Görüş Bildir
Haberler
İshale Ne İyi Gelir? İshale İyi Gelen Besinler Nelerdir?

İshale Ne İyi Gelir? İshale İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Müge Kakşi
20.08.2021 - 11:00

Dışkının normalden daha sıvı bir halde çıkmasına ishal denirken bu durum bazen karın ağrısı gibi belirtiler de vererek oldukça rahatsızlık verici olabiliyor. İshal kısa süreli (Akut) ve uzun süreli (Kronik) olmak üzere ikiye ayrılırken tek başına bir hastalık olmamakla birlikte bir hastalığın veya tetikleyicinin belirtisi olarak kendini göstermektedir. Peki, oldukça rahatsız edici ishale iyi gelen besinler nelerdir? İshal nasıl geçer? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Neredeyse birçok insanın başına gelmiş olan ishal oldukça rahatsız edici bir durumdur. Bir bakteri, zehirlenme ve enfeksiyon sonucu olabilen ishal stres gibi durumlarda da ortaya çıkabiliyor. Genel olarak 2, 3 gün içerisinde kendiliğinden geçen ishalin geçmediği durumlarda bir doktora başvurmak gerekmektedir. Ayrıca bu gibi durumlarda ishali geçirmek için başvurabileceğimiz bir diğer yöntem ise beslenme düzenine dikkat etmek olacaktır. Biz de ishale iyi gelen ve geçiren besinleri haberimizde sizler için derledik...

İshale Ne İyi Gelir?

İshale Ne İyi Gelir?

Bir bağırsak problemi olan ishali geçirmek yediğimiz besinlerle mümkün olabiliyor. İshale iyi gelen besinlerden bazıları şunlardır;

  • Yulaf özellikle yüksek mineral kaynağı olmasının yanında yüksek oranda lif içerir. Bu yüzden bağırsaklar ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etki gösterirken ishalin de önlenmesini sağlar.

  • İshale iyi gelen meyveler arasında elma, havuç ve en önemlisi muz vardır. Bu meyvelerde dışkının suyunu emmeye yarayan ve katılaşmasına neden olan maddeler vardır. Bu yüzden ister tek tek ister karıştırarak püre halinde tüketilerek ishal ile başa çıkabilirsiniz.

  • Sebze ağırlıklı beslenme düzeni de içerdiği sodyum sayesinde ishale iyi gelmektedir.

  • Patateste özellikle muzdan sonra ishal ile geçmişten beri başa çıkmak için tüketilen besinler arasındadır. Haşlanarak veya püre halinde yenilen patates ishalin geçmesini sağlar.

  • Pirinç tüketimi de bağırsaklardaki suya karşı bir baraj görevi görerek ishalinizin azalmasını sağlamaktadır.

İshalken Nelere Dikkat Edilmeli?

İshalken Nelere Dikkat Edilmeli?
  • Ayrıca ishal gibi durumlarda vücut çokça su kaybettiği için su tüketimi oldukça önemlidir. Bu yüzden ishalken bol bol su tüketmeye özen göstermeniz gerekmektedir.

  • İshal olduğunuz durumlarda kızartma gibi yağlı yiyeceklerden kaçınmanız oldukça önemlidir.

  • Çiğ meyve ve sebzelerden uzak durulmalı yiyeceklerin güzel pişmiş olmasına dikkat edilmelidir.

  • Kafeinli ve alkollü içeceklerden uzak durulmalıdır.

  • Ayrıca ishal olan kişinin fazla yemekten şok düzenli ve sağlıklı beslenmesi gerekmektedir.

  • Eğer doktor tarafından antibiyotik tedavisine başlanmışsa bağırsaklardaki yararlı bakterilerde öleceğinden antibiyotik tedavisinden sonra yoğurt gibi bol bol probiyotik tüketilmelidir.

  • Unutulmamalıdır ki tüm bu beslenme düzenine dikkat edileceği gibi eller bol bol yıkanmalı ve hijyene olabildiğince dikkat edilmelidir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
34
7
6
4
3
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın