Görüş Bildir
Haberler
Hubble Uzay Teleskobu Tarafından Çekilen En İkonik ve Önemli 10 Görüntü

Hubble Uzay Teleskobu Tarafından Çekilen En İkonik ve Önemli 10 Görüntü

Hubble Uzay Teleskobu, alçak Dünya yörüngesinde çalışan genel amaçlı bir uzay teleskobudur. Bu uzay teleskobu 1990'daki fırlatılışından bu yana 40 binden fazla kozmik nesneyi inceledi. Bu incelemelerin çoğu önemli keşiflere yol açtı. Biz de bu yazımızda Hubble'ın en önemli bazı görüntülerinden bahsediyoruz.

Kaynak: https://interestingengineering.com/sc...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. NGC 1961

1. NGC 1961

NGC 1961, kutup çevresi takımyıldızı Camelopardalis'te bulunan bir sarmal gökadadır. Sarmal gökadalar, evrende bulunan gökadaların yüzde 60'ını temsil etmektedir. Özellikle NGC 1961, bir ara sarmal gökadadır; yani merkezinde iyi tanımlanmış bir 'yıldız çubuğu' yoktur. Ancak bir AGN (aktif galaktik çekirdek) gökadası olarak merkezi çok parlaktır ve yıldızlarının çoğunu gölgede bırakıyor olabilir.

2. CGCG 396-2

2. CGCG 396-2

CGCG 396-2, çok kollu bir galaksi birleşmesidir. Bu, CGCG 396-2'nin şiddetli bir yerçekimi etkileşiminde yer alan iki veya daha fazla gökadanın çarpışmasının sonucu oluştuğu anlamına gelir. Bu galaksi, Orion takımyıldızında yaklaşık 520 milyon ışıkyılı uzaklıkta yer almaktadır. NASA'ya göre CGCG 396-2, halk oylamasıyla en ilgi çekici astronomik nesnelerden biri olarak seçildi.

3. Arp 248 (Wild's Triplet)

3. Arp 248 (Wild's Triplet)

Bu Hubble Teleskobu görüntüsü, bir yıldızlar köprüsü ve gelgit kuyruğu adı verilen yıldızlararası tozla birbirine bağlanan galaktik üçlü Arp 248'deki ('Wild's Triplet' olarak da bilinir) iki gökadayı göstermektedir. Gelgit kuyrukları genellikle etkileşen iki veya daha fazla galaksinin gelgit kuvvetlerinin sonucudur.

4. İribaş gök adası

4. İribaş gök adası

Gelgit kuyruğu olan başka bir gökada örneği de UGC 10214 İribaş galaksisidir. Hubble Teleskobu'nun Gelişmiş Araştırma Kamerası (ACS) tarafından Mart 2002'de çekilmiş bir resmini yukarıda görebilirsiniz. İribaş, Draco takımyıldızında Dünya'dan yaklaşık 420 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan alışılmadık bir sarmal gökadadır.

5. IC 4271

5. IC 4271

Arp 40 veya IC 4271, Canes Venatici takımyıldızında bizden yaklaşık 800 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan bu sarmal gökada çiftinin adıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. NGC 474

6. NGC 474

NGC 474, Balık takımyıldızında yaklaşık 100 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan eliptik bir gökadadır. Yaklaşık iki buçuk Samanyolu büyüklüğündedir. Eliptik galaksiler küresel veya oval şekillere sahiptir. Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen bu fotoğraf, küre şeklindeki çekirdeği ve katmanlı kabuk benzeri yapılarıyla NGC 474'ün merkez bölgesini gösteriyor. Bugün itibariyle bilim insanları bu kabuksu yapıların nasıl oluştuğunu açıklayamıyorlar.

7. VV-689 sistemi

7. VV-689 sistemi

Takma adı 'Melek Kanadı' olan VV-689 sistemi, galaksiler çarpışırken Hubble Uzay Teleskobu tarafından yakalanan birleşen gökadaları içeriyor.

8. NGC 3147

8. NGC 3147

Bu resim, Hubble'ın yakalamayı başardı birkaç kara delik görüntüsünden biridir. Şimdi doğrudan gözlerimiz tarafından görülemesede, sarmal gökada NGC 3147'nin merkezinde aslında düşük aktiviteli, süper kütleli bir kara delik var. Gökbilimciler, Hubble Uzay Teleskobu'nun yardımıyla bu kara deliğin etrafında ışık hızının yüzde onundan daha hızlı dönen ince bir gaz, toz ve yıldız diski tespit ettiler.

9. İkiz kuyruklar

9. İkiz kuyruklar

26 Eylül 2022'de Double Asteroid Redirection Test (DART) uzay aracı, bir gezegen savunma testi bağlamında yörüngesini değiştirmek için asteroid Dydimos'un küçük bir aycığı olan Dimorphos'a kasıtlı olarak çarptı. Hubble Uzay Teleskobu, sonraki haftalarda Dydimos-Dimorphos sistemini gözlemledi ve Dimorphos'tan akan enkaz ve toz kuyruğunun oluşumunun görüntülerini yakaladı. Yaklaşık 10 bin kilometre uzunluğundaki ikiz kuyruklar, aycığın yörüngesini değiştirmeyi başaran çarpışmanın şiddetini ortaya koyuyor.

Bu çarpışma hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz alttaki içeriğimize bakabilirsiniz.

10. Bukalemun Bulut Kompleksi

10. Bukalemun Bulut Kompleksi

Bukalemun Bulut Kompleksi, Samanyolu'ndaki Avcı Kolu'nun yıldızlararası ortamında 65 ışıkyılı genişliğinde bir yıldız oluşum bölgesidir. Bu Hubble görüntüsünde, yıldızların oluştuğu yerdeki kara toz bulutlarının yanı sıra parlak mavi genç yıldızların ışığını yansıtan toz bulutları, kümeler ve önyıldızlara bağlı yıldızlararası gaz yaylarını görebiliriz. Bu bulutsuluk yamaları, 'Herbig-Haro nesneleri' olarak bilinmekte. Fotoğrafın alt kısmındaki beyaz-turuncu bulut, merkezinde 'yeni doğmuş yıldızlardan' birini barındırıyor. 

Sizin en çok hoşunuza giden Hubble görseli hangisi oldu? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
33
26
10
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ömer

Hepsine dalıp gidiyorsun ölmeden önce gerçekte görmeyi çok isterdim saatlerce izlerdim heralde…

Mehmet A.

Götüreceklerini bilsem seve seve gidip bir karadeligin içine atlarım. Yada Mars'a bıraksınlar keşif için gezegenin her metrekaresini adım adım gezerdim. (Mer... Devamını Gör

Gordon Brown

BÜYÜLEYİCİ