Görüş Bildir
Haberler
İşsizlik Verilerinin Detaylarında Gizlenen Vahim Tablo!

İşsizlik Verilerinin Detaylarında Gizlenen Vahim Tablo!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), İşgücü Araştırması sonuçlarını paylaştı. DİSK-AR da TÜİK verilerinden yola çıkarak rapor hazırladı.

Verilere göre işsizlik mart ayında arttı

İçeriğin Devamı Aşağıda

DİSK-AR'ın TÜİK verilerinden yola çıkarak hazırladığı raporda tablo kritik görünüyor

DİSK-AR'ın TÜİK verilerinden yola çıkarak hazırladığı raporda tablo kritik görünüyor

Raporda şu değerlendirmeler yapıldı:

Mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 356 bin kişi oldu. Pandemi öncesine göre işsiz sayısı 1 milyon 536 bin arttı. TÜİK’e göre Mart 2019’da yüzde 13,9 olan işsizlik Mart 2022’de yüzde 11,5’e düştü. Ancak geniş tanımlı işsizlik yüzde 19,7’den yüzde 22,7’ye yükseldi. 

İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısı son bir yılda yüzde 36,5 arttı. TÜİK'e göre yüzde 8,4 azaldı. İki verinin bu kadar farklı seyretmesi hayatın olağan akışına aykırı. TÜİK’in yıllık işsizlik verilerinin salgın dönemindeki işten çıkarma yasağı nedeniyle karşılaştırılabilir olmadığını düşünüyoruz. 

Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 10,3 iken kadınlarda yüzde 13,9’a yükseldi. Geniş tanımlı işsizlik (âtıl işgücü) erkeklerde yüzde 18,8, kadınlarda ise yaklaşık yüzde 30. İstihdam oranı OECD ülkeleri ortalaması yüzde 68 iken bu oran Türkiye’de yüzde 46,5’tir.

DİSK-AR’ın değerlendirmesinde öne çıkan veriler👇

DİSK-AR’ın değerlendirmesinde öne çıkan veriler👇
  • Geniş tanımlı işsiz sayısı: 8,4 milyon

  • Geniş tanımlı işsizlik oranı: Yüzde 22,7

  • Genç işsiz sayısı: 3 milyon 894 bin kişi

  • Geniş tanımlı işsiz sayısı pandemi öncesine göre 1,5 milyon arttı

  • İŞKUR’a göre işsiz sayısı 972 bin arttı. TÜİK’e göre 354 bin azaldı.

  • Geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 30’a ulaştı.

  • İstihdam oranı salgın öncesine göre düştü.

Cinsiyet farkı artıyor

Cinsiyet farkı artıyor

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından değerlendirilen TÜİK verileri ise işsizlik oranlarındaki toplumsal cinsiyet farkının yüzde 3,6’ya yükseldiği belirtilirken, kadın istihdamında son altı ayda 623 bin kişilik artışın mart ayında sona erdiği, istihdam seviyesinin 271 bin azaldığı görüldü. 

İşsiz sayısında bir önceki aya kıyasla 25 bin artış gerçekleşirken, bu gelişmeler ışığında kadın işsizlik oranının 0,5 yüzde puanlık artışla yüzde 13,9’a yükseldiği görülüyor. Martta erkek istihdamı 212 bin artarken, işsiz sayısı da 129 bin kişi artmış, erkek işsizlik oranı da yüzde 9,9’dan yüzde 10,3’e yükselmiştir. Kadın istihdam oranı bir önceki aya kıyasla ciddi bir düşüş göstererek yüzde 29,0 ile Ekim 2021 seviyesine gerilemiştir. Kadın istihdam oranı pandemi öncesi seviyesinin 1,4 yüzde puan üzerinde.

İşsizlik, ülkenin en kritik sorunlarından biri olmayı sürdürüyor.

İşsizlik, ülkenin en kritik sorunlarından biri olmayı sürdürüyor.

Birgün haberine göre, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK’in açıkladığı işsizlik oranlarına dikkat çekerken, TÜİK’in işsizlik rakamlarının geçen aya oranla yüzde 0,4 artarak yüzde 11,5 olarak, geniş tanımlı işsizlik oranını ise yüzde 22,7 olarak açıkladığını anımsattı ve şunları iletti: 

TÜİK’in açıkladığı her istatistik gibi işsizlik rakamları da hayal ürününden başka bir şey değil. İktidarın rakamlarla oynama kabiliyeti işsizliği ve enflasyonu gizleyemeyecek. Yurttaşların yaşam deneyimleri TÜİK’in işsizlik ve enflasyonunu rakamlarının tam tersini göstermektedir. İktidar, rakamları ne kadara değiştirirse değiştirsin yaşanan işsizlik ve enflasyon kontrol edilemez bir hal almıştır. Ağırlaşan ekonomik kriz süreci, emekçiler ve aileleri açısından ağır koşulları barındırmakta. İktidarın akla ve bilime uygun bir şekilde üretim, yatırım ve düzgün bir para politikası üretmemesindeki ısrarı son bulmadıkça ekonomik krize hiçbir şekilde çözüm üretemeyecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın