerjisi santrali (RES) kuracak firmanın önceden işaretlediği 1300 ağacı kesmeye başlaması üzerine ayaklandı. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Urla Şubesi yönetici ve üyelerinin de destek verdiği köylüler, ağaçlara sarılarak direndi. Bölgede bulunanların can güvenliğinin tehlikede olması nedeniyle kesime ara verildi.

Danıştay’a yürütmenin durdurulması için başvuran köylüler sonucu beklerken, firmanın görevlileri RES türbinlerinin gövde ve kanatlarının TIR’larla taşınabilmesi için orman yolu üzerindeki ağaçları motorlu testerelerle kesip, parçalamaya başladı.

Dev RES parçalarının TIR’larla taşınması için yol kenarında 300, santralin kurulacağı yere kadar en az 6 metre genişliğinde yeni yol açılması için de 1000′e yakın ağacı kesilmek üzere işaretleyen firma, köylülerin Mersin Boğazı olarak adlandırdıkları bölgeye türbinleri kurmak için ekiplerini gönderdi. Ekipler bsugün ağaçları kesmeye başlayınca köylüler ve ADD üyeleri ağaçların arasına girerek eylem başlattı. Bunun üzerine kesim yapılan alana jandarma ve Orman Bölge Müdürlüğü’nden yetkililer geldi. Gerginlik yaşanmadan kesim çalışmaları durduruldu.

ADD Urla Şube Başkanı Ali Yanar, “Burada bir yargı süreci var, bu sürecin hızlı bir şekilde sonlanmasını istiyoruz, karar verilmeden de ağaçların kesilmesini istemiyoruz. Buna örnek olarak Soma’nın Yırca Mahallesi’ni gösterebiliriz. Bir gecede binlerce ağaç katledildi. Burada da benzer şeylerin yaşanmasına karşıyız. Eğer yargı ağaçların kesilmesi yönünde karar verirse yapacağımız bir şey kalmıyor, ama en azından o kararın beklenmesi gerekiyor ve biz de mücadelemizi karar çıkıncaya kadar sürdüreceğiz. Önümüzdeki günlerde de bölgeye gidip nöbetimizi tutacağız” dedi.

Köylüler adına mücadeleyi sürdüren Ovacık Muhtarı Veysel Erköse de, yeni Yırcalar yaşanmaması için çabaladıklarını söyledi. Mücadelelerine sonuna kadar devam edeceklerini vurgulayan Erköse şunları söyledi:

“Bizim burasının doğal güzellikte ormanları var. Bir çam ağacı hemen yetişmez. Yüz yıllık ağaçlar var. Biz köylüler, ağaçlar zarar görmesin diye çok çaba gösterdik. Ama şimdi birileri geldi ve o güzelim ağaçları para için kesip atacaklar. Buradaki ağaçlar kesilecek, ormanın ortasından yeni yol açılacak. Bu vicdana sığar mı? Burası turizm alanı, öyle kalsın. Sadece yürüyüş sporlarının yapıldığı alan olsun. Ama bu ağaçlar kurban gitmesin. RES’ler için başka boş alanlar mı yok? Gidip oralara, insanları rahatsız etmeyen yerlere yapsınlar. Biz bu işin sonuna kadar takipçisi olacağız. Ormanlarımızı bize bıraksınlar.”

Ovacık Köyü Muhtarı Veysel Erköse ile ADD Urla Şube Başkanı Yanar, pazartesi günü sabah saatlerinden itibaren nöbete devam edeceklerini söyledi. 

DHA

Kaynak: http://zete.com/koyluler-direndi-agac...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0