Görüş Bildir
Haberler
İran Parlamentosu'ndan Nükleer Anlaşmaya Onay

İran Parlamentosu'ndan Nükleer Anlaşmaya Onay

Batuhan
13.10.2015 - 13:43 Son Güncelleme: 13.10.2015 - 14:42

İran parlamentosu, P5+1 ülkeleri ile yapılan nükleer anlaşmayı onayladı. 290 sandalyeli mecliste 161 parlamenter anlaşmaya 'evet' oyu verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İran parlamentosu, hükümetin P5+1 ülkeleri ile yaptığı nükleer anlaşmayı onayladı. İran resmi devlet ajansı IRNA, anlaşmaya 'evet' oyu veren parlamenter sayısının 161 olduğunu açıkladı. İran meclisinde 290 sandalye bulunuyor. IRNA haberinde, uluslararası gözlemcilerin İran'ın askeri tesislerine kısıtlı bir giriş hakkı olduğunu vurguladı. İran ve Batı arasında geçen temmuz ayında varılan anlaşmaya göre Birleşmiş Milletler müfettişleri, haklı gerekçeler gösterme koşuluyla İran'da askeri tesislere girebilecek. Bunun karşılığında İran'a uygulanan yaptırımlar kalkacak. İran anlaşma koşullarını 65 gün içinde yerine getirmezse, yaptırımlar yeniden yürürlüğe girecek.

Anlaşmayla birlikte BMGK'nın uyguladığı ticari yaptırımlar ile nükleer enerji alanında faaliyet gösteren özel ve tüzel kişilerin seyahat yasağı kalkacak. ABD ve AB'nin yaptırımlarının kaldırılmasının yolu, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) olumlu raporundan sonra açılacak.

Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) olarak adlandırılan koşullara göre İran, gelecek 10 yıl boyunca nükleer AR-GE çalışmalarına devam edebilecek, ancak 15 yıl boyunca elindeki uranyumu kritik seviye olan yüzde 3,67'nin üzerinde zenginleştiremeyecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çalışır durumdaki santrifüj sayısı 10 yıllığına üçte iki oranında azalarak 6 bin civarına inecek, ancak bunların sadece 5 bini zenginleştirme işleminde kullanılabilecek.

Zenginleştirme işleminde sadece düşük verimli eski nesil santrifüjleri kullanılacak. Santrifüjlerle ilgili araştırmalar da denetime tabi tutulacak.

İran gelecek 15 yıl süresince yeni uranyum zenginleştirme tesisi ya da ağır su reaktörü inşa edemeyecek. Süreci UAEA denetleyecek.

İran 10 bin kilogram olan zenginleştirilmiş uranyum stokunu 300 kilograma indirerek 15 yıl süreyle bu miktarda tutacak.

Fordo nükleer tesisinde 15 yıl süreyle santrifüj ve fisil madde bulunduramayacak olan İran bilimsel deney yapabilecek. Arak ağır su reaktörü UAEA denetçileri nezaretinde hafif su reaktörüne çevrilecek.

Al Jazeera, Reuters

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0