Görüş Bildir
Haberler
Hükümetten Peş Peşe Ege Denizi Açıklamaları: '12 Mil Bizim İçin Savaş Sebebi'

Hükümetten Peş Peşe Ege Denizi Açıklamaları: '12 Mil Bizim İçin Savaş Sebebi'

Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki karasularını 12 mile çıkarmaya hazırlandığı şeklindeki haberlere önce Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ardından da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sert tepki gösterdi. Her iki isim de Yunanistan'ın böyle bir karar almasının Türkiye için savaş sebebi olacağını söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anadolu Ajansı'na verdiği röportajda ağırlıklı olarak Doğu Akdeniz ve Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerginlik hakkında konuşan Oktay, Yunanistan'ın olası bir 12 mil kararı ile ilgili olarak, 'Meclis'imizin çıkardığı bir yetki var, savaş sebebidir. Bugün de arkasında durduğumuz ve bugün de o yetkinin hala geçerli olduğu bir yapıdır' dedi.

"Bu savaş sebebi olmayacak da ne olacak?"

"Bu savaş sebebi olmayacak da ne olacak?"

Karasuları konusunun Lozan Antlaşması'nda karara bağlandığını ve bunun Yunanistan için Ege Denizi'nde 3 mil olduğunu belirten Oktay, Atina'da dile getirilen karasularını 12 mile çıkarma fikri hakkında, 

'Çıkardığın zaman ne olacak? Şuradan aşağısına Türkiye inemeyecek. Ege'den aşağıya senin gemilerin, turistsen teknelerin, balıkçıysan balıkçı teknelerin, ticaret yapıyorsan buradan Karadeniz'den geçen, Marmara'dan geçen gemilerin açık denizlere inemeyecek demek. Bunu kabul etmemizi mi bekliyorsunuz? Bu savaş sebebi olmayacak da ne olacak?' ifadesini kullandı.

İlerleyen saatlerde Çavuşoğlu'ndan da aynı açıklama geldi 👇

İlerleyen saatlerde Çavuşoğlu'ndan da aynı açıklama geldi 👇

A Haber'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Yunanistan'ın İyonya Denizi'nde kara sularını 12 mile çıkarma kararını Ege'de de uygulaması halinde Türkiye'nin ne gibi tepkiler vereceği sorusuna şu yanıtı verdi:

'İyon Denizi'nde 12 mile çıkarması bizi ilgilendirmez. Orada çıkarabilir bizimle ilgisi yok ama Ege’de bunu 12 mile çıkaramazlar. Meclisimizin yıllar önce aldığı karar bugün de geçerlidir, bu savaş nedenidir.' 

'Ege'de 12 mile çıkaramazlar, Meclisimizin yıllar önce aldığı karar geçerlidir, bu savaş nedenidir.' dedi.

Türkiye karasuları ile ilgili hangi kararı aldı?

Türkiye karasuları ile ilgili hangi kararı aldı?

TBMM 1995 yılında aldığı kararla, Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkartmasının bir savaş nedeni olacağını duyurmuştu.

Tartışmalar nasıl başladı?

Tartışmalar nasıl başladı?

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, geçen çarşamba günü Yunanistan parlamentosunda yaptığı konuşmada, ülkesinin batısında yer alan İyonya Denizi'ndeki karasularını 6 milden 12 mile çıkaracaklarını açıklamıştı. 

Bu uygulamayı, komşu ülkelerle arada en az 24 deniz mili mesafenin olduğu diğer denizlerde de hayata geçirebileceklerini ifade eden Miçotakis, Türkiye ile kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge konuları konusunda diyaloğa hazır olduklarını da dile getirmişti.

AA ve DW Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
101
33
14
13
7
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Değerli

Ülkede herşey çok kötü gidiyor ki (pandemi , ekonomi , şiddet vb.) .......... Herkesin dikkatini başka yöne çekmeye çalışıyorlar...... ........ 🇹🇷🤪😡🇹🇷

Furkan Kaya

bi siktir git

daredevil.

hadi bakalım inşallah, kopsun alaca kıyamet! ilahiyat mezunu 100 bin genç, bir işaretinizi bekliyor

Ancient Guy

En son Diyanet İşleri'nden 5.000 Monk çıkardık, pandemi olmasaydı 15.000 çıkaracaktık, şimdi hepsi hazırda bekliyorlar. Wololo'yla adaları Türk yapacağız.

Pasif Kullanıcı

Yunanistan istiyor ki ege akdeniz hep bizim olsun. böyle bir hukuk böyle bir kanun böyle bir nizam nerede görülmüş aq........ Çoluk çocukla iş görüyoruz resmen