Görüş Bildir
Haberler
İlk Milletvekili Cinayeti! Ali Şükrü Bey'i Kim Öldürdü?

İlk Milletvekili Cinayeti! Ali Şükrü Bey'i Kim Öldürdü?

Ebru Erdoğan
11.06.2021 - 07:00

Bugün hâlâ tartışmalara neden olan Ali Şükrü Bey olayı...

Kaynak: https://ataturkansiklopedisi.gov.tr/
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ali Şükrü Bey kimdir?

Ali Şükrü Bey kimdir?

Ali Şükrü Bey Trabzon'da 1884 yılında doğmuştur. Babası Hafız Ahmet Efendi Bahriye Kolağası'dır. Annesi Sadbek Hanımdır. 1904 yılında Teğmen olarak Deniz Kuvvetlerine girdi. 1914 yılında istifa ederek siyasetle ilgilendi.

Muhalif taraf Ali Şükrü Bey

Muhalif taraf Ali Şükrü Bey

Ali Şükrü Bey, Mustafa Kemal Paşa'nın Hâkimiyet-i Milliye gazetesine karşı Tan gazetesini kurdu. Gazetenin baş yazılarını kendisi yazdı. Tan gazetesi Ali Şükrü Bey'in ölümünden sonra yayın hayatına son verdi.

Saltanatın kaldırılmasına karşı çıktı!

Saltanatın kaldırılmasına karşı çıktı!

Birinci mecliste iki grup vardı. Birinci grubun başında Mustafa Kemal Paşa vardı. İkinci grubun başındaysa Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey bulunuyordu. İkinci grubun diğer bilinen isimleri ise daha sonra Atatürk'e suikast davasında idam edilecek Ziya Hurşit ve aynı davada yargılandıktan sonra beraat edecek olan Hüseyin Avni vardı. Meclisin en aktif Milletvekili olan Ali Şükrü Bey ağır eleştiriler yaparak hükümeti zor durumda bırakıyordu. Aynı zamanda Ali Şükrü Bey Halifeliğin ve Saltanatın kaldırılmasına, Misak-ı Milli kararlarına, düzenli ordunun kurulmasına şiddetle karşı çıkmıştır.

İçkinin yasaklanması için kânun teklifi sundu...

İçkinin yasaklanması için kânun teklifi sundu...

Muhafazakâr bir yapıda olan Ali Şükrü Bey 28 Nisan 1920 tarihinde içki yasağı konusunda meclise kânun teklifi verdi ve yasalaşması için büyük çaba sarf etti.

Ali Şükrü Beyin öldürülmesi.

Ali Şükrü Beyin öldürülmesi.

26 Mart 1924 gününüm akşamında Ali Şükrü Bey kaybolur. Ali Şükrü Bey'in kardeşi Şevket Bey, başbakan Rauf Orbay'a Ali Şükrü Bey'in kaybolduğunu anlatır. Hükûmet büyük bir dikkatle olayı araştırmaya başlar. Aradan iki gün geçtikten sonra Ali Şükrü Bey'in cesedi bulunur. Rivayet edilene göre Topal Osman, Ali Şükrü Bey'i 27 Mart 1923 tarihinde evine çağırtmış, orada öldürtmüş ve ardında da cesedi Mühye Köyü'ndeki bir araziye gömdürtmüştür.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Topal Osman

Topal Osman

Milli mücadele kahramanı Osman Ağa, Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın Giresun'lulardan oluşan muhafız kıtasının komutanıdır. Hükûmet tarafından bu cinayeti Topal Osman'ın işlediğine hükmedilir. 1 Nisan'da Topal Osman'ın ve Adamlarının Ayrancı'da olduğu tespit edilir. Olay yerinde meydana gelen silahlı çatışmada Topal Osman vefat eder. Mezarı Giresun Kalesindedir.

Trabzon'da toprağa verildi.

Trabzon'da toprağa verildi.

Ali Şükrü Bey 10 Nisan 1923 tarihinde Trabzon Boztepe'de toprağa verildi. İlk milletvekili cinayeti olma özelliğini taşıyan bu olayda Ali Şükrü Bey'in kim tarafından öldürüldüğü hâlâ kesinlik kazanamamıştır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
8
4
2
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın