Görüş Bildir
Haberler
İnsan Beyninin Çok Tuhaf Bir İşleyişe Sahip Olduğunu Gösteren 8 Garip Psikolojik Rahatsızlık

İnsan Beyninin Çok Tuhaf Bir İşleyişe Sahip Olduğunu Gösteren 8 Garip Psikolojik Rahatsızlık

31.08.2021 - 11:00

Ruhsal sağlığımızın merkezi beyin, o kadar anlaşılmaz bir organ ki en ufak bir düzensizlikte kulaklarınıza inanamayacağınız rahatsızlıkları ortaya çıkarıyor. Benliğini kaybetmekten kendini hayvan zannetmeye kadar çok geniş bir alandaki bu hastalıklarla şükür ki nadir olarak karşılaşıyoruz. Gelin, akıllara durgunluk veren bu psikolojik rahatsızlıkları birlikte inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Stendhal Sendromu

1. Stendhal Sendromu

Çok beğendiğiniz bir sanat eserini anlatırken 'O kadar güzel ki bayıldım' dediniz mi hiç? Peki bunun gerçekten yaşanan bir durum olduğunu söylesek ne dersiniz? Kulağa garip gelse de Stendhal sendromundan muzdarip kişiler herhangi bir sanat eserine baktıklarında fiziksel ve duygusal anksiyete yaşayabilir, bayılabilir veya panik atak geçirebilirler.

2. Paris Sendromu

2. Paris Sendromu

Paris sendromu, Paris'i ziyaret eden turistlerde görülen karamsar bir ruh halinin hüküm sürdüğü geçici bir psikolojik bozukluktur. Özellikle Japon turistlerde görülen Paris sendromunda kişilerde yüksek oranda kaygı, gerçeklikten uzaklaşma hali ve hatta halüsinasyon şikayetleri görülür. Uzmanlar bu sendromun dil bariyeri, fiziksel ve ruhsal yorgunluk ve Paris'in beklentileri karşılayamamasıyla tetiklenebileceğini belirtiyorlar.

3. Cotard Sanrısı

3. Cotard Sanrısı

Zombilerin anlatıldığı korku filmlerini ya da dizilerini birçoğumuz severek takip ediyoruz. Yalnız bazı insanlar durumu daha ileriye götürerek kendilerinin adeta birer zombi olduklarına inanıyorlar. Cotard sanrısı adı verilen bu psikolojik rahatsızlığa sahip insanlar, bedenleri çürümüş birer ölü olduklarını düşünüyorlar.

4. Boantrofi

4. Boantrofi

Bu psikolojik rahatsızlığa sahip insanlar, kendilerini inek veya öküz gibi büyükbaş bir hayvan zannederler. Hatta uç vakalarda kişi insan olmayı bırakıp büyükbaş hayvan gibi davranmaya başlar.

5. Yabancı El Sendromu

5. Yabancı El Sendromu

Yabancı el sendromu olan kişiler ellerinin başka biri tarafından kontrol edildiğine, hatta ellerinin kendi kimliği olduğuna inanırlar. Daha ileri vakalarda bu yabancı elin kendilerini ya da başkalarını boğmaya çalıştığını, kıyafetleri yırttığını söyleyenler bile var. Bu sendrom çoğunlukla ameliyatla beyin yarımküreleri birbirinden ayrılan insanlarda görülüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Vücut Bütünlüğü Kimlik Bozukluğu (Apotemnophilia)

6. Vücut Bütünlüğü Kimlik Bozukluğu (Apotemnophilia)

İnsanın vücudundaki sağlıklı uzuvları kesmek veya onlara zarar vermek için dayanılmaz bir istek duyması olarak açıklanan bu psikolojik rahatsızlığın sebebi de diğerleri gibi tam olarak bilinmiyor.

7. Alice Harikalar Diyarında Sendromu

7. Alice Harikalar Diyarında Sendromu

Hasta tıpkı Alice gibi etrafındaki nesneleri daha büyük veya daha küçük görüp sesleri de olduğundan farklı duyar. Gerçeklik algısının tamamen bozulduğu bu sendromun oldukça nadir olduğunu söyleyerek içinize su serpelim.

8. Capgras Sanrısı

8. Capgras Sanrısı

Çevrelerindeki insanların kendilerine zarar vermek isteyen sahtekarlarca ele geçirildiğine inanırlar. Nadir olsa da çoğunlukla bir beyin travma öyküsü ya da demans, şizofreni veya epilepsi gibi bir tanı hikayesinden sonra görülür.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
3
2
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hilal Bal

7 Olan durumu çocukken pek fazla yaşardım, Bütün nesneleri büyük kendimi küçücük görürdüm yattığım odada..

Fuat Ersoy

Yabancı el sendromu (Alien hand syndrome) psikolojik değil, nörolojik bir hastalıktır. Çok tuhaf hikayeler ve videolar var bunlarla ilgili.