Görüş Bildir
Haberler
İran Protestocuları İdama Başladı: Dünyadan 'Durdurun' Çağrısı

İran Protestocuları İdama Başladı: Dünyadan 'Durdurun' Çağrısı

İran'da Mahsa Amini'nin polis nezaretine alındıktan sonra ölümü üzerine başlayan gösterilerle ilgili şu ana kadar idama mahkum edilen 11 kişiden birinin cezasının infaz edildiği bildirildi. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler, 23 yaşındaki gencin cezasının infaz edilmesini kınadı, İran'a idam cezasının durdurulması çağrısı yaptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, İran’da Mahsa Amini protestoları sırasında tutuklanan bir kişiyi idam etmesinin ardından infazların derhal durdurulması çağrısı yaptı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, 'AB, İran makamlarını ölüm cezasını uygulamaktan ve gelecekte infaz yapmaktan kaçınmaya, ölüm cezasının tamamen kaldırılmasına yönelik tutarlı bir politika izlemeye çağırıyor.' denildi.

Açıklamada ayrıca, İran makamları, iddia edilen suçlarla ilgili gerçekleri ortaya çıkarmak için zorla yapılmış itirafları temel almamaya davet edildi.

İran makamlarının sanıkların yasal süreç haklarını koruması ve gözaltında veya hapiste olanların herhangi bir kötü muameleye maruz kalmamasını sağlamasının zorunlu olduğunun anımsatıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

'AB, idam cezasının her zaman ve her koşulda kullanılmasına karşı kesin ve ilkeli muhalefetini yineler. Ölüm cezası, suç işlemek için caydırıcı etkisi olmayan ve insan onurunun ve bütünlüğünün kabul edilemez bir reddini temsil eden, acımasız ve insanlık dışı bir cezadır.'

BM: İdam cezalarını durdurun

BM: İdam cezalarını durdurun

AP

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise yaptığı açıklamada, idam cezasına kesinlikle karşı olduklarını belirtti.

Dujarric, 'BM İnsan Hakları Konseyine idamların derhal durdurulması gerektiği konusunda katılıyoruz. Anladığımız kadarıyla idam, hiçbir zaman yaşam hakkıyla örtüşmüyor.' dedi.

İdam cezasının uygulanmasına BM'nin kesinlikle karşı olduğunu belirten Dujarric, İran'a idamları derhal durdurması çağrısında bulundu.

İlk idam cezası infaz edildi

İlk idam cezası infaz edildi
İçeriğin Devamı Aşağıda

İran'da Mahsa Amini'nin polis nezaretine alındıktan sonra ölümü üzerine başlayan gösterilerle ilgili şu ana kadar idama mahkum edilen 11 kişiden biri olan Muhsin Şikari’nin cezasının infaz edildiği bildirildi.

Muhsin Şikari, İran'da Mahsa Amini protestolarıyla bağlantılı idam edilen ilk gösterici oldu.

Ülkede yaklaşık 3 aydır devam eden gösterilerle bağlantılı olarak şu ana kadar 11 kişi idama mahkum edilmişti.

İran'da idam kararı nasıl veriliyor?

Devrim Mahkemeleri tarafından verilen idam kararlarının Yüksek Mahkeme tarafından onaylanması gerekiyor. Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, 6 Aralık'ta yaptığı açıklamada, idama mahkum edilen kişilerden bir kısmının cezalarının onaylandığını ve yakında infaz edileceğini belirtmişti.

İran Ceza Kanunu'na göre, 'kamu düzenini bozmak, bozgunculuk yapmak ve devlete karşı savaş açmak' gibi suçları işleyenler idam istemiyle yargılanıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
tom lee jones

amk kansiz mollalari,ISID in afyonlu dolleri.

Malum Şahıs

maide 33 den işleme konulmuş gerçek islamı işleten idam cezaları başlamıştır iran halkı yalnız bırakılmıştır,siz iyi bilirsiniz özgürlüğü geri kafalı dincile... Devamını Gör

Ahmet Pasagil

bm kim ab kim aq. eğer ben yönetici olsam idamları hızlandırırdım yeminle