Görüş Bildir
Haberler
İlber Ortaylı'dan Galata Kulesi'ndeki Restorasyon İçin 'Vandallık' Benzetmesi

İlber Ortaylı'dan Galata Kulesi'ndeki Restorasyon İçin 'Vandallık' Benzetmesi

İstanbul'un simge yapılarından Galata Kulesi’ndeki 'restorasyon' çalışmasına bir tepki de Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan geldi. Ortaylı ortaya çıkan manzara için 'vandalca' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Galata Kulesi’nde gerçekleştirilen ‘restorasyon’ çalışmalarına tepkiler devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Galata Kulesi’nde tepki çeken ‘restorasyon çalışmaları’nı tarihçi yazar İlber Ortaylı, mimar ve restorasyon uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ve Akademisyen Dr. Sercan Sağlam’a sordu.

"İki metre yer kazanmak için orayı kazıyorlar"

"İki metre yer kazanmak için orayı kazıyorlar"

Ortaylı, şunları kaydetti: 

“Kontrol yok. Birine bir yeri terk ettiğin zaman sayımı yapılmıyor, inşaat kontrol edilmiyor. Müteahhit de kendi kolayını yapıyor. İki metre yer kazanmak için orayı kazıyor. Çok vandalcaydı manzara. Biz orada ne yapıldığını bilmiyoruz ki. Avrupa’da böyle şeyler şehrin dikkatine, onayına sunulur. Burada öyle bir şey yok. Birileri karar veriyor, bir şeyler yapıyorlar. Anıtlar Kurulu’nun verdiği karar bile tatbik edilirken doğru dürüst bir kontrol yok o bakımdan bu kontrole alışmak zorundayız. Çünkü bunlar çok nadir eserler, başka binaya benzemez.”

Ahunbay “Tarihi eserlere çok hassas yaklaşmak gerekiyor. Çünkü onlar geri getirilemeyecek değerlerdir” ifadelerini kullanırken Sağlam ise “Oluşacak titreşimler, orijinal yapıya kuvvetle muhtemel zarar verir” şeklinde yorumda bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ne olmuştu?

İstanbul'un sembol yapılarından olan Galata Kulesi‘ndeki restorasyon çalışmalarına ait görüntüler sosyal medyaya yansıyanca büyük tepki toplamıştı.

Detaylar için 👇

İBB Sözcüsü Murat Ongun, görüntüler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtmişti.

Kültür ve Turizm Bakanı: Firmaya yaptırım uygulanacak

Detaylar için 👇

İBB'den Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi

İBB'den Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi

528 yılında inşa edilen Galata Kulesi, 2013 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmişti.

Kulenin mülkiyeti 13 Mayıs 2019’da İBB’den alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne verilmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
23
4
3
3
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
blackmet

Bizim halka sorsan ne olacak? Cami yapalım minaresi hazır derler.

Yusuf Kaya

Az kaldı Kız Kulesi ve daha niceleri yolda