Görüş Bildir
Haberler
İnanılmaz Derecede Sağlıklı ve Yüksek Karbonhidratlı Gıdalar

İnanılmaz Derecede Sağlıklı ve Yüksek Karbonhidratlı Gıdalar

Ümran Sanğu
19.06.2023 - 07:47

Karbonhidrat denilince akla ilk gelen şey kilo ve sağlıksız gıdalar olur. Fakat tüm karbonhidratlar aynı etkiyi yaratmazlar. Karbonhidratlarda sağlıklı yaşamın ya da diyetin parçası haline gelebilir. Enerji sağlarlar, genel refahı düzenlerler ve beyin fonksiyonlarına destek verirler.

1. Tatlı Patates

1. Tatlı Patates

Lif, mineral ve vitamin kaynağı olan karbonhidrat gıdasıdır. Beta-karoten, C vitamini ve potasyum içeren tatlı patatesler, bağışıklık sistemini destekler. Ayrıca, içeriği sayesinde antioksidan faydalar sağlayarak insan vücuduna herhangi bir zararı bulunmaz. Glisemik indeksleri düşük olduğu için kan şekerini düzeltmek içinde tatlı patates güzel bir seçenektir. Sağlığını korumak için diyetlerinize tatlı patatesi ekleyebilirsiniz.

2. Kinoa

2. Kinoa

Hem glütensiz oluşu hem de zengin proteine sahip olmasıyla korkmadan tüketilebilecek tahıl ürünüdür. Çoğunlukla veganların ve vejetaryenların göz bebeği olmuştur. Ayrıca, lif, demir ve magnezyum kaynağıdır. Çoğunlukla salatalarda kullanılsa bile çorba veya garnitürlerde de kullanılabilir.

3. Yulaf

3. Yulaf

Yüksek lif içeriği ile bilinen yulafın özellikle kalp sağlığına etkisi büyüktür. Genellikle kahvaltılarda kullanılan yulaf, kolesterol seviyesini düşürür ve sindirim sistemini destekler. Salgıladığı enerji sayesinde sabahları güne yulafla başlamak gün içerisinde motivasyon artışı için önemli olacaktır. Yulafı meyvelerle ya da granola ekleyerek üzerine tüketebilirsiniz.

4. Mercimek

4. Mercimek

Hem diyet lifi hem de bitkisel protein açısından sağlıklı bir baklagildir. Gelişmiş sindirim, düzenli kan şekeri ve kalp hastalığı riskini azaltmak gibi çeşitli hastalıklara fayda sağlar. Çorbalara, salatalara ya da güveçlere mercimek ekleyebilirsiniz.

5. Muz

5. Muz

Potasyum, B6 vitamini ve lif kaynağıdır. Kolay sindirim sağlar ve enerji salınımını hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir. Tek başına tüketilmesinin yanında yulaflara ya da içecek karışımlarına eklenebilir.

6. Tam Tahıllı Ekmek

6. Tam Tahıllı Ekmek

Beyaz ekmekle kıyaslandığı zaman daha sağlıklıdır. Kepek ve tahıl içeriğiyle vitamin ve mineral kaynağıdır. Uzun süre tok kalmanızı ve enerjinizin yüksek olmasını sağlar. Yemeklerin yanında ya da sandviçlerinizde kullanabilirsiniz.

7. Yunan Yoğurt

7. Yunan Yoğurt

Probiyotikleri sayesinde hem bağırsağı hem de sindirimi destekler. Kalsiyum, B12 vitamini ve potasyum içeriği ile zengin bir karbonhidrattır. Atıştırmalık, tatlılar ya da içerik karışımlarınızda bu yoğurt türünü kullanabilirsiniz. Tok kalmanızı sağlayacaktır.

8. Esmer Pirinç

8. Esmer Pirinç

Magnezyum, selenyum ve diyet lifi gibi zengin içeriğe sahiptir. Beyaz pirince nazaran kahverengi pirinç, içeriğini korur ve kepekli olmasını sağlar. Bu sayede daha sağlıklı bir yemek alternatifidir. Kan şekerini korur ve sindirimi destekler. Salata ya da kızartma gibi yiyeceklerinize ekleyebilirsiniz.

9. Nohut

9. Nohut

Hem protein hem lif kaynağı olarak çok yönlü baklagiller arasındadır. Folat, demir, fosfor ve B vitamini içerir. Sindirim sisteminin gelişmesi, kilo koruma ve kalp sağlığı gibi birçok faydası vardır. Salatalarda ya da çorbalarınızda kullanabilirsiniz.

10. Portakal

10. Portakal

C vitamini, diyet lifi, antioksidan ve doğal şeker bakımından zengin bir meyvedir. Kollajen üretimini destekler, bağışıklığı güçlendirir ve demir emilimine destek olur. Meyve suyu ya da tek başına portakalı tüketebilirsiniz.

11. Siyah Fasulye

11. Siyah Fasulye

Karbonhidrat, protein ve diyet lifi kaynağıdır. Antioksidan, demir, folat ve magnezyum gibi önemli mineraller açısından zengindir. Kiloyu, kalp sağlığını ve kan şekerini dengelemek için tüketebilirsiniz. Taco ya da çorbalarınıza ekleyebilirsiniz.

12. Yaban Mersini

12. Yaban Mersini

Antioksidan, vitamin ve lif içeriği ile zengindir. Besin değeri yüksek olup kalorisi düşüktür. İltihapların azalmasını, beyin fonksiyonlarının gelişmesini ve kalbi sağlıklı hale getirmeyi destekler. Tek başına ya da içeceklerle tüketebilirsiniz.

13. Karabuğday

13. Karabuğday

Glütensiz ve besleyici bir karbonhidrat gıdasıdır. Magnezyum ve lif gibi zengin içeriğe sahiptir. Kalp şekerini ve kalp sağlığını destekler. Kreplere, salatalara veya erişte yaparken ekleyebilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın