Süreç Yolsuzluk Suçlamalarıyla Başlamıştı: İspanya'da Hükümet Düştü, Yeni Başbakan Pedro Sanchez
Geçen yıl hakkında düzenlenen bir güven oyu yoklamasından başarıyla çıkan 2011 yılından beri İspanya'yı yönetiyordu.
350 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde yapılan açık oylamada, gensoru 169'a karşı 180 oyla kabul edildi.
Bir üye ise çekimser kalmayı tercih etti. PSOE'nin önergesini, sol partilerden Podemos ile bağımsızlık yanlısı Katalan ve Bask partileri de destekledi.
İspanya yasaları uyarınca önerge sahibi partinin lideri olarak Sanchez, başbakanlık görevini üstlendi.
Oylama sonrası Rajoy, Sanchez'i tebrik edip parlamentodan ayrılırken, yeni başbakan uzun süre alkışlandı.
Sanchez'in Pazartesi gününe kadar görev, devralması ve önümüzdeki hafta kabinesini ataması bekleniyor.
Rajoy hakkında güven oyu yoklamasına giden süreç, lideri olduğu Halk Partisi'ne yöneltilen yolsuzluk suçlamalarıyla başladı.
Geçen hafta bir mahkeme 1999-2015 yılları arasında Halk Partisi ile bağlantılı kişilerin kamu ihalelerinden çok yüksek miktarda rüşvet aldığına hükmetti.
Ulusal Mahkeme, biri eski hazine bakanı olmak üzere Halk Partisi'nden 29 kişiye hapis cezası verdi. Halk Partisi'ni ise 254 bin euro ödemeye mahkum etti.
Rajoy ise hükümetiyle ilişkili kimsenin yolsuzluğa karışmadığını, sadece Halk Partisi'nin çok az sayıda üyesi hakkında yolsuzluk hükmüne varıldığını savundu.
Bir demokrasi ve adalet dersi ispanya parlementosundan. Ustelik az gorunen.. https://t.co/nkQ5872D0W
— emel parlar dal (@emelparlar2) 1 Haziran 2018
önce italya, şimdi ispanya...
— Abdullah Ayan (@abdullah_ayan) 1 Haziran 2018
2008' de iflası iliklerinde hisseden bu iki ülkede son bir hafta yaşananlar yeni krizlerin de tetikleyicisi olabilir. Avrupa'da sadece almanya'da işler yolunda. Soru şu: Almanya bu yükü daha ne kadar taşıyabilir?
ispanya çizgime geldi https://t.co/Apz7HCMeKG
— Vollgeld Arthur DALEY (@ayhansky) 1 Haziran 2018
Yaşayan en yakışıklı sosyalist Pedro Sanchez Bey İspanya’nın yeni başbakanı olmuş. Felicitaciones bebeyim ❤️ pic.twitter.com/xZSvY1wAyi
— Ece. (@eccecece) 1 Haziran 2018
pedro sanchez başkanımla artık ispanya daha güzel bir yer, yakışıklılık kazanacak asdgghjj
— baltalıair (@baltaliair) 1 Haziran 2018
ispanya’ya taşınıyoruz https://t.co/Rkrx7ICAm7
— baltalıair (@baltaliair) 31 Mayıs 2018
BBC, AFP ve AA