Görüş Bildir
Haberler
I. Dünya Savaşında Kullanılmasıyla Birlikte Savaşa Başka Bir Çehre Kazandırmış 15 Teknoloji

I. Dünya Savaşında Kullanılmasıyla Birlikte Savaşa Başka Bir Çehre Kazandırmış 15 Teknoloji

Altay Şengür
30.06.2015 - 23:54 Son Güncelleme: 29.03.2022 - 13:11

Savaş öncesi teknoloji anlamında çok da ileri düzeyde olmayan insanlığın, bu savaş için teknoloji anlamında oldukça adımlar attığını söylemek mümkün. Öncelikle, makineli tüfeklerin üretilmeye başlanması ile savaşın yüzü bir anda değişmiştir. Dikenli tel konsepti ile savaş alanlarına yeni bir çehre kazandırılmıştır. Yüksek tahribat gücüne sahip toplarla birlikte 'düşmanı toplar ile zayıflat ve maksimum sayıda insan öldür' düşüncesi, zihinlerde yer edinmiştir.

Bu teknolojilerin kullanılmasının amacı belliydi: Öldürmek, öldürmek ve daha çok öldürmek..

Kaynak: https://www.facebook.com/media/set/?s...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Telgraf

1. Telgraf

Denizde, karada ve Akdeniz, Asya, Afrika gibi birçok farklı cephede savaşan güçler için iletişim en önemli etkenlerden biriydi.

2. Gaz Maskesi

2. Gaz Maskesi

Askerler daha siperden bile çıkamadan ciğerleri yanarak, adeta kan ağlayarak hayatlarını kaybetti. O aşamadan sonra gaz maskesi siper savaşlarının ayrılmaz bir parçası haline geldi.

3. Lav Silahları

3. Lav Silahları

Savaş kızıştıkça yeni ölüm makineleri yaratmak için girişilen rekabet de kızışıyordu. Ateş kusan bu silahlar siperleri boşaltmak için kullanılıyordu.

4. Casus Hayvanlar

4. Casus Hayvanlar

Savaş sırasında düşman hareketlerini gözlemek, daima bir adım önde olmak gerekiyordu. Bunun için de bazen sıra dışı yöntemlere başvuruldu. Eğitimli güvercinlere bağlanan fotoğraf makineleri düşman hatlarının hava fotoğraflarını çekmek için kullanılıyordu.

5. Zırhlı Tren

5. Zırhlı Tren

Birinci Dünya savaşının en belirleyici unsurlarından biri lojistik üstünlük kurmaktı. Bu amaçla 1915´ten itibaren zırhı trenler sahneye çıkmaya başladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Motosiklet

6. Motosiklet

Savaşın başlarında yapılan tüm planlar hız çevresinde şekilleniyordu. Düşman hatları hızla geçilecek ve stratejik noktalar ele geçirilerek savaş en az kayıpla sona erdirilecekti.

7. Arazi Telefonu

7. Arazi Telefonu

Siperler arası kablolu iletişimi sürekli kılmak mümkün değildi. Zira yağan tonlarca top mermisi kabloları parçalıyor ya da el değiştiren siperler yüzünden birlikler sürekli yer değiştirmek zorunda kalıyordu. Bu yüzden arazi telefonu birimleri kurulmuştu.

8. Maksim Makineli Tüfeği

8. Maksim Makineli Tüfeği

Dehşet saçan bu silah, birinci dünya savaşının yönünü belirledi. O güne dek açık alanlarda yapılan muharebelerde taraflar sözlük anlamıyla birbirleriyle göğüs göğüse çarpışırken, Maksim silahının savaş sahnesinde yerini alması oyunun akışını değiştirdi. Yüzeyde yağan çelik ve ateş, savaşın taraflarını siperlere sığınmaya zorladı.

9. Denizaltı

9. Denizaltı

O güne kadar eşi benzeri görülmemiş olan bu teknoloji, denizciler için mitolojik deniz canavarları kadar korkutucuydu. Görünmüyorlar, bulunamıyorlardı ve kendilerinden kat kat büyük kruvazörleri batırmayı başarıyorlardı.

10. Dikenli Tel

10. Dikenli Tel

Çok basit bir yapıya sahip olan dikenli tel, birinci dünya savaşının yönünü belirleyen bir başka teknoloji oldu. Üzerlerine yağan mermiler yetmezmiş gibi askerler, bir de bu dikenli telleri aşmak zorundaydı. Binlerce asker daha kendi siperlerinden çıkar çıkmaz bu tel barikatlara takılıyor ve makineli tüfek mermilerine kolay hedef oluyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Siper Kazıcı

11. Siper Kazıcı

Önceleri hayatta kalmak için doğal bir iç gücüyle askerler tarafından elle, kürekle kazılan siperler savaşın ortalarına doğru o güne dek eşi benzeri görülmemiş makinelerle kazılmaya başlandı.

12. Kablosuz İletişim

12. Kablosuz İletişim

Işık sinyalleriyle mors alfabesi kullanılarak iletişim sağlayan Solar telgraflar sayesinde siperler arası kısa mesafeli kablosuz iletişim kurmak mümkündü.

13. Gözlem Noktaları

13. Gözlem Noktaları

Düşman hareketliliğini gözlemek için kamufle edilmiş gözlem noktaları kullanılıyordu.

14. Zehirli Gaz

14. Zehirli Gaz

Kullanımı uluslar üstü yasalarla yasaklanmış olsa da kanunlarda açık bulunarak gaz saldırılarına devam edildi. Taraflar, savaş suçu sayıldığı için gaz bombası taşıyan top mermileri kullanmıyor, doğanın gücünden yararlanıyordu. Gaz kapsülleri açılıyor ve işin kalan kısmını rüzgar yapıyordu. Rüzgarla taşınan ve havadan daha ağır olan gaz, siperlere doluyordu.

15. Hafif Zırhlı Kızıl Haç Ambulansı

15. Hafif Zırhlı Kızıl Haç Ambulansı

Yaralanan askerleri cephe gerisine taşımak çok zordu. Binlerce asker küçük yaralar yüzünden uzuvlarını kaybediyor yada sahra hastanelerine götürülürken yeniden top mermilerinin hedefi oluyordu. Bu nedenle birçok deneysel ambulans modeli dizayn edildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
11
9
7
5
5
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

savaslarla ilgili teknoloji diyince hep atesli silahlar makinali tufekler falan konusulur ama modern cag savaslarinin bu kadar yikici ve kanli olmasinin asil... Devamını Gör

feyk

bugun bile trenin alternatifi ulasimlar varken ukraynada rus ordugu tren kullanamadigi icin oldugu yerde cakili kalmis durumda. savastan once ukrayna tren yo... Devamını Gör