Görüş Bildir
Haberler
IŞİD'in Yıktığı Tapınak Uydu Görüntülerinde Ortaya Çıktı

IŞİD'in Yıktığı Tapınak Uydu Görüntülerinde Ortaya Çıktı

UNOSAT, antik kent Palmira'da bulunan ve IŞİD’in yıktığı Bel Tapınağı'nın bombalandıktan sonraki uydu görüntülerini yayınladı, tapınağın yok edildiği kesinleşmiş oldu. Suriye'deki antik kent Palmira'da bulunan Bel Tapınağı'nın yıkılmış görüntüleri, Birleşmiş Milletler Operasyonel Uydu Uygulama Programı (UNOSAT) tarafından Twitter'dan yayımlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Roma İmparatorluğu'ndan kalma, 2 bin yıllık Bel Tapınağı'nın yıkımına dair görüntülerle ilgili BBC'ye konuşan BM yetkilisi Einar Bjorgo, görüntülerin tapınağın ana binasının yıkıldığının tespit edildiğini söyledi.

30 Ağustos'ta Palmira'da görgü tanıklarınca tapınakta patlamanın yaşandığı duyurulmuştu fakat tapınağa verilen zarar tam olarak bilinmiyordu.

İslam Devleti (İD/IŞİD) geçen hafta da Palmira'daki diğer tapınak Baalşamin'e saldırmıştı. BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) bunun bir “savaş suçu olduğunu” belirtmişti.

Palmira'nın da aralarında olduğu IŞİD'in elindeki antik kentler:

Palmira'nın da aralarında olduğu IŞİD'in elindeki antik kentler:

Arkeofili’den Volkan Torun'un Times gazetesi'ne dayandırarak yaptığı habere göre, Oxford ve Harvard Üniversitesi'ndeki arkeologlar tarihi eserlerin IŞİD tarafından yok edilmesine önlem olarak “dijital” bir mücadele planını hayata geçirdi.

Bölgeye gidecek arkeologlar, üç boyutlu fotoğraf makineleriyle tehlike altındaki eserlerin dijital görüntüsünü çekecek ve bir arşiv oluşturacak.

IŞİD tarafından eserlerin yok edilmesi durumunda, arşivdeki eserler üç boyutlu yazıcı teknolojisi kullanılarak orijinaline uygun olarak tekrar üretilecek.

Planın Türkiye'ye Kadar Genişletilmesi Söz Konusu

Planın Türkiye'ye Kadar Genişletilmesi Söz Konusu

UNESCO ile çalışan Dijital Arkeoloji Enstitüsü (IDA) yıl sonuna kadar 5 milyon, 2017’ye kadar 20 milyon fotoğraf çekmeyi hedefliyor. Fotoğraflama çalışması Irak'ta başlayacak. Çalışmanın Lübnan, İran, Yemen, Afganistan ve Türkiye’nin doğusuna kadar genişletilmesi planlanıyor.

Musul’da bulunan tarihi eserlerse #projectmosul etiketiyle paylaşılıyor.

Musul galerisine buradan ulaşabilirsiniz.

Bianet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0