Görüş Bildir
Haberler
İşsizlik Maaşı Ne Kadar Oldu? İşsizlik Maaşı Alma Şartları Nelerdir?

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Oldu? İşsizlik Maaşı Alma Şartları Nelerdir?

Elif Ateş
02.02.2022 - 10:30

Kişiler çeşitli nedenlerden dolayı çalışma hayatını sonlandırdığı zaman, devlet tarafından belirli bir miktarda maddi destek sağlanmaktadır. Bu işsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için yasalarla düzenlenmiş bazı şartları sağlamak gereklidir. Devlet tarafından ödenen bu işsizlik maaşı, asgari ücretler ile doğru orantılıdır. Kişinin çalışırken yatırılan primleri ve çalıştığı süre zarfı işsizlik maaşını belirleyen etkenlerin başında gelir. Peki işsizlik maaşı ne kadar oldu? İşsizlik maaşı alma şartları nelerdir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İşsiz kalanlara devlet tarafından yapılan yardımlardan biri de işsizlik ödeneğidir. Bu ödenek, kişilere sadece maddi destek sağlamaz. Aynı zamanda meslek geliştirme ve yetiştirme eğitimleri, genel sağlık sigortası gibi avantajlardan da yararlanabilme imkanı vermektedir. İşsizlik ödeneği ile sigortalı işsizler, uğradıkları gelir kayıplarını bir kısmını karşılayabilirler. İşsizlik sigortası, devlet tarafından kurulan zorunlu bir sigorta koludur. İşsizlik maaşı alma şartları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Oldu? İşsizlik Maaşı Alma Şartları Nelerdir?

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Oldu? İşsizlik Maaşı Alma Şartları Nelerdir?

İşsizlik maaşının en yüksek tutarı, asgari brüt maaşın %80'i kadar olabilmektedir. 2022 yılı itibari ile en düşük işsizlik maaşı, 2137 lira olarak belirlendi. Orta kademe işsizlik maaşı ise 2541 lira, en yüksek işsizlik maaşı da 4272 lira oldu. 

Çalışanların, işsiz kaldığı durumlarda işsizlik maaşlarından faydalanabilmesi için belirlenmiş bazı şartlar bulunmaktadır. İşsizlik ödeneğinden yararlanmanın koşulları ise şunlardır:

  • Kendi isteği ya da kusuru dışında işsiz kalmak

  • Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak

  • Hizmet akdinin bitmesinden önceki son üç yılda en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primlerinin ödenmiş olması

  • Hizmet akdinin bitiminden sonraki 30 gün içinde İŞKUR birimlerine online ya da şahsen başvurmak

İşsizlik maaşının ne kadar alınacağı, çalışanı sigortalı olarak kaç gün çalıştığına göre değişim gösterir. 600 gün sigortalı olarak çalışmış ve işsizlik sigorta primi ödenmiş kişilere 180 gün süre ile işsizlik ödeneği verilir. 900 gün boyunca sigortalı olarak çalışan ve işsizlik primi ödemiş kişilere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışan ve işsizlik sigortası primi ödeyen kişilere de 300 gün işsizlik maaş ödeneği sağlanmaktadır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
3
2
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın