Görüş Bildir
Haberler
İBB Sahne Vermişti: Kaymakamlık Kürtçe Oyunu 'Kamu Düzeni' Gerekçesiyle Yasakladı

İBB Sahne Vermişti: Kaymakamlık Kürtçe Oyunu 'Kamu Düzeni' Gerekçesiyle Yasakladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Şehir Tiyatrosu'nda ilk defa oynanması planlanan 'Beru' isimli Kürtçe oyun, gösterime saatler kala Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından 'kamu düzenini bozabileceği' gerekçesiyle yasaklandı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya oyunun PKK propagandası içerdiğini ileri sürerek soruşturma başlatıldığını bildirdi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

İBB, koronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçiren özel tiyatrolara destek vermek için ekim ayında belediyeye bağlı Şehir Tiyatroları’nın sahnesini açmıştı.

Bu kapsamda Teatra Jiyana Nû/Yeni Yaşam Tiyatrosu da Dario Fo’nun ‘Yüzsüz’ oyununu ‘Beru’ adıyla Kürtçe olarak bugün Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde sahneleyecekti.

Ancak Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı, 'genel kamu düzenini bozabileceği' gerekçesiyle oyunu yasaklandı. Akşam 20.30'da sahnelenecek oyunun son hazırlıkları yapılırken saat 16.00'da polisin tiyatroya, Kaymakamlığın kararını tebliğ ettiği bildirildi. 

İBB Şehir Tiyatroları, bilet alanlara oyun biletlerinin askıya alındığını ve başka bir oyun biletiyle değiştirilebileceğini mesajla bildirdi.

Kaymakamlığın açıklaması

Kaymakamlığın açıklaması

'İ.B.B. Şehir Tiyatroları tarafından 50 özel tiyatroya Ekim 2020 ayı içerisinde sahnelerinde yer verileceği ve organizasyonda yer alacak Teatra Jiyana Nü isimli özel tiyatro oyuncuları tarafından 13 Ekim 2020 Salı günü Saat 20:30'da İBB Şehir Tiyatroları Gaziosmanpaşa Sahnesinde BERU: KLAKSON BORİZAN BİRT isimli oyunun sahneleneceği açık kaynaklardan öğrenilmiştir;

5442 Sayılı İl idaresi Kanununun 32/ç maddesi gereğince 'İlçe sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının tasarrufu müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi Kaymakamın ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için Kaymakam gereken karar ve tedbirleri alır' hükmü yer almaktadır.

Yapılmak istenen tiyatro etkinliğinin genel kamu düzenini bozabileceği değerlendirildiğinden, ilçemiz sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının tasarrufu müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması amacıyla, 5442 Sayılı İl idaresi Kanununun 32/ç maddesi ve 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu 17. Maddesi hükümleri doğrultusunda adı geçen Teatra Jiyana Nü isimli özel tiyatro tarafından BORU: KLAKSON BORİZAN BİRT isimli tiyatro oyununun Gaziosmanpaşa ilçemiz sınırları içerisinde tüm açık/kapalı alanlarda yapılmasının süresiz olarak YASAKLANMASI hususunu;

Tensiplerinize arz ederim.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Vali Yerlikaya: Adli süreç başlatıldı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Twitter hesabından konuyla ilgili paylaşım yaparak 'Gaziosmanpaşa Kaymakamlığımız “BERU” tiyatro oyununu kürtçe dilde olduğu için değil, PKK propagandası içermesi nedeniyle yasaklamıştır. Konuyla ilgili adli süreç başlatılmıştır' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
185
150
83
19
14
13
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Cansu

Burası Türkiye Cumhuriyeti ve Dili de Türkçedir.

uzaklardan

O zaman sinemalarda alt yazılı yabancı film izleme!

yavuz

kürtlerin mağduriyeti bitmez aq ırağa siktirip gitselerde rahatlasak amk özalı

Pasif Kullanıcı

Siz de atalarınızın eşek sütü içerek geldiği orta asyaya siktirolup gitseydiniz herkes çok rahatlardı

Viyol10sel

herhangi bir ülkede camiler kilise yapılsa tüm ülke ayaklanır, herhangi bir ülkede Türkçeye yasak gelse herkes ayaklanır, adamlarin kutsalini ibadete actik y... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Viyol takdir ettim bu bakış açını, ayağın taşa değmesin 🙌